Annonce
Brevkasse

Når en virksomhed afregner med ydelser, gælder der andre regler

To virksomheder aftalte, at den ene skulle levere en del tryksager og reklameartikler, mens den anden til gengæld skulle lave noget flisearbejde til kostpris. Men den ene virksomhed har stadig ikke fået sin ydelse leveret og vil gerne vide, hvornår man kan kræve opgaven løst. Foto: Colourbox
Annonce

Jeg indgik i firma-regi en aftale med en entreprenørvirksomhed om, at mit firma skulle producere forskellige reklameelementer, herunder skilte og reklametryk til biler. Til gengæld skulle entreprenørvirksomheden lægge nyt gulv i min virksomhed alene til kostprisen.

Jeg leverede mine produkter for nogle uger siden og spurgte i den forbindelse, hvornår de ville gå i gang med at lægge gulvet.

Der blev hertil svaret, at vi ikke havde aftalt nogen frist for arbejdets udførsel, og at de havde meget travlt og derfor først kunne lægge gulvet engang i efteråret.

Mit spørgsmål er således, om jeg ikke har noget at skulle have sagt i forhold til, hvornår entreprenøren skal opfylde sin del af aftalen?

Annonce

Svar

Der er tale om en aftale, hvor I begge skal levere en realydelse som vederlag for den andens realydelse. Disse situationer er anderledes end den, hvor den ene part skal levere en realydelse, og den anden som vederlag herfor skal betale et beløb, altså en pengeydelse. I den situation vil personen, der leverer realydelse, som udgangspunkt kunne kræve sig betalt straks.

I de tilfælde, hvor der skal "betales" med en realydelse, forholder det sig anderledes, fordi det ofte ikke er muligt at levere ydelserne samtidig, særligt ikke når der er tale om håndværksmæssige ydelser som i dit tilfælde.

Begrebet frigørelsestid dækker over den periode, hvor man har ret til at opfylde aftalen. Dette tidspunkt er indtrådt for længst, og entreprenøren har derfor ret til at lægge gulvet på nuværende tidspunkt.

Det vigtigste tidspunkt er imidlertid forfaldstidspunktet, altså det tidspunkt, hvor entreprenøren senest skal opfylde sin del af aftalen. Havde I aftalt et bestemt tidspunkt, hvor entreprenøren senest skulle være færdig med at lægge gulvet, ville det tidspunkt have udgjort forfaldstidspunktet.

I har dog ikke aftalt et sådant tidspunkt, og derfor finder den såkaldte påkravsregel anvendelse.

Påkravsreglen indebærer, at en aftale skal opfyldes, når vedkommende, som ydelsen tilkommer, kræver det. Det er dog god skik at indrømme parten, der skal opfylde, en rimelig frist, så de nødvendige forberedelser og foranstaltninger kan klargøres. Du bør derfor give entreprenøren en frist, som giver ham tid til at bestille materialer hjem og i øvrigt planlægge arbejdets udførelse.

Svaret er dermed, at du ikke skal vente helt indtil efteråret, hvor det passer entreprenøren, på at få dit nye gulv lagt. Du kan dog heller ikke kræve, at han kommer og lægger det i morgen, da du skal give ham en vis tid til at forberede arbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce