Hedensted: På et pressemøde onsdag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke fortælle, at de gældende coronarestriktioner er forlænget, og at landets skoleelever skal blive hjemme tre uger endnu. Alligevel møder omkring 500 elever fortsat dagligt op på skolerne i Hedensted Kommune.
Restriktionerne gælder nemlig ikke for elever i specialtilbud, og dem er der 188 af i Hedensted Kommune, og desuden bliver særligt sårbare eller udsatte børn opfordret til at møde op på skolen nogle timer hver dag.
- Der er tale om børn, som skolerne i forvejen har en ekstra opmærksomhed på, og hvor det i samarbejde med forældrene bliver vurderet, at de har bedst af at være på skolen. Det er forskellige årsager, der ligger bag, siger skolechef Finn Gatten.
Han har ikke noget præcist tal på, hvor mange elever det drejer sig om, men det svinger fra fire til 10 elever på hver af kommunens 21 folkeskoler.
Forventer flere i nødpasning
Dertil kommer, at en del af de yngste elever modtager nødpasning. Det gælder for 253 børn i 0. til 4. klasse, hvilket svarer til cirka 14 procent.
- Der er selvfølgelig familier, hvor begge forældre stadig skal afsted på arbejde, og hvor der er brug for nødpasning til børnene. Det foregår på de enkelte skoler, for selvom der nogle steder er ret få børn, så er det en dårlig idé at blande dem lige nu, siger Finn Gatten.
Det gælder på skoleområdet
- Elever i grundskolen er hjemsendte til 7. februar, og de skal fortsat have nødundervisning. SFO og klubtilbud er lukkede.
- Der er mulighed for nødpasning – for eksempel for elever i 0.-4. klasse, hvis det er nødvendigt for, at deres forældre kan passe deres arbejde.
- Sårbare elever, herunder specialskoler, er i udgangspunktet undtaget fra hjemsendelse.
I nødpasningen modtager eleverne samme online undervisning som deres klassekammerater derhjemme.
- Lige nu er det 14 procent af eleverne, der er tilmeldt nødpasning, og det er faktisk lidt færre, end vi havde regnet med. Men jeg forventer, at andelen bliver højere, nu hvor perioden er forlænget, siger Finn Gatten.
Lang tid foran skærm
Han fortæller, at både nødpasning og hjemmeundervisningen kører fint, og at skolerne har lært meget af den periode i foråret, hvor de også skulle holde corona-lukket. Alligevel ser skolechefen frem til, at eleverne kan komme tilbage i klasselokalerne.
- Det er lang tid for eleverne at skulle bruge foran en skærm, og der er selvfølgelig et stort, socialt afsavn. De ældste elever modtager online undervisning fire til seks timer hver dag, mens det er mere frit for de yngste. Men det er lang tid at skulle koncentrere sig i for alle parter, siger Finn Gatten.
Finn GattenDet er ikke nogen hemmelighed, at det er nemmere at lave hjemmeundervisning uden forældrehjælp for en elev i 7. klasse end en elev i 0. eller 1. klasse.