Annonce
Hedensted

Nabokommunerne klar: Hedensted udskyder ny uddannelse til sommeren 2021

Alle er interesserede i at få den Forberedende Grunduddannelse til Hedensted, men kommunen træder alligevel på bremsen. Arkivfoto: Chresten Bergh
Der er fuldkommen opbakning til, at Hedensted ligesom alle nabokommunerne etablerer en ny uddannelse. Alligevel har byrådet besluttet at afvente to år af hensyn til økonomien og et kommende erhvervscampus.
Annonce

Hedensted: Selvom det fra næste skoleår bliver muligt for unge mennesker at tage en Forberedende Grunduddannelse (FGU) i både Horsens, Vejle, Odder og Skanderborg, må kommende elever se langt fra en plads i Hedensted.

Et samlet byråd har nemlig besluttet at udskyde uddannelsen frem til sommeren 2021, selvom den forventeligt ville tiltrække godt 100 elever allerede nu.

Det sker som en konsekvens af, at der i skrivende stund ikke findes egnede lokaler i Hedensted Kommune. Det vil således enten kræve, at der bliver bygget en helt ny skole, eller at der foretages en større ombygning.

Førstnævnte bliver en bekostelig anlægsinvestering, og sidstnævnte kan kun lade sig gøre, hvis kommunen garanterer en eventuel udlejer at dække huslejen på op mod en mio. kr. årligt gennem en længere årrække.

- Desværre har man (Undervisningsministeriet, red.) ikke sendt økonomien med til at løfte opgaven. Det har på intet tidspunkt været hensigten at vi skulle tage en økonomisk risiko i det omfang, som er skitseret her, sagde borgmester Kasper Glyngø (S) under onsdagens byrådsmøde.

I første omgang er der udelukkende tale om en fire-årig forsøgsordning.

Forberedende Grunduddannelse

FGU er for unge mellem 16 og 25 år, der er færdig med grundskolen, men ikke er parat til at starte på en erhvervsuddannelse, HF eller gymnasial uddannelse.FGU skal give eleverne viden, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i arbejde.

Der tilbydes undervisning på tre spor i 12 forskellige faglige temaer og i ni almene fag. De faglige temaer introducerer eleverne til erhvervsuddannelser og kan afsluttes med et uddannelsesbevis. De almene fag kan give adgang til erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser.

En FGU-uddannelse varer op til to år, og det er uddannelsesvejlederne, der skal vurdere, om man er i målgruppen for en FGU.

FGU-elever får ikke SU, men en skoleydelse på 1539 kr. pr. måned eller 2670 kr. pr. måned, hvis man er over 18 og hjemmeboende. Der er mødepligt til uddannelsen, og man vil blive trukket i ydelsen, hvis man er fraværende uden gyldig grund.

Kilde: Hedensted Kommunes uddannelsesbrochure for FGU
Annonce

Venter på erhvervscampus

En anden grund til, at uddannelsen nu bliver sparket til hjørne, er planerne om at etablere et erhvervscampus i Hedensted. Stedet er tiltænkt som en katalysator, der samlet set kan tiltrække flere uddannelser til byen.

Da stedet endnu ikke har nogen tiltænkt adresse, er det dog svært at sammentænke de to projekter, og der er således risiko for, at kommunen binder FGU'en til en suboptimal placering.

- Jeg har været en af de varmeste fortalere for en FGU-skole i Hedensted, for jeg tror faktisk, det er en af de løsninger, vi har behov for, for at få fat på de unge mennesker, der har brug for ekstra hjælp, inden de er klar til en ungdomsuddannelse. Derfor begræder jeg grundlæggende, at det bliver så svært for os som kommune at komme i gang. Samtidig synes jeg også, det er et okay bud at sige 2021, for så får vi datosat erhvervcampus - der skal vi være klar, sagde Ole Vind (V), formand for udvalget for læring.

Selvom det to-årige benspænd har fået smilet til at stivne en del siden offentliggørelsen i begyndelsen af året, er der fortsat komplet opbakning i byrådet til, at det i fremtiden skal være muligt at tage en FGU i Hedensted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce