Annonce
Odder

Naturpleje: Heste på græs gør Blæsbjerg bedre

Anne Erland Eskildsen har købt de to islandske heste, så de kan græsse og lave naturpleje. Den røde hedder Glad Vaka, og den hvide Unnur. Foto: Morten Pape
Fødekæden bliver forandret, når store dyr kommer på græs. Man kan faktisk tale om en kædereaktion, hvor hestepærerne har stor betydning for dyre- og planteliv.

Odder: To islandske heste med de poetiske navne Unnur og Glad Vaka befinder sig på toppen af en bakke og spejder ud mod Norsminde Fjord, der kan ses i det fjerne. De står med bagen mod vinden, sådan som heste ofte står, når det blæser. Nede i en tue på marken pusler gule engmyrer rundt, og oppe i luften lurer fuglene på alle de lækre insekter, der er på og i jorden. Der er en nøje sammenhæng mellem heste, insekter, fugle og de andre dyr i området.

Bakken ligger ved Ballevej lige uden for Odder, stedet kaldes meget passende Blæsbjerg, og hestene står tit på bakken og nyder den imponerende udsigt mod nord. De spiser også grønt græs og vissent strå, og hvad der kommer ind, kommer også ud. Så man skal navigere rundt om hestepærer, når man går på marken.

- Der er hundredvis af forskellige insekter, der lever i de hestelorte. De er mad for alt muligt andet. Svaler. Og grævlinger kommer og spiser biller, så der er en hel fødekæde knyttet til, forklarer Anne Erland Eskildsen.

Der er hundredevis af forskellige insekter, der lever i de hestelorte. De er mad for alt muligt andet.

Anne Erland Eskildsen, biolog og hesteejer

Købte hestene til naturpleje

Hun er biolog og har købt de to heste for at lave naturpleje på marken, som tilhører kommunen. Hestene indgår så at sige i den nye fødekæde, der er blevet oprettet, efter de tidligere i år begyndte at græsse på marken.

Erland Eskildsen bor på den anden side af Ballevej med sin lille familie, der flyttede fra Aarhus til Odder for et par år siden. Til daglig er hun biolog og arbejder med naturpleje i virksomheden Seges, som har med landbrugsdrift at gøre. Hun kan bruge projektet, når hun er ude at snakke med landmænd om naturpleje, men hun er gået ind i projektet af lyst.

- Vi ville gerne involvere os, og jeg har købt hestene med det mål at lave noget natur. Det er to gamle konkurrenceheste på 13 og 23 år, og de går på en naturtype, vi kalder et overdrev. Det har sikkert aldrig været opdyrket, siger Anne Erland Eskildsen.

Annonce

Myrerne får mere sol

Hun fandt ud af, at området tilhørte kommunen og kontaktede den. De to parter blev hurtigt enige om en aftale, så kommune har sat et soldrevet hegn op rundt om marken, så den kan bruges som hestefold. Det er også meningen, der skal laves en sti rundt om folden.

Arealet skråner, der er en lille sø med løvfrøer samt et stykke, der nærmest er en eng. Unnur og Glad Vaka har spist så meget, at det længste græs er væk. Det betyder, at man kan se nogle store tuer rundt omkring.

- Da hestene kom herud, kunne man nærmest ikke se tuerne. Nu er de kommet til syne og ligger som små knolde. Det er myretuer med gul engmyre, en myreart, som er på tørre græsningsarealer. Nu er der tætklippet rundt om tuerne, og det er godt for dem. Myrerne foretrækker, der bliver græsset af, så der er ting omkring tuerne, og solen kan komme til. Islændere kan godt spise gammelt græs, det ligner hø. Så bliver der åbent for blomster og planter. Når der kommer blomster, kommer der insekter, og så kommer der fugle, og så bliver folk glade. Der er arter, som er i tilbagegang, fordi der ikke længere er ret mange dyr på græs på landet, forklarer Anne Erland Eskildsen.

Hestepærer tiltrækker insekter og biller, som er mad for andre dyr. Foto: Morten Pape
Når hestene græsser, kommer knoldene frem. Det er tuer med rød engmyre, som også har gavn af hestenes appetit. Foto: Morten Pape
Området hedder Blæsbjerg, og her holder de to islandske heste af at stå og kigge mod nord. Foto: Morten Pape
Biolog Anne Erland Eskildsen foreslog selv Odder Kommune et naturplejeprojekt, efter hun flyttede til kommunen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Odder For abonnenter

Forældre har fået nok: Vores børn er blevet ødelagt, fordi de ikke har fået den rette hjælp

Sport

Hedensted-spillere ramt af corona

Annonce