Annonce
Læserbrev

Nationalt sammenhold om demensindsatsen - vi har taget nogle meget vigtige skridt i den rigtige retning

I den nye aftale har vi blandt andet prioriteret penge til rådgivnings- og aktivitetscentre, som tilbyder fysiske aktiviteter til personer med demens - også til yngre mennesker med demens.

Læserbrev: I sidste uge blev der indgået en bred politisk aftale om fordeling af ressourcer til de mest udsatte borgere i vores samfund - 849 mio. kr. i alt.

En flot palette af gode tiltag understøttes.

Som ældreordfører er jeg særligt begejstret for den del af aftalen, der betyder, at der er fundet 244 mio. kr. til at understøtte demensindsatsen over de næste fire år.

Demens fylder mere og mere i danskernes hverdag. Det anslås, at cirka 82.000 ældre (over 65 år) i Danmark har demens.

I 2016 fik Danmark en national demenshandleplan, der skulle løbe til 2025. Men under den tidligere regering blev der kun skaffet midler til og med 2019.

Samtidig aftalte regeringen og Dansk Folkeparti sidste år at afskaffe den såkaldte satspulje, som indtil nu har stået for finansieringen af demenshandlingsplanen.

Demenshandlingsplanen har med andre ord været på vej mod en økonomisk afgrund.

Det er vi nu i gang med at rette op på. Og heldigvis med bred politisk opbakning.

Med den netop indgåede aftale om udmøntning af reservepuljen sammen med de gode kommune- og regionsaftaler, hvor velfærden tilføres henholdsvis 1,5 og 2,2 mia. kr. næste år, holder vi ikke bare hånden under udviklingen. Vi tilfører også demensområdet flere midler.

De kommende år bliver vi mange flere ældre. Det er dejligt, for det skyldes jo blandt andet, at vi lever længere. Men med alderen stiger også risikoen for at få demens.

Den nationale demenshandleplan indeholder 23 gode, konkrete tiltag, der skal højne kommuner og regioners arbejde med demens.

En række af de projekter er allerede afsluttet. Men andre projekter har brug for yderligere midler.

I den nye aftale har vi blandt andet prioriteret penge til rådgivnings- og aktivitetscentre, som tilbyder fysiske aktiviteter til personer med demens - også til yngre mennesker med demens.

Det er dejligt at mærke den store politiske opbakning, der er på tværs af partierne, til at ville løse udfordringerne med demens.

Vi er slet ikke i mål, men med de to økonomiaftaler, som regeringen har stået i spidsen for, har vi taget nogle meget vigtige skridt i den rigtige retning.

Annonce
Birgitte Vind. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Annonce