Annonce
Horsens

Nej fra LA til ressourceplan: Vi skal ikke konkurrere med private virksomheder

En vigtig del af den nye ressourceplan er byggeriet af et nyt bæredygtigt multihus, Stablen. Byggeriet er opbygget i kasser, moduler, der kan bygges i etaper. Denne illustration fra ressourceplanen viser, hvordan Stablen kunne komme til at se ud.
Seks ud af syv partier stemte kommunens nye ressourceplan igennem på byrådsmødet mandag aften. Kommunen bruger blandt andet 30 millioner kroner på et hus til formidling af bæredygtighed. - Det er nødvendigt, at kommunen tager teten, lød det fra flertallet af partierne.

Horsens: Horsens Kommunes nye ressourceplan fik rosende ord med på vejen af næsten alle partier, da den blev vedtaget på byrådsmødet mandag aften.

Med planen bliver Horsens frontløber, et fyrtårn, inden for bæredygtighed, lød det fra flere partier i byrådssalen. Der er sat millioner af til formidling af bæredygtighed til borgerne, og den nordlige del af kommunen får en helt ny genbrugsplads.

Det helt store slagnummer er det 30 millioner kroner dyre byggeri, Stablen, der primært skal bygges af genbrugsmaterialer. Her skal der blandt andet være undervisning af skoleelever og en genbrugsbyggeplads.

Planen fik opbakning fra alle partier, pånær Liberal Alliance. Partiet er imod, at kommunen skal stå for og finansiere den grønne omstilling.

- Jeg vil godt understrege, at vi i Liberal Alliance går ind for bæredygtighed, men vi er imod, at kommunen tilføres nye opgaver, og at vi finansierer det med en afgift. Det er nemt nok at blive foregangskommune, når man samtidig sender regningen videre til borgerne - uden at høre dem om det, sagde Jakob Bille, der blandt andet kritiserede den omtalte genbrugsbyggeplads.

- Det er en fin ide at genbruge byggematerialer, men vi er imod, at kommunen på den måde driver kommerciel forretning i direkte konkurrence med private udbydere, sagde han.

Annonce
Det er nemt nok at blive foregangskommune, når man samtidig sender regningen videre til borgerne - uden at høre dem om det.

Jakob Bille (LA), byrådsmedlem

Vi skal sortere på samme måde

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget, understregede, at samarbejder med private virksomheder sagtens kan forenes med intentionerne i ressourceplanen.

- Jeg forstår din bekymring, men jeg tror, at det er vigtigt, at kommunen tager teten, hvis vi skal nå i mål, sagde han i sit svar til Jakob Bille.

- Vi skal være en frontløber inden for bæredygtighed, og man kan sagtens stemme for planen og samtidig arbejde for grønne partnerskaber og grønne arbejdspladser, lød det fra gruppeformand Andreas Boesen (S).

Martin Ravn understregede i sit indledende indlæg, at der ikke med den nye plan ændres i den måde, borgerne skal sortere deres affald. De fire fraktioner, som vi kender i dag, fastholdes.

- Der kommer ikke nye spande eller nye måder at sortere på. Det er fornuftigt, for vi ved jo ikke, hvad der kommer fra EU eller regeringen på et senere tidspunkt, sagde han.

Det overordnede mål er at nå en genanvendelsesprocent for husholdningsaffald på 65 procent i 2024.

De nye tiltag betyder, at taksterne for den typiske husstand stiger med 100 kroner i 2020 og efterfølgende lavere prisstigninger de følgende år. Samlet vil taksten stige med cirka 413 kroner frem mod 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

Annonce