Annonce
Kultur

Når bøger er mange nok, opstår der en magisk og underfuld poesi

Professor og litteraturanmelder Torben Brostrøms bogreoler. Foto fra bogen

Fotografen Kurt Rodahl Hoppe har opsøgt bogsamlere, biblioteker og antikvariater. Det er der kommet en fornem bog om "Bogsteder" ud af.

Et hjem uden reoler og bøger... For mange er det lige så utænkeligt som et køleskab uden madvarer. Og for nogle udvikler bøgerne sig til den store passion. Som arbejdsredskaber, som samler-objekt, som bare det at kunne fiske en bog ned fra en hylde og blive klogere på kultur og teknik og livet i al almindelighed.

Den københavnske fotograf Kurt Rodahl Hoppe - selv leverandør af billeder til en lang række bøger - har opsøgt et par og tyve af samlerne. Han har også været på biblioteker og hos antikvariater med sit kamera. Resultatet udgiver han nu i den smukke fotobog "Bogsteder".

I 55 fotografier søger han "at indfange den helt særlige stemning, der kan opleves på steder, hvor bøger på ejendommelig vis har samlet sig selv", fortæller bagsideteksten. For "når bøger er mange nok, opstår der en magisk og underfuld poesi, som drager". En følelse, enhver med et par velfyldte reoler vil kunne nikke genkendende til.

Vi får at vide, hvor billederne er taget - og her er både kendte og mindre kendte lokaliteter, kendisser og mere anonyme samlere. Helt bevidst optræder menneskene bag ikke på billederne - og alligevel tegner fotografierne "indirekte små portrætter af bøgernes ejere og institutioner", mener Kurt Rodahl Hoppe.

Annonce
Arkitekt Anne Elisabeth Tofts stuer med bøger i stakke frem for i reoler. Foto fra bogen

Minus menneskene

Om han har ret, kan naturligvis diskuteres.

Det er nemt at forstå fascinationen ved de rene billeder af bøger, netop fordi selv en stribe bogrygge i en reol kan rumme denne underfulde poesi, som Kurt Rodahl Hoppe jagter.

På den anden side er bogsamlerne typisk vidende og tænksomme mennesker, og som læser sidder man lidt og savner nogle kommentarer fra i hvert fald de private samlere. For hvad er deres tanker bag samleriet? Og hvorfor har de indrettet sig så forskelligt med deres bøger?

Kun to af dem kommer til orde på bogens indledende sider: Forfatteren Knud Romer, som fortæller om, hvordan hans morfars bogskab plantede fascinationen af bøger hos barnebarnet, og arkitekt Anne Elisabeth Toft, hvis bøger tilsyneladende ikke befinder sig i reoler, men i stedet ligger i bunker på borde m.v.

Teologen og Kierkegaard-forskeren Niels Jørgen Cappelørns bogreoler. Foto fra bogen.

Passion, hengivenhed og leg

Anne Elisabeth Toft noterer det, mange vil genkende: at bøgerne "står i en relationær orden, der ikke umiddelbart følger gængse regler for bogopstilling, men som giver mening for mig og min anvendelse af bøgerne".

Arkitekten sigter højt, når hun skal forklare sit samleri. Hun ser det som en modvægt til "al den kulturarv, som i disse år forsvinder fra de offentlige biblioteker og dermed også i nogen grad udgår af samfundets kollektive bevidsthed". Men fornuften og logikken har i høj grad følgeskab af "passion, hengivenhed og leg" - tre begreber, enhver samler gerne vedkender sig.

Det giver næsten sig selv, at Kurt Rodahl Hoppe har besøgt et af Danmarks smukkeste og mest markante bogsteder, Københavns Universitetsbibliotek. Foto fra bogen

Bøger er flokdyr

Knud Romer og Anne Elisabeth Toft har på disse første sider selskab af Sonny Ankjær Sahl, tidligere antikvar, nu ansat på Det Kongelige Bibliotek.

Han lægger lidt paradoksalt i forhold til bogens tema ud med at konstatere, at "engang havde jeg mange bøger, nu har jeg færre". For ambitionen om at eje det væsentligste inden for skøn- og faglitteratur har han erkendt som uopnåelig, og "min familie og jeg magter ikke bøger alle steder".

Men erfaringerne som bogsamler har han: "Bøger er flokdyr. Man siger, at der findes mennesker, der samler på bøger, men de fleste bogelskere ved, at bøgerne oftere samler sig selv. Stakke og bunker opstår på natborde, skriveborde, ved siden af lænestolen og tit til stor frustration for hjemmets andre medlemmer. Den tilfredse bogsamler er den, der forstår at tæmme masserne, som godt ved, at bøgernes sted ikke er oven på radiatoren. Men der er så mange drømme og ambitioner i bøger, de er så nemme at samle op."

Kan du genkende det? Så er du nok bogsamler!

Kurt Rodahl Hoppe

"Bogsteder"

Ca. 120 sider

Forlaget Wunderbuch

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny frisør fandt sin rette hylde

Annonce