Annonce
Livsstil

Naturnærvær for byboer: Forfatter guider til genfortryllelse af hverdagen

”Naturnærvær for byboer - 48 små ritualer, der kan genfortrylle din hverdag” af Anna Skyggebjerg er en lille og letlæst vejviser, der på poetisk vis guider læseren til at få et tættere forhold til naturen i hverdagen, uanset om man bor i byen eller på landet. Titlen er bevidst underspillet, for det skal ikke være svært og kræve meget tid at lade sig forelske i naturen gennem de 48 små ritualer, Anna Skyggebjerg deler med læseren. Foto: Simon Klein Knudsen
Da Anna Skyggebjerg var barn, og da hun senere selv fik børn, var hun god til at blive forelsket i naturen - og være opmærksomt til stede i den. Men med årene glemte hun den i farten - lige indtil hun fyldte 50 år og begyndte at gå ture i sin by. Med bogen ”Naturnærvær for byboer” deler hun poetisk ud af sine små hverdagsritualer for et tættere forhold til naturen.

Hun bruger 500 kroner på hakkede jordnøddekerner hver måned, og hun bliver gennemgribende lykkelig, når hun hver morgen drysser dem ud på foderbrættet til havens fugle. Så går hun ind, sætter sig i stuen og kigger ud på musvitten, solsorten, blåmejsen og de otte andre fuglearter, der kender alt til morgenmadsbuffeten i den lille og vilde have på Frederiksberg i København.

Det er Anna Skyggebjergs yndlingsritual, og det siger ikke så lidt, for hun har mange af dem og deler gavmildt ud af dem i sin nye bog og kærlige vejviser til at få et tættere forhold til naturen i hverdagen, uanset om man bor i byen eller på landet.

- Jeg synes, bogen har manglet. For vi savner roen, fortryllelsen og forelskelsen i naturen. Klimakampen starter med kærlighed, og det har ikke været i fokus i mange årtier, konstaterer den 58-årige forfatter.

Annonce

- Jeg synes ikke, at bogen er docerende, men derimod en lavmælt kærlighedserklæring til naturen. Den udspringer af min egen begejstring og et essentielt behov for at føle, at jeg er en del af noget større og forbundet til naturen, forklarer hun.

Det hele handler om os

Anna Skyggebjergs grund til at dele sine hverdagsritualer med naturen er todelt. Der er den personlige grund, som har at gøre med hendes alder, og så er der billederne af klimakrisen, der bliver sværere og sværere at lukke øjnene - og hjertet - for.

- Da jeg var omkring de 50 år, begyndte jeg at være ligeglad med, hvad andre tænker. Jeg gav mig selv lov til at være både sværmerisk, naiv, overvældet og uhæmmet begejstret for naturen og vores forunderlige verden - akkurat som jeg var som barn og frem til, at jeg blev teenager og lagde låg på den begejstring, fortæller Anne Skyggebjerg og fortsætter:

- Samtidig blev jeg påvirket af historierne og billederne af koalabjørne der brænder, isbjørne der sulter, og hvaler, der dør med plastic i maven.

Anna Skyggebjerg

58 år, magister i litteraturhistorie og forfatter til blandt andet ”Supermor” og ”Introvert”.

Født og opvokset i Hadsten.

Bor på Frederiksberg med sin mand.

Har en datter på 25 år og en søn på 20 år.

- At lægge mærke til de mirakler, naturen omgiver os med, får os ud af den misforståelse, at det hele handler om ”mig og mine”. Det hele handler om os. Alle de levende væsner, som deler denne planet. Det er man ikke i tvivl om, når først man har forelsket sig i den. Den forelskelse kan opstå hvor som helst, og meningen med denne lille bog er at pege dig i en retning.

Annonce

Det største i det mindste

Det fineste, vi kan gøre for os selv og også vores børn, er at være opmærksomt til stede, hvis du spørger forfatteren. Det er i øvrigt også den eneste vej, Anna Skyggebjerg kender til at sætte tempoet ned i en travl tilværelse. Det er, understreger hun, ikke tempoet, der er det vigtige, men opmærksomheden, vi skal huske at have med os.

- Det er helt fantastisk, at man kan opleve noget af det største i det mest enkle, men der er stor forskel på at se og så virkelig at se. Som enlig mor i sammenlagt ni år med et akademisk arbejde ved siden af fik jeg lært at prioritere og være opmærksomt til stede. Ellers havde det ikke været et godt liv for nogen af os.


Det er helt fantastisk, at man kan opleve noget af det største i det mest enkle, men der er stor forskel på at se og så virkelig at se.

Anna Skyggebjerg


- Jeg lærte mine børn at se det store i det små. Vi havde godt nok heller ikke en klink, så der var ikke grænser for, hvad vi kunne få ud af at stikke næsen ned i en potte basilikum eller nyde synet, lyden og duften af regnvejr. Jeg var god til det, da børnene var små, men så glemte jeg det igen, fortæller Anna Skyggebjerg.

Annonce

Opmærksomhedsklokke

I en alder af 50 skulle der noget nyt til for at få hende tilbage til naturen igen, og daglige gåture blev en stor del af svaret. I dag går forfatteren to ture om dagen med Barney, familiens golden retriever, og så går hun også altid en daglig tur helt alene.

- På mine aleneture kan jeg gå i mit eget tempo med tankerne og armene frie. Dér kan jeg opleve verden for mig selv. Og når jeg kommer ind igen og arbejder ved mit skrivebord, har jeg lavet mig en opmærksomhedsklokke omkring mig. På skrivebordet ligger der forskellige muslingeskaller, og i min vindueskarm ligger der bark, fjer, strandsand, og der står også altid en eller anden blomsterbuket. Bare ved at løfte blikket bliver jeg hele tiden bekræftet i, hvor underfuld verden er, siger Anna Skyggebjerg og synes, indretningen af kontoret mest af alt ligner den på et børneværelse.

Hun slipper da heller ikke for at blive drillet lidt af sin hjemmeboende søn på 20 år, når hun voldsomt begejstret kan udbryde henne ved stuevinduet:

- Ej, se! Der er rødkælken jo!

-Neeeeej!? svarer sønnen med slet skjult sarkasme.

Annonce

Den ru bark mod håndfladen

Anna Skyggebjerg har det helt fint med, at familien en gang imellem gør lidt nar ad hendes store begejstring. Det glæder hende bare uendeligt meget, at sønnen selv trækker en stol hen og sætter sig ved siden af hende for at betragte rødkælken. Eller at de to går de 10 kilometer sammen til mælkebilen efter æg hver tirsdag, eller at Barney vækker hende tidligt hver morgen og får hende ud, inden resten af byen vågner. Hver morgen har de samme ritualer.

”Naturnærvær for byboer - 48 små ritualer, der kan genfortrylle din hverdag” af Anna Skyggebjerg udkom 29. marts. Anna Skyggebjerg er magister i litteraturhistorie og bor på Frederiksberg i et lille rækkehus med en vrissen kat under sengen og mindst én edderkop i kælderen. Og så er hun begejstret for naturen, hun møder i sin hverdag. Foto: People’s

50 meter fra hendes hus på en offentlig plads står et kæmpe kastanjetræ fyldt med mosser og lav. Hun mærker den ru bark mod håndfladen, inden hun går videre. Den samme tur hver morgen, hvor hun ser på skyerne, går forbi egetræet og til sidst ender hjemme i den lille have, der med årene og af flere etaper er vild med vilje, for at fodre fugle.

- Behøver du at bruge 500 kroner på fuglefoder, Anna? kan hendes mand godt finde på at spørge, og til det svarer hun med største selvfølgelighed:

- Ja, det er jo det, de bedst kan lide!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce