Annonce
Horsens

Nej tak til overvågning på Søndergade: - Det er en glidebane

Din mobiltelefon afslører, hvor du er, og den information er penge værd for byens butikker. Lars Falk Jacobsen mener dog, at overvågningen i samfundet har taget overhånd. Foto: Peter Leth-Larsen

En glidebane, grænseoverskridende, unødvendigt og et brud på folks privatsfære. Kunderne i Søndergade er ikke begejstret for, at butikkerne i midtbyen er begyndt at registrere folks færden i det centrale Horsens.

Annonce

Horsens: - Jeg bryder mig ikke om at blive overvåget. Jeg har ikke sagt ok til at blive overvåget, så jeg synes ikke, det er i orden.

Sådan var reaktionen fra 44-årig Paula Slotsgrund fra Horsens, da Horsens Folkeblad lørdag var på Søndergade for at få folks meninger om butikkernes nye overvågning af kundernes færden i midtbyen. Siden begyndelsen af marts har 28 censorer på udvalgte steder i Horsens midtby registreret kundernes færden ved hjælp af wi-fi-signalet i folks telefoner.

Big data i Horsens centrum

Bag big data-projektet står organisationen Kystlandet og turismesamarbejdet mellem Horsens og Odder Kommuner. Der bliver i første omgang installeret 28 sensorer på udvalgte steder i Horsens Kommune. Med dem bliver det muligt at kortlægge tendenser i de besøgendes adfærd, så man kan se, om de besøger flere steder, når de er i området.Udover Horsens midtby er der også censorer omkring Industrimuseet, på hoteller, ved Kuben, i Bilka-området, Jessensgade, Hestedamsgade, Torvet og Nørregade samt Den Genfundne Bro ved Gammelstrup.

Sensorerne fungerer ved at aflæse wifi-signalet og dermed det såkaldte MAC-nummer på forbipasserendes mobiltelefoner. De indsamlede data er anonymiserede, så det er ikke muligt at identificere enkeltpersoner på baggrund af målingerne.

Kilde: Kystlandet.dk

27-årig Muhammed Teljegovic fra Horsens finder mobilovervågningen af folk på gågaden skræmmende - ikke mindst set i lyset af Facebook-skandalen i USA. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Grænseoverskridende overvågning

Formålet med den elektroniske overvågning er at bruge informationerne til at målrette tilbud til turister og handlende og til bedre markedsføring, men på gågaden i Horsens havde folk ikke meget til overs for at være en del af big data-projektet. Det gjaldt også for 27-årig Muhammed Teljigovic fra Horsens.

- Umiddelbart synes jeg, det virker ret grænseoverskridende. Det er man ikke vant til som forbruger. Nu har man lige hørt om Facebook-skandalen med Cambridge Analytica om misbrug af 50 millioner amerikanske profiler, hvor de uden videre kunne gå ind og tage oplysninger af folks adfærd omkring produkter, og det virker meget skræmmende. Det er ren big brother, siger Muhammed Teljigovic.

De siger, at al data er anonymiseret, og det ikke er muligt at finde frem til enkeltpersoner. Hvad siger du til det?

- Det tror jeg ikke på. Der er så avanceret teknologi i dag også i forhold til databehandling, så det skulle være meget nemt at få fingrene i de data. Informationerne kan også bliver solgt videre til andre. Jeg bryder mig ikke om, at oplysninger uden videre kan blive givet videre til andre. Man kan ikke føle sig sikker. Det kan man ikke i det her samfund, siger Muhammed Teljigovic.

Nogle vil måske hævde, at man bliver overvåget så mange steder i dag. Så hvis man har rent mel i posen, har man ikke noget at frygte med overvågning. Hvad mener du om det?

- Det er i orden, hvis kameraer holde øje med folk, hvis der sker f.eks. sker tyverier. Overvågning kommer hele tiden tættere og tættere på og bryder ens privatsfære bare for, at det skal bruges rent markedsføringsmæssigt. Det skræmmende er, at det er meget specifikke data, som de opbevarer om folks gøren og laden, siger Muhammed Teljigovic.

Mobiltelefonerne bliver flittigt brugt på Søndergade i Horsens, men siden begyndelsen af marts bliver telefonerne også brugt til at finde ud af folks bevægelsesmønstre i midtbyen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Overvågning skaber utryghed

Længere nede af gågaden møder Horsens Folkeblad 20-årig Henrik Liboriussen. Selvom han selv arbejder i butik, mener han ikke at registrering af folks bevægelsesmønstre i midtbyen er vejen frem for at skaffe mere viden om kundernes adfærd.

- Jeg synes, det er unødvendigt. Det er altid utrygt, når man føler sig overvåget. Det burde ikke være nødvendigt at være overvåget, om man er på internettet eller er på gågaden, siger Henrik Liboriussen.

Hvad er det, du er bekymret for?

- Jeg er bekymret over, hvad de skal bruge de data til, og hvem der har adgang til de data. Når det ligger på nettet, kan mange have adgang til det, og man ser selv at store firmaer laver fejl med dataovervågning, siger Henrik Liboriussen.

De siger, at dataene er anonymiseret, og det er ikke muligt at finde frem til enkeltpersoner. Hvad siger du til det?

- Det er jo noget, de siger, og det må man jo stole på i første omgang. Man har bare set med overvågning, at det ikke reelt er, som det var tænkt. Jeg kan heller ikke se, hvad målet er med den overvågning. Man kan sagtens lave andre reklameanalyser for at finde ud af, hvor man sælger flest varer og med hensyn til tilbud. Så jeg synes, at overvågning af folks færden virker ret ekstremt, siger Henrik Liboriussen.

Annonce

Unødvendigt

Heller ikke 51-årig Lars Falk Jacobsen fra Horsens har lyst til at blive overvåget på gågaden. Han mener, overvågningen i samfundet har taget overhånd.

- Det er en glidebane, at vi skal være så overvåget. Nu har man set, hvad der er sket i USA, og det jo helt forfærdeligt. Også i England er der kameraer overalt. Jeg synes, det er skræmmende. Jeg kan slet ikke forstå, at det skulle være nødvendigt, siger Lars Falk Jacobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pandemier. Det er vores egen skyld

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce