Annonce
Brædstrup

Natur-paradis blev mere frit: Køer, fugle og fisk trives i Klosterkær

Klosterkær er Danmarks største indlandsdelta, og det nye tilløb fra Gudenåen har virket efter hensigten. Foto: Peter Hald
Biologerne er tilfredse med Klosterkær-projektet. Tingene går op i en højere enhed, da der er gode vilkår både for fugle, fisk og køer.

Klosterkær: En flok afslappede køer vader rundt i det lave vand i Klosterkær ved Mossø. Området er Danmarks største indlandsdelta og er resultatet af Gudenåens udmunding i den store sø. I det seneste års tid er der sket nogle forandringer i kæret - og til det bedre.

I april 2020 blev der åbnet for den "nye rute" for Gudenåen ud i Mossø. Horsens Kommune havde i flere år har arbejdet på at genskabe det oprindelige stykke af Gudenåens udmunding, og den strækning, der før blev kaldt "Døde Å", er blevet mere levende og naturlig, fordi der nu igen strømmer meget mere vand igennem.

På sin vis skruede naturprojektet tiden tilbage til tilstanden, før munke i 1100-tallet gravede Klosterkanalen for at bygge en vandmølle - senere kendt som Klostermølle.

Annonce

Køerne har det godt

- Vi er ret tilfredse med med projektet. Formålet var at genskabe ferskvandsdeltaet og den naturlig dynamik i det. Samtidig skulle vi tage hensyn til afgræsning af kæret, og begge dele lykkedes, fortæller biolog Jan Kuntsmann fra Horsens Kommune.


Det arter sig, som det skal.

Jan Kunstmann, biolog


- Området er afhængigt af, at det blive afgræsset. Vi ville gerne slippe Gudenåen fri, men det skulle samtidig være muligt at have køer til at gå på græs i kæret. Med hensyn til dynamikken kan vi på vores luftfotos se, at det arter sig, som det skal. Der bliver aflejret sand på den rigtige måde i de delta-arme, der løber gennem kæret. Vi var lidt bekymret for afgræsningen, for delta-armene kunne måske virke som grænser for køerne. Men det har vist sig, at køerne altså ikke er bange for at gå ud i vandet. De kan sagtens krydse delta-armene, og nu her i sommertiden holder de også af at gå ud og køle sig i vandet, fortæller Jan Kuntsmann.

Køerne er glade for, at de har let adgang til køligt vand her i sommervarmen. Foto: Peter Hald
Annonce

Flere på besøg

Klosterkær passer stort set sig selv, men der skal dog laves nogle mindre justeringer. For nylig var det nødvendigt at grave for at fjerne en opstuvning. Men slutmålet er, at naturen skal styre det, pointer Kuntsmann.

Klosterkær-projektet er kendt vidt omkring, og Jan Kuntsmann og hans kolleger har noteret sig, at der er kommet en hel del flere naturinteresserede mennesker på besøg.

Ornitologer har fornøjelse af at se på de mange fugle i området, og da selve Klosterkær ikke er fremkommeligt for mennesker, holder folk sig til at observere fra vejsiden med kikkerter, og på den måde kan fuglene i kæret - traner, gæs, ænder og rovfugle - være i fred. De, der har lyst til at vandre, kan benytte en sti, der følger Klosterkanalen.

Annonce

Rimter i massevis

Det nyanlagte stykke af Gudenåen er blevet forsynet med gydebanker af sten og grus, og det har haft en effekt allerede.

- Vi lagde mærke til, at der i slutningen af april kom en massiv gydning af rimter. Det var noget helt nyt for området. Rimter er en ret stor "vandrende" karpefisk, der godt kan lide rene vandløb, og det er ret positivt, at vi ser den, fortæller biologen.

Man forventer også en vækst i ørredbestanden, fordi ørrederne nu har bedre muligheder for passage.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

John Madsen er død

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Seneste plus

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Horsens

Skabte lang kø på motorvejen: Bil gled i spildt olie og kørte galt

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

20-årig bilist mistede pludselig kontrollen på Havneallé - både hus og bil beskadiget

Annonce