Annonce
Horsens

Lange udsigter til håndbold, badminton og gymnastik: Idrætten er presset af nedlukning - men én ting giver optimisme

Der er blevet vendt op og ned på foreningsidrætten det seneste års tid, og det ser for eksempel presset ud med forårets sædvanlige gymnastikopvisninger. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Afvikling af kampe og opvisninger. Manglende socialt samvær. Kontingenter. Sponsorer. Der er nok at bekymre sig over i idrætsforeningerne, men opbakningen fra medlemmerne giver optimisme.

Horsens: Optimismen kan man ikke tage fra foreningsfrivillige, men nu er der også ved at være bekymrede miner.

Sportsklubber og idrætsforeninger er som så mange andre ramt af vinterens nedlukning, der er blevet forlænget til 1. marts. Som minimum.

For i talen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på torsdagens pressemøde var der endnu mere dystre toner at spore. Dem noterede Christian Jakobsen, formand i Horsens Badminton Klub, sig i hvert fald.

- Det er bekymrende, når hun melder ud, at det vil blive en langsom genåbning, og at udendørs sport står foran indendørs. Hvis der åbnes op fra 1. marts, står vi nok ikke først i køen, og så er vi godt inde i april, inden vi kan afvikle kampe, siger han.

Annonce

Hier efter sammenhold

I Horsens Håndboldklub begynder det ligeledes at se udfordrende ud med kampafvikling.

- Vi havde været presset, hvis vi skulle starte 8. februar, så nu er vi det endnu mere, siger formand Michael Brock, der også ser et problem i manglende socialt samvær via foreningssporten.


Drengene har nemmere ved at finde på noget andet at lave, mens vi er lukket ned. Det ser vi ikke på samme måde med pigerne. De higer efter det sammenhold, de har gennem håndbolden

Michael Brock, formand i Horsens Håndboldklub


- Drengene har nemmere ved at finde på noget andet at lave, mens vi er lukket ned. Det ser vi ikke på samme måde med pigerne. De higer efter det sammenhold, de har gennem håndbolden, siger han.

Klubben har særligt forsøgt at holde de ældste ungdomshold i gang med online træningsøvelser.

- Det har fungeret nogenlunde, men motivationen bliver jo mindre og mindre, siger Michael Brock.

Annonce

Måske en sommer-opvisning

I Østbirk IF tilbydes der 10 forskellige idrætsgrene, men bortset fra petanque, som lykkes med at spille i femmandshold, står det fuldstændig stille, beretter formand Jens Norup Simonsen.

- Vi havde håbet, at fodboldspillerne kunne tage en spritny kunstgræsbane i brug hen over vinteren, men efter forsamlingsloftet på fem er det skudt til hjørne. Vi forsøgte at rykke nogle gymnastikhold udenfor, men det måtte vi også opgive på grund af forsamlingsloftet, siger han.

For gymnastikken ser det heller ikke godt ud med forårets opvisninger, der kræver, at gymnasterne kan forberede sig, og at der kan samles mange på gulvet - og gerne mange på tilskuerpladserne.

- Vi har vanskeligt ved at forestille os en lokal opvisning. DGI Sydøstjylland har lagt op til, at opvisninger kan afvikles omkring sommerferien, men jeg ved ikke, hvor det lander. Det vil være en god måde at give gymnasterne en mulighed for at vise noget, siger Jens Norup Simonsen.

Annonce

Hårdere denne gang

Østbirk-formanden er klar på, at sæsonen forlænges i udvalgte idrætter, og det samme er de andre klubber. I Horsens Badminton Klub vurderer man, at sporten som helhed vil blive hårdt ramt, hvis den først starter igen efter sommerferien. Og klubben vil gerne give medlemmerne noget for pengene.

- Den her nedlukning er hårdere. Den dækker en langt større del af sæsonen, og medlemmerne har betalt kontingent for en hel sæson – nu får de næsten kun en halv, som det ser ud nu, siger Christian Jakobsen.

Annonce

Et spørgsmål om økonomi

Generelt er foreningerne opmærksomme på, at medlemmerne lige nu ikke får så meget ud af kontingentkronerne. Men udgifterne er der stadig, som Michael Brock beretter om, og derfor bliver der holdt øje med økonomien.

- Vi har lavere turnerings- og dommerudgifter, ja, men spillertøjet er for eksempel købt til en hel sæson - uanset hvor meget vi spiller - og der er stadig leje af for eksempel cafeteria. Mange bække små gør jo, at det her også bliver et økonomispørgsmål, siger han.

Michael Brock, formand i Horsens Håndboldklub, mærker god opbakning blandt medlemmerne, men der er også grund til at bekymre sig om blandt andet økonomien og afviklingen af forårets kampe. Arkivfoto: Morten Pape

Hjælpepakker dækker ikke manglende kontingentindtægter, og omvendt kan medlemmer ikke gøre krav på tilbagebetaling, da kontingent er et medlemskab og ikke betaling af en konkret ydelse. Det skriver Danmarks Idrætsforbund, der også opfordrer medlemmer til at støtte foreningerne via netop kontingentbetaling.

Annonce

Tror på medlemmerne

Opbakningen fra medlemmerne mærker alle tre idrætsforeninger tydeligt.

- Jeg synes, vi oplever fantastisk opbakning. Vi kom godt i gang i sommer og havde en opstart med fulde huse hos unge, senior, motionister og veteraner. Medlemmerne ser også nyheder, de har samme restriktioner på deres arbejde, og de kender den situation, vi står i, siger Christian Jakobsen, der melder om få henvendelser omkring kontingenter.

Det samme gør sig gældende i Østbirk IF:


Der er ikke et rend af folk, som vil have kontingentet tilbage, og jeg har en klar forventning om, at når vi må komme i gang igen – hvornår pokker det end bliver – så er medlemmerne der stadig.

Jens Norup Simonsen, formand i Østbirk IF


- Vi oplever stor forståelse. Der er ikke et rend af folk, som vil have kontingentet tilbage, og jeg har en klar forventning om, at når vi må komme i gang igen – hvornår pokker det end bliver – så er medlemmerne der stadig, siger Jens Norup Simonsen.

Annonce

Følger retningslinjer

Med forlængelsen bliver der dog snart kigget nærmere på, hvad foreningen kan gøre for at give medlemmerne noget for de penge, de ikke får meget ud af lige nu.

- Det er vi ved at overveje, for der er også en grænse for folks tålmodighed. Men i et lille lokalsamfund som vores ved alle godt, at det kræver noget økonomi at drive en forening, siger Jens Norup Simonsen.

Formand for Østbirk IF, Jens Norup Simonsen (t.h.), håber, at foreningens gymnaster kan nå en lokal opvisning i løbet af sommeren, hvis det ikke bliver muligt i marts eller april på grund af nedlukningen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Han understreger, at Østbirk IF følger retningslinjerne fra myndighederne og alle forbundene og lægger sig op ad deres beslutninger. Det samme gør Horsens Håndboldklub og Horsens Badminton Klub.

Annonce

Sponsorer er næste ubekendte

Tilbage er der nærmest kun at afvente situationen og håbe, at der kan komme gang i indendørsaktiviteterne i foråret.

Men selv om medlemmerne holder ved, og selv om det i løbet af marts eller april bliver muligt at svinge ketcheren eller kaste bolden, så er det ikke slut med bekymringer:

- Vores sponsorer er den næste ubekendte faktor, vi kigger ind i. Hvordan ser deres verden og økonomi ud oven på nedlukningen, og er der stadig penge til at støtte klubber som os, siger Christian Jakobsen.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce