Annonce
Odder

Naturpleje: Kommune vil gerne matche dyreholdere og lodsejere

Anne Erland Eskildsen har to heste, som græsser på et stykke overdrev, som Odder Kommune ejer. Men kommunen vil også gerne hjælpe private lodsejere og dyreejere med at finde sammen og lave naturpleje. Arkivfoto: Morten Pape
En biodiversitetsplan er kommet i høring. Naturpleje er en væsentlig del.
Annonce

Odder: Køer eller heste, som mangler et sted at gå, skal matches med jordstykker, der trænger til at blive græsset af. Og Odder Kommune vil gerne fungere som matchmaker mellem parterne.

- Vi har en liste over dyreholdere, som er interesserede i arealer i kommunen, og dem kan vi formidle kontakt til. Og vi er både interesserede i at få kontakt til flere dyreholdere og lodsejere, siger biolog Merete Johannsen fra kommunens miljøafdeling.

Græssende dyr på et stykke jord er nemlig god naturpleje, som øger mangfoldigheden af planter, insekter, fugle og andre levende organismer. Det kaldes biodiversitet, og kommunen er i gang med at lave en biodiversitetsplan, som netop er sendt i høring. Her er græsning beskrevet som en måde at lave naturpleje på, og naturpleje fylder meget i planen.

Annonce

Orkideer dukkede op

Biodiversitet kan begynde i det små, som når Odder Kommune har et stykke jord, og laver en aftale med en hesteejer, der sender et par heste på græs. Det er sket ved Ballevej i Odder, og i løbet af et par måneder er der dukket majgøgeurt op på marken. Planterne har formentlig ligget i dvale, men da hestene har fjernet græs på stedet, er de fredede orkide-planter livet op igen.

- Det er et rigtigt fint resultat. Græsning er godt, for der sker en fysisk påvirkning, når dyr færdes på arealet. Det får du ikke ved høslæt (at høste hø med maskiner, red.). Dyrenes spor bliver til små spirebed for urter, og deres gødning er et vigtigt levested for mange insekter, siger Merete Johannsen.


Hvis nogle borgere har overdrev, de er interesserede i at få afgræsset, så vil vi gerne fortælle dem om, hvordan de kan gøre,

Merete Johannsen, biolog


Kommunen har også areal ved Århusvej nær letbanen, hvor nogle kreaturer græsser. Og i Odder omkring Stampmølle Bæk er der også kreaturer. Desuden er der et helårsprojekt i gang ved en gammel grusgrav ved Sondrupvej. Lige nu går der får og geder, som er i gang med at gnave nogle brombær ned, og indenfor den nærmeste fremtid kommer der kvæg til.

Annonce

Kan søge om støtte

Desuden hjælper kommunen flere private naturplejeprojekter i de såkaldte Natura 2000-områder, hvor særlige arter og naturtyper skal beskyttes. Det er for eksempel på Alrø, ved Amstrup eller ved Splidholm.

- Der er gerne flere lodsejere involverede. Kommunen hjælper med at få det gennemført, søger midler til hegn og formidler kontakt mellem lodsejere og dyreholdere. Flere steder har vi søgt midler til at sætte hegn op indenfor Natura 2000-områder, og formentlig bliver det muligt fremover også at søge midler til hegn på overdrev (særlig naturtype, red.)  udenfor Natura 2000-områder, siger Merete Johannsen.

- At få græsning på de overdrev, vi har, vil helt sikkert gøre en stor forskel for biodiversiteten. Så hvis nogle borgere har overdrev, de er interesserede i at få afgræsset, så vil vi gerne fortælle dem om, hvordan de kan gøre, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce