Annonce
Horsens

Nej fra LA til ressourceplan: Vi skal ikke konkurrere med private virksomheder

En vigtig del af den nye ressourceplan er byggeriet af et nyt bæredygtigt multihus, Stablen. Byggeriet er opbygget i kasser, moduler, der kan bygges i etaper. Denne illustration fra ressourceplanen viser, hvordan Stablen kunne komme til at se ud.
Seks ud af syv partier stemte kommunens nye ressourceplan igennem på byrådsmødet mandag aften. Kommunen bruger blandt andet 30 millioner kroner på et hus til formidling af bæredygtighed. - Det er nødvendigt, at kommunen tager teten, lød det fra flertallet af partierne.
Annonce

Horsens: Horsens Kommunes nye ressourceplan fik rosende ord med på vejen af næsten alle partier, da den blev vedtaget på byrådsmødet mandag aften.

Med planen bliver Horsens frontløber, et fyrtårn, inden for bæredygtighed, lød det fra flere partier i byrådssalen. Der er sat millioner af til formidling af bæredygtighed til borgerne, og den nordlige del af kommunen får en helt ny genbrugsplads.

Det helt store slagnummer er det 30 millioner kroner dyre byggeri, Stablen, der primært skal bygges af genbrugsmaterialer. Her skal der blandt andet være undervisning af skoleelever og en genbrugsbyggeplads.

Planen fik opbakning fra alle partier, pånær Liberal Alliance. Partiet er imod, at kommunen skal stå for og finansiere den grønne omstilling.

- Jeg vil godt understrege, at vi i Liberal Alliance går ind for bæredygtighed, men vi er imod, at kommunen tilføres nye opgaver, og at vi finansierer det med en afgift. Det er nemt nok at blive foregangskommune, når man samtidig sender regningen videre til borgerne - uden at høre dem om det, sagde Jakob Bille, der blandt andet kritiserede den omtalte genbrugsbyggeplads.

- Det er en fin ide at genbruge byggematerialer, men vi er imod, at kommunen på den måde driver kommerciel forretning i direkte konkurrence med private udbydere, sagde han.

Det er nemt nok at blive foregangskommune, når man samtidig sender regningen videre til borgerne - uden at høre dem om det.

Jakob Bille (LA), byrådsmedlem

Annonce

Vi skal sortere på samme måde

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget, understregede, at samarbejder med private virksomheder sagtens kan forenes med intentionerne i ressourceplanen.

- Jeg forstår din bekymring, men jeg tror, at det er vigtigt, at kommunen tager teten, hvis vi skal nå i mål, sagde han i sit svar til Jakob Bille.

- Vi skal være en frontløber inden for bæredygtighed, og man kan sagtens stemme for planen og samtidig arbejde for grønne partnerskaber og grønne arbejdspladser, lød det fra gruppeformand Andreas Boesen (S).

Martin Ravn understregede i sit indledende indlæg, at der ikke med den nye plan ændres i den måde, borgerne skal sortere deres affald. De fire fraktioner, som vi kender i dag, fastholdes.

- Der kommer ikke nye spande eller nye måder at sortere på. Det er fornuftigt, for vi ved jo ikke, hvad der kommer fra EU eller regeringen på et senere tidspunkt, sagde han.

Det overordnede mål er at nå en genanvendelsesprocent for husholdningsaffald på 65 procent i 2024.

De nye tiltag betyder, at taksterne for den typiske husstand stiger med 100 kroner i 2020 og efterfølgende lavere prisstigninger de følgende år. Samlet vil taksten stige med cirka 413 kroner frem mod 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

God vilje, men ingen garanti for flere penge til indkøb i AC Horsens

Odder

Hærværk: Flere sidespejle er ødelagt

Horsens

Tyve afsløret af overvågningskamera, mens de planlagde indbrud

Annonce