Annonce
Erhverv

Flyveplads lukker efter naboklager og corona-restriktioner

Rasmus og Katrine Fynshave købte flyvepladsen i 2019 og indrettede en restaurant og et faldskærmscenter i en gammel hangar. Men en kombination af corona-restriktioner og besvær med at få de nødvendige tilladelser til flyve-operationer har fjernet grundlaget for virksomheden. Arkivfoto: Peter Hald
Ægteparret Katrine og Rasmus Fynshave må opgive flyveplads-projekt med restaurant og faldskærmscenter på grund af støjklager og restriktioner.

Ejstrupholm: Ejerne af Ejstrupholm Flyveplads, ægteparret Katrine og Rasmus Fynshave, kaster nu håndklædet i ringen og lukker deres virksomhed, der omfatter selve flyvepladsen, en restaurant og et faldskærmscenter.

- Flyvepladsen overlever ikke. Vi havde fra starten af fået et løfte fra kommunen om, at vi kunne få en miljøgodkendelse til 5000 fly-operationer. Det var basis for forretningsgrundlaget. Men lige nu kan vi kun få lov til 400 operationer... hvis vi er heldige. Det vil reelt kun sige 200 flyvninger, og det kan vi slet ikke drive en forretning på. Så festen slutter desværre her, siger Rasmus Fynshave.

Hvad der fremover skal ske med flyvepladsen er endnu ikke afklaret, og Katrine og Rasmus Fynshave har heller ikke afgjort, hvad de vil stille op. Men de flytter fra den bolig, der ligger i nærheden af flyvepladsen, og de kan konstatere, at deres store drøm om at drive en flyveplads med tilhørende restaurant og faldskærmscenter er bristet.

- Det er en katastrofe. Kassen er tom, og vi har været nødt til at fyre alle medarbejdere. Nu får banken nøglen, siger Rasmus Fynshave, der kan konstatere, at han og hustruen har tabt mange millioner kroner på projektet.

Parret overtog Ejstrupholm Flyveplads i 2019 og har investeret stort i ombygninger og nye aktiviteter. En gammel hangar blev bygget om til en restaurant med navnet Restaurant Flyverskjul, og samtidig blev der indrettet et faldskærmscenter kaldet SkydiveX i bygningen.

I begyndelsen tegnede alt lyst. Restauranten blev indviet i juli 2020 med mange gæster fra nær og fjern, men Restaurant Flyverskjul måtte senere lukke for servering ligesom andre restauranter, da corona-krisen spidsede til, og der kom flere og flere restriktioner.

Annonce

Klager over støj

Corona-situationen var imidlertid ikke den eneste udfordring. Katrine og Rasmus Fynshave opdagede, at der var kommet mange naboklager over støj. Samtidig begyndte forhandlingerne med Ikast-Brande Kommune at gå dårligt.

- Vi troede, at det gik rigtig fint, men det viste sig, at der var kommet rigtig mange naboklager, som vi ikke var blevet orienteret om, før formanden for flyveklubben for en måned siden pludselig bad om aktindsigt om alt vedrørende flyvepladsen. Først der sender kommunen noget til os, og vi finder ud af, at der har været mange naboklager siden sommer, fortæller Rasmus Fynshave.

- Så skulle vores miljøgodkendelse ændres, og det går helt i kludder. Sagen blev udsat, og nu kan vi ikke nå at skaffe en flyver til i år, fordi kommunen ikke kan fortælle os, hvor meget vi må operere, tilføjer han.

- Oven i det hele har coronaen betydet, at vi ikke kunnet holde åbent i restauranten, og til sidst var vi nødt til at fyre alle folk. Vi kunne ikke få noget i erstatning, vi var uden for kategori, så vi har bare punget ud, og nu er kassen tom, siger Rasmus Fynshave, der frygter en konkurs.

Parret vil dog prøve at afsætte deres faldskærmsvirksomhed SkydiveX til andre, men her vil evenuelle aktiviteter foregå et andet sted.

Annonce

En hård omgang

Ud over den bristede økonomi har problemerne også tæret hårdt på parret mentalt:

- Jeg er gået ned med stress, og Katrine er på vej til det. Vi kan ikke mere... nu vil vi bare have fred, siger en træt Rasmus Fynshave.

Et stort problem i sagen har været en meget dårlig kommunikation med kommunen, understreger Katrine Fynshave.

- Det er ærgerligt, at vi først meget sent får at vide, at kommunen har fejloplyst naboerne, og på det grundlag er naboerne blevet sure over de informationer, de har fået fra kommunen og er kommet med en masse indsigelser siden sommer... uden at vi blev oplyst om det. Når man først har dårligt naboskab sådan et sted som her, er der sket uoprettelig skade. Vi har intet fået at vide om alt det, der er sket bagom os, og kommunen har ikke overholdt deres tidsfrister, siger Katrine Fynshave.

Ejstrupholm Flyveplads

Ejstrupholm Flyveplads blev anlagt i 1961 af nu afdøde Johannes Bach, og pladsen blev hjemsted for Ejstrupholm Flyveklub. Johannes Bach solgte i 2015 på flyvepladsen til René Amstrup, der driver firmaet Skyhost ved Sabro.

I 2019 solgte René Amstrup flyvepladsen til ægteparret Katrine og Rasmus Fynshave.

Ægteparret Fynshave gik i 2020 i gang med at indrette restaurant og faldskærmscenter i en ombygget hangar på flyvepladsen, der ligger på Ikastvej 7 lidt vest for Ejstrupholm.

Ifølge parret er forholdet til nogle af naboerne blevet så dårligt, at det er gået helt i hårdknude:

- Vi har oplevet, at en nabo glor på os med kikkert fra ladet af sin pick-up truck. Det er meget grænseoverskridende, og vi har følt os som jaget vildt. Men sjovt nok er nogle af de nærmeste naboer de sødeste. Der er faktisk ikke så mange naboer, der klager, men dem, der gør, bruger alt deres tid og energi på det, siger Rasmus Fynshave.

Ejstrupholm Flyveplads har eksisteret siden 1961 og har haft flere ejere i tidens løb. I 2020 blev Restaurant Flyverskjul åbnet på pladsen, men den måtte senere på året lukke ned på grund af corona-restriktioner. Arkivfoto: Peter Hald

Han og hustruen er blevet overraskede over naboklagerne.

- Der har jo været flyveplads herude i 60 år. Folk må jo være blevet vant til fly, siger Rasmus Fynshave.


Der har jo været flyveplads herude i 60 år. Folk må jo være blevet vant til fly.

Rasmus Fynshave


En særlig tilspidset situation er opstået med en nabo, der ejer den ene ende af startbanen.

- Vi har byttet med et stykke jord, men pludselig en dag fik vi at vide, at han ville tage jorden tilbage, så vi ikke måtte flyve på det. Vi forsøgte at tage en snak med ham, men han ville bestemme, hvordan der skulle flyves. Kort efter får vi en mail om, at vi ikke måtte flyve over hans bane-ende, og to dage efter stod der et hegn der. Så måtte vi have landbetjent Viggo Nielsen ud for at få overtalt naboen til at pille hegnet ned, så et fly ikke ramte det, fortæller Rasmus Fynshave.

Parret har overvejet at køre en erstatningssag mod kommunen, som de mener har forkludret sagen, men de siger, at de ikke magter at tage kampen op.

- Vi ved ikke, hvad vi gør. Tæppet er blevet revet væk under os på meget kort tid. Vi orker ikke mere, siger Katrine Fynshave.

- Coronaen kunne vi have overlevet, men alt det andet her kan vi sgu ikke klare. Vi har det ad helvede til. Vi havde drømt om at skabe noget stort. Vi kunne have skabt 25 arbejdspladser herude og trukket en masse turister til. Men nu er det hele væltet, siger Rasmus Fynshave.

Annonce

Udvalgsformand: Kommunen forsøgte ihærdigt

Formanden for kommunens tekniske udvalg Henrik Engedahl (V)  afviser, at kommunen ikke har gjort hvad den kunne i denne sag.

- Det er en sag med mange nuancer og store og små konfliktpunkter. Det ærgrer mig, at de har valgt at afvikle virksomheden og forsvinde. Der blev faktisk gjort mange gode og ihærdige forsøg fra alle parter på at få enderne til at nå sammen - både fra kommunens side og fra naboernes side og fra flyvepladsens side. Men nogle gange kan det ikke lade sig gøre, siger Henrik Engedahl.

Han bekræfter, at flyveplads-ejerne søgte om tilladelse til 5000 operationer, men han afviser, at kommunen havde lovet, at lige det antal operationer kunne lade sig gøre:

- På et tidspunkt blev der søgt om 5000 operationer, der kunne bruges til faldskærmsudspring. Tidligere var der en tilladelse til 100 operationer, da man købte pladsen. 5000 operationer ville selvfølgelig have været en voldsom udvidelse. Vi havde ikke stillet nogen noget i udsigt på forhånd. Hvis nogen søger om noget, går vi ind i det og forholder os til det - og nogle gange skal naboer involveres, siger Henrik Engedahl.

Sagen har stået på i over et halvt år, og den er kompliceret. Også problemer omkring tilladelser til byggeri med mere har været vendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce