Annonce
Brædstrup

Naturgenopretning i Klosterkær: Døde Å skal fyldes med vand

Biolog Simon Marsbøll er en af kommunens tovholdere i det store naturprojekt i Klosterkær. Billedet her er taget i det tidlige forår, da den første del af gravearbejdet blev klaret. Foto: Morten Pape
Omkring 1. december er det planen at åbne for mere vand til Gudenåens naturlige rute ud i Klosterkær-deltaet.
Annonce

Klosterkær: Omkring 1. december er det planen, at gravemaskiner igen skal på arbejde i Danmarks største ferskvandsdelta Klosterkær tæt ved Mossø. Gennem det seneste års tid har Horsens Kommune haft gang i et stort naturgenopretningsprojekt, der går ud på at hjælpe Gudenåen med at finde tilbage til sit oprindelige åløb gennem kæret.

Sådan set er det gamle åløb allerede etableret, men der er endnu ikke lukket helt op for vandet til den "nye" å, der kaldes Døde Å. Kommunen har i længere tid haft forhandlinger med forskellige lodsejere, og hvis alt falder på plads, regner biolog Simon Marsbøll fra Horsens Kommune med, at der kan åbnes for en spærring længere oppe, så en langt større mængde vand kan risle gennem den genskabte å ud i deltaet og Mossø.

- Vi er stadig "i proces", og byrådet skal ind over, men vi forestiller os, at vi kan begynde at grave omkring 1. december ved den øverste del af projektet ved betondæmningen Riværket. Der er jo kun det vand i deltaet, der løber over Riværket, men vi skal have meget mere vand i... vi skal have selve Gudenåen til at løbe gennem det hele. Vi skal have lavet Døde Å om til Gudenåen igen, siger Simon Marsbøll, der er en af kommunens tovholdere i det store naturprojekt.

Vi skal have lavet Døde Å om til Gudenåen igen.

Simon Marsbøll, biolog

Annonce

Mindre vand i Klosterkanalen

Biologerne forsøger at skrue tiden tilbage til før 1100-tallet, da flittige munke anlagde Klosterkanalen for at få gang i et vandkraftværk. Klosterkanalen bevares og vil også i fremtiden have vand i sig. Ikke mindst fordi Klosterkanalen stadig skal være ruten for kanosejlere.

Men kanalen får ikke samme vandforsyning som før.

- Tanken er, at der skal så lidt vand gennem Klosterkanalen som muligt. Vi tager udgangspunkt i 200 liter i sekundet den vej. Der skal være en to meter bred åbning ind til Klosterkanlen, men hvis kanalen får for lidt vand, må vi ændre lidt på det, siger Marsbøll.

Ændringen af gennemstrømningen i Klosterkanalen vil betyde, at der fremover ikke vil være nær det samme brus på vandet nede ved den gamle vandmølle og fisketrappen ved Klostermølle. Til gengæld får Gudenåen sit naturlige løb tilbage, og det skulle gerne medføre en stigning i ørredbestanden.

Når Gudenåen kan rende frit ud i Mossø, vil fiskene få direkte adgang til søen, og ørredernes unger - kaldet smolt - får bedre vilkår. Ørredbestandene overalt er meget pressede, så der bliver gjort noget ekstra for at forkæle fiskene. Under genskabelsen af Gudenåen har man sørget for at sænke spunser strategiske steder, så de små ørreder ikke søger ud i deltaet. Det vil være en blindgyde for dem. Ellers gør naturen det meste af arbejdet. Når der bliver lukket helt op for vandet, vil åen finde et naturligt løb, og det er ret unikt for projektet.

Tidsplanen for det hele ligger ikke helt fast. En "joker" i spillet er, at der kan dukke arkæologiske fund op. Det kan forsinke processen. Men kommunens biologer regner med, at det kommende gravearbejde finder sted i et område, hvor der ikke er fortidsfund.

Lige nu ånder alt fred og ro i Klosterkær, men om få uger vil der ske ændringer, hvis der lukkes helt op for vandet til det genskabte åforløb. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce