Annonce
Horsens

Nej tak til kæmpe biogasanlæg: Arbejdsgruppe protesterer

Horsens Bioenergi har nu tre reaktorer. Efter planen kan der komme yderligere seks reaktorer til. Arkivfoto: Jens Amtoft
En stor udvidelse af Horsens Bioenergi er i høring frem til 25. januar. Lokale indsamler underskrifter imod planen.
Annonce

Rådved: En biogas-udvidelse kan smadre vores unikke landsbyperle.

Sådan lyder det fra en arbejdsgruppe, der består af repræsentanter for Rådved Borgerforening og naboer til Horsens Bioenergi på Ålkærgårdvej ved Rådved.

Arbejdsgruppen er imod den udvidelse af biogasanlægget, der er i høring frem til 25. januar.

- Der er stadig rigtig mange i området, der ikke aner noget om det her. Derfor vil vi gerne gøre folk opmærksomme på, at der er en udvidelse på vej, og at man skal indgive høringssvar inden den 25. januar. Det er kun de allernærmeste beboere, der har fået besked via deres e-boks, siger Søren Ruby fra arbejdsgruppen.

Han bor selv på Ålkærgårdvej inde i selve Rådved by.

- Der har, siden det blev taget i brug, været periodevise lugtgener omkring anlægget.  Det, vi frygter, er, at lugtgenerne vil blive værre. Området, hvor det kan lugtes, vil blive større, siger Søren Ruby.


Der har, siden det blev taget i brug, været periodevise lugtgener omkring anlægget.  Det, vi frygter, er, at lugtgenerne vil blive værre.

Søren Ruby, Rådved


I planforslagene er der lagt op til, at antallet af reaktortanke kan øges fra de tre til ni. De seks kommende reaktorer vil blive lige så høje som de tre allerede eksisterende.

Annonce

Største udvidelse

Det er snart tre måneder, siden planerne om en udvidelse blev sendt i anden høring. Ved den første høring kom der kun tre indsigelser.

- Men hvor mange fik besked om den første høring? Tre? Mon ikke der er en del flere høringssvar denne gang, vurderer Søren Ruby.

Arbejdsgruppen imod en udvidelse af biogasanlægget er også bekymrede for en forøgelse af trafikken gennem Rådved. Arkivfoto Michael Svenningsen

I forbindelse med anden høringsfase har der været holdt to borgermøder.

- Der har været et borgermøde med borgmester Peter Sørensen (S), hvor han kom for at høre på os, og der har også været et møde med deltagelse fra biogasanlægget, hvor det blev forklaret, hvad de vil det med det her projekt. Vi fik faktisk at vide ved den lejlighed, at biogassen ville udvide lidt mindre, mens at Horsens Kommune har bedt om, at man så på den størst mulige udvidelse, så man ikke senere skal ind og give en tilladelse til at udvide yderligere, fortæller Søren Ruby.

Annonce

Samler underskrifter

Hvor slemme lugtgenerne er, er også afhængig af vind og vejr.

- Det, der bliver udledt, er tungere end CO2, og derfor falder det hurtigt til jorden. I det nære område lugter det meget fælt i perioder. På varme sommerdage er sådan en fæl lugt ikke rar. Det er da noget, der er generende, og det er også noget, de gerne vil gøre noget ved på biogasanlægget. Vi var stillet i udsigt, at det var et lugtfrit anlæg, og det kan man i hvert fald ikke påstå, det er, siger Søren Ruby.

Arbejdsgruppen og Rådved Borgerforening er netop nu i gang med at indsamle underskrifter mod udvidelsen.

- Det gør vi fysisk, og det gør vi online. Underskriftindsamlingen kan man bl.a. finde på Rådveds Facebook-side, eller man kan kontakte Rådveds Borgerforening, lyder det fra Søren Ruby.

Nu afventer arbejdsgruppen, at byrådet tager stilling til høringssvarene.

- Det bliver formentlig til februar. Så må vi se, hvordan de forholder sig til indsigelserne, siger Søren Ruby fra arbejdsgruppen imod udvidelsen af Horsens Bioenergi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce