Annonce
Horsens

Nabo til middelalderfestival: Det er hyggeligt, men larmen er der uafbrudt

Preben Møller er som nabo til middelalderfestivalen genereret af larmen. Foto: Michael Svenningsen
Det er ikke uden gener at være nabo til Fængslet, der i denne weekend lægger ramme til middelalderfestival. Det fortæller tre naboer, der dog også har positive ting at sige om Fængslet som kulturinstitution.

Horsens: Folk i doubletter, veste og middelalderlige kjoler kommer vandrende ad Fussingsvej, Viborgvej og Vestervej. Biler holder i kø på Priorsløkkevej, nogle for at komme ind, andre for at komme væk. Lyden fra dramatiske trommeslag kastes ud fra Fængslet på toppen af bakken.

Det er lørdag formiddag, og middelalderfestivalen i Horsens er i fuld gang.

Et faktum, Preben Møller ville være klar over, om så han havde siddet for lukkede døre og vinduer i sit hus weekenden over.

Han bor på Priorsløkkevej og er blandt de naboer til Fængslet, der aldrig er i tvivl, når der foregår kulturelle begivenheder på Horsens' førende kulturvenue.

- Det er hyggeligt og dejligt, at der sker noget oppe på Fængslet, men det giver en masse larm. Det er frygteligt at bo så tæt på, for Priorsløkkevej bliver en motorvej, folk kører så stærkt, og larmen er der uafbrudt, hvad enten jeg er inde eller ude, siger Preben Møller.

Af samme grund havde han lørdag formiddag fundet noget af sit lidt mere støjende værktøj frem for at gå i krig med et hobbyprojekt.

- Jeg holder bedst larmen ud ved selv at larme lidt, siger han og griner.

Annonce

Det er frygteligt at bo så tæt på, for Priorsløkkevej bliver en motorvej, folk kører så stærkt, og larmen er der uafbrudt, hvad enten jeg er inde eller ude.

Preben Møller

Larmende lastbiler

Preben Møller har boet i sit hus siden 2003, og han lægger ikke skjul på, at han han glædede sig, da Horsens Kommune i 2012 besluttede at gøre Fængslet til en kulturinstitution.

- Da de lukkede fængslet, frygtede man jo lidt, at det bare ville gro til, så det er udmærket, at det bliver brugt til noget, siger Preben Møller, der selv af og til benytter Fængslets arrangementer.

Han understreger samtidig, at middelalderfestivalen er væsentlig mildere, end når der eksempelvis er koncerter på Fængslet.

- For så kommer der en masse lastbiler kørende op ad vejen uden for huset, og det larmer voldsomt, siger han.

- Skulle jeg vælge mellem Fængslet som fængsel eller kulturinstitution, ville jeg vælge fængslet, siger han.

Smider dåser og tisser i hækken

At man som nabo til Fængslet er mere generet af koncerterne end middelalderfestivalen, er Brian Andersen enig i.

Han har boet på Vestervang siden 2001, og selvom han absolut ikke er utilfreds med at være nabo til Fængslet, har det dog sine gener, særligt under koncerter.

- Folk, der går forbi, smider dåser, og nogle pisser i hækken. Men sådan er det. Jeg har trods alt ikke fået baldret en rude endnu, siger han og griner.

Generne under middelalderfestivalen er få, slår han fast.

- Det er mest børnefamilier, der tiltrækkes, og ikke de samme typer, som for eksempel går til en Rammstein-koncert. Og der er sjældent trafikale belastninger. Det er i hvert fald ikke noget, der generer mig, siger Brian Andersen, der foretrækker Fængslet som kulturinstitution frem for et regulært fængsel.

- Det er mere trygt nu, frem for dengang det var et fængsel, hvor der var folk, som kastede ting over muren, siger han.

Lørdag formiddag var der pæn aktivitetet på vejene nær Fængslet, der der blev holdt middelalderfestival. Foto: Michael Svenningsen

Urimelig parkeringsbøde

Også Jesper Lindved, der bor på Vestervang, lever fint med naboskabet til Fængslet.

- Jeg deltager ikke i middelalderfestivalen, men det er alletiders, at den er der. Generelt er der så få arrangementer på Fængslet, så det generer mig ikke, siger han.

Jesper Lindved har boet på adressen i 19 år, og han mindes tiden, da Fængslet endnu var et fængsel.

- Hegnet grænser op til min have, så dengang kunne man få en snak med de bedre fanger, der havde lov til at gå ud til det ydre hegn. Det var hyggeligt, siger Jesper Lindved, der dog er fint tilfreds med fængslets overgang fra fængsel til kulturinstitution.

Til gengæld ærgrer han sig over, at naboerne til Fængslet ikke har fået en parkeringstilladelse under festivalen, som de plejer.

- Under middelalderfestivalen er det ulovligt at holde ved vejen, jeg bor på, så da jeg i går skulle læsse nogle ting af en bil, som holdt ved vejen, fik jeg en parkeringsbøde. Sådan burde det jo ikke være, når man bor her, siger han.

Det er 25. gang, der bliver holdt middelalderfestival i Horsens, syvende gang på Fængslet.

Brian Andersen lader sig ikke gå på af de gener kulturarrangementerne på Fængslet fører med sig. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Udbrændt bil på Buelundvej

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Erhverv

Frygt for corona-virus: Horsens-virksomhed aflyser messebesøg og indfører besøgs-karantæne på Kometvej

Annonce