Annonce
112

Næsten halvdelen af brandvæsenets udrykninger var til blinde alarmer

Traditionen tro stod den på gule ærter, flæske og snaps, da Sydøstjyllands Brandvæsen lørdag afholdt nytårsparole. Foto: Morten Pape
Mens 2019 var et roligt år for Sydøstjyllands Brandvæsen med en del færre brande end forrige år, steg antallet af blinde alarmer til det højeste nogensinde. En ærgerlig udvikling, lyder det fra beredskabsdirektør.

Horsens: 915 gange rykkede brandfolk fra Sydøstjyllands Brandvæsen ud til en opgave i 2019.

I 427 tilfælde - eller knap halvdelen af udrykningerne - var det til en blind alarm, altså en forgæves tur.

Og det er en ærgerlig udvikling, lød det lørdag fra beredskabsdirektør René Hemberg, da Sydøstjyllands Brandvæsen holdt sin årlige nytårsparole.

- I de foregående år har der faktisk været en nedgang i antallet af blinde alarmer, så hvorfor det steg sidste år, har jeg ikke en forklaring på. Vi skal have kigget på det og prøve at se, om vi kan finde en årsag, sagde René Hemberg, der er træt af udviklingen af flere grunde.

- Vi bruger en masse ressourcer på at køre ud til de blinde alarmer. Vi har brandfolk, der smider alt, hvad de har i hænderne og kører afsted, for alarmen er jo reel, indtil det modsatte er bevist. Et andet aspekt er, at det ikke er uden risiko at køre udrykningskørsel gennem byen, så det er en ærgerlig udvikling, lød det fra beredskabsdirektøren.

Annonce

I de foregående år har der faktisk været en nedgang i antallet af blinde alarmer, så hvorfor det steg sidste år, har jeg ikke en forklaring på. Vi skal have kigget på det.

René Hemberg

Gennemsnitsår

I runde tal går der en time, fra brandfolk kører ud til en blind alarm, og til de er hjemme igen.

Omregnet til kroner og ører er det omkring 6000 kroner, og den regning lander hos virksomhederne med de blinde alarmer, tilføjede René Hemberg.

Mens der var gang i blinde alarmer, var 2019 til gengæld et roligt år rent brandmæssigt.

160 reelle brandmeldinger fra 112 var der sidste år.

Det er et markant fald i forhold til 2018, hvor brandfolkene blev tilkaldt til brand 234 gange. 2018 var dog et usædvanligt år blandt andet på grund af rigtig mange naturbrande grundet den tørre sommer.

- I 2019 var vi forskånet for de helt store brande. Der var større og alvorlige brande, både villaer, gårde og etageejendomme, men der var faktisk kun 20, der krævede mere end fire timers indsats, sagde beredskabsinspektør Mik Elstrøm, der betegnede 2019 som et gennemsnitsår for Sydøstjyllands Brandvæsen.

Beredskabsinspektør Mik Engstrøm (t.h.), Sydøstjyllands Brandvæsen, uddeler her diplom for lang og tro tjeneste ved den årlige nytårsparole. Foto: Morten Pape
Der var også musik til nytårsparolen ved Sydøstjyllands Brandvæsen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Farvel til et stykke dansk industrihistorie: Kommunens største virksomhed skifter navnet ud efter 140 år

Leder For abonnenter

Leder: Tre broprojekter kæmper om politikernes gunst

En bro fra Kalundborg til Hou over Samsø? En ny Lillebæltsbro, enten ved siden af den gamle eller måske som en forbindelse fra Bogense til Juelsminde? Eller hvad med en bro fra Faaborg på Fyn til Als? Visionerne om nye broer, der kan forbinde Vest- og Østdanmark er mange. Og for mange til, at de alle kan blive til virkelighed. Groft sagt er der tre store bro-ønsker: en Kattegatbro, en ny Lillebæltsbro og en Als-Fyn-forbindelse. To af dem kan komme til at sætte meget markante aftryk i Østjylland. De seneste dage har regionsrådsformand i Syddanmark Stephanie Lose (V) gjort sig til talsmand for, at der er brug for en samlet analyse af de tre bro-ønsker. Det er såmænd ikke første gang, hun ytrer den holdning. Det gjorde hun også i efteråret. Men det gør ikke hendes budskab mindre vigtigt eller aktuelt. Det er sindssygt vigtigt, at politikerne på Christiansborg får en analyse, der tager højde for alle tre broprojekter. For ”det kan ikke undgås, at de påvirker hinanden. Det er store projekter, og derfor giver det mening at se det i en sammenhæng,” som Stephanie Lose siger. Og uden en samlet analyse er det yderst svært at gennemskue, hvad der er den bedste løsning. Der er så mange ting, der skal tages i betragtning: nuværende og fremtidige trafikbehov, hensyn til miljøet, påvirkning af natur og boligområder, økonomi, holdbarhed osv. Samtidig er der meget stærke interessegrupper, der - oftest funderet i en geografisk tilknytning - arbejder ihærdigt for én bestemt løsning. Ud fra devisen, at det handler om at råbe op, hvis man vil have indflydelse. Det er godt og demokratisk, men de, der skal træffe beslutningen, har brug for at blive klædt på til at kunne se mere end de forskellige lokale behov for en bro. De skal have et overblik. Umiddelbart synes jeg, at en ny Kattegatforbindelse lyder attraktiv. Men det vil blive en meget dyr bro, så kan vi for de samme eller færre penge få en anden trafikal løsning, der er bedre? Jeg ved det ikke. Men det skal politikerne helst vide, inden de skal beslutte sig. Så kom med den analyse.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];