Annonce
Østjylland

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

En bogautomat svarende til den på billedet, er blevet stjålet fra Dagli'Brugsen i Lime, hvor den ellers har stået uforstyrret og serviceret borgerne gennem de seneste cirka seks år. På billedet er det byrådspolitikerne Riber Antonsen og Ole S. Hansen, der er ved at indvie en tilsvarende maskine i Mørke. Foto: Syddjurs Bibliotek
En tung bogautomat tilhørende Syddjurs Bibliotek er forsvundet fra Dagli’Brugsen i Lime. Tyveriet skete i butikkens åbningstid, tilsyneladende uden nogen så det.

SYDDJURS: De seneste år er selvbetjeningsbiblioteker blevet udbredt i Danmark.

Det har på mange måder været en succesfuld stresstest af den berømte danske tillid, men lederen af Syddjurs Bibliotek, Claus Gustav Pettersson, plejer alligevel at joke med, at det først er, når folk begynder at rende med bøgerne, at de åbne biblioteker for alvor er en succes.

- Så har vi jo virkelig noget, folk efterspørger, som han siger.

Annonce

Nu er spøgen blevet virkelighed. Det er dog ikke bøger, men derimod en ind- og udlåns terminal, som står i indgangspartiet til Dagli’Brugsen i Lime, der er blevet hugget.

Tunge tyvekoster

Her kunne områdets borgere indtil for nylig hente og aflevere bøger og andre materialer, som de låner af biblioteket.

- Vi har gennem flere år haft et lille 'minibibliotek' i Dagli’Brugsen, hvor der står nogle af bibliotekets bøger, som brugerne selv kan bippe ind og ud ved hjælp af bogautomaten. Der sidder en chip i bøgerne, som chiplæseren registrerer, forklarer Claus Gustav Pettersson.

Claus Gustav Pettersson, biblioteksleder i Syddjurs Kommune, ærgrer sig gevaldigt over, at ukendte gerningsmænd er stukket af med bogautomaten i Lime. Han håber, at der måske sidder et par teenagere med røde ører, som lader maskinen finde hjem igen. Foto: René Staun Hansen.

Automaten består af en touchskærm, en scanningsplade, en printer til kvitteringer og en computerenhed, der styrer det hele. Det er altså ikke en lille fiks enhed, som man i et snuptag bærer med sig.

- Den er forholdsvis tung, men to personer ville sagtens kunne gå derfra med den, og én stærk mand ville også kunne slæbe af sted med den, siger Claus Gustav Pettersson.

Annonce

Frit lejde for aflevering

Præcis hvordan, det er sket, vides ikke, men automaten er pist væk. Det er sket i brugsens åbningstid, men ingen har tilsyneladende set tyveriet.

På bibliotekets netværk kan personalet se, at automaten sidst har været online torsdag 15. juli omkring klokken 19. Man kan desuden se, at den kortvarigt har været online igen i den seneste uge, hvor gerningsmændene sandsynligvis har forsøgt at starte automaten op igen.Det må være første gang i danmarkshistorien, at der er blevet stjålet en brugt bogautomat. Jeg kan ikke regne ud, hvad man vil med den.

Claus Gustav Pettersson, leder af Syddjurs BibliotekDen eller de, der står bag tyveriet, har dog på ingen måde skudt papegøjen. Ud over at fungere som bogautomat har det flere år gamle grej nemlig ingen særlig værdi.

Den stjålne bogautomat ser ud lige som denne her, der for nylig blev indviet i Mørke. Foto: Syddjurs Bibliotek

- Det må være første gang i danmarkshistorien, at der er blevet stjålet en brugt bogautomat. Jeg kan ikke regne ud, hvad man vil med den, siger Claus Gustav Pettersson, som krydser fingre for, at der er tale om drengestreger:

- Man kan jo forestille sig, at der er en ungersvend, der har tænkt, 'hey, fed gamerskærm'. Der vil man så blive slemt skuffet, når man ser opløsningen, og den har stort set heller ingen computerkraft. Men for os koster den 30.000-35.000 kroner at erstatte, så jeg er vildt interesseret i at få den igen.

Er der frit lejde til at aflevere den?

- Ja, det er der. Tyveriet er meldt til politiet, men hvis den bliver afleveret, så slutter sagen der. Og jeg behøver ikke vide, hvem vedkommende er. Man kan bare stille den et sted og give os besked om det, lover Claus Gustav Pettersson.

Har man oplysninger i sagen kan man kontakte Syddjurs Bibliotek eller Østjyllands Politi på 114.

Forklaring: Hvad er en bogautomat?

  • Du kender bogautomaten fra dit lokale bibliotek. Det er den skærm/computer, du scanner bøgerne og dit lånerkort med, når du låner eller afleverer.
  • Syddjurs Bibliotek har en række eksterne bogautomater stående i nogle af kommunens mindre lokalsamfund, så borgerne også her kan benytte bibliotekets tilbud uden at skulle køre til en af de lidt større byer, der har et decideret bibliotek.
  • I Lime er der eksempelvis indrettet et mindre udvalg af biblioteksbøger i indgangspartiet i den lokale brugs.
  • Borgerne kan også reservere et bestemt materiale, som Syddjurs Bibliotek så sørger for at levere til det lokale 'minibibliotek'.


Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Brædstrup

Udvalg godkender plan for rent drikkevand: Konklusionen er, at grundvandet er godt beskyttet

Horsens

Politiet måtte have gang i blå blink og eftersættelse, da 25-årig kørte over for rødt lys

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Annonce