Annonce
Horsens

Mystisk hærværksmand gik grassat ved mårhundefælde

Et smadret vildtkamera og en ditto fældealarm var det syn, jæger Jørn Lomborg blev mødt af, da han i sidste uge skulle tilse mårhundefælden ved et privat område ved Nørrestrand. Efterfølgende var de smadrede dele hængt op i et træ med strips. Et uforståeligt hærværk, mener han. Foto: Birgitte Avnesø
Et kamera, en fældealarm og en vildt-ruse ved en mårhundefælde ved Nørrestrand er smadret godt og grundigt og derefter hængt op i et træ. Hvorfor, spørger lokale jægere, der undrer sig over raseriet bag hærværket.
Annonce

Horsens: Jørn Lomborg, jæger og formand for Sundbakkens grundejerforening, fik sig noget af overraskelse, da han torsdag i sidste uge skulle tilse en mårhundefælde på et privat område ved vildtreservat Nørrestrand.

Et vildtkamera, der filmer aktivitet ved fælden, en fældealarm og en vildt-ruse var smadret med en kraft, så Jørn Lomborg ikke er i tvivl:

- Det er galskab. Arrigskab. Det er meningsløst.

Erik Rosenbæk (t.v.) er koordinator for de frivillige jægere, der kæmper for at bekæmpe mårhunde i Horsens Kommune. Han og Jørn Lomborg (t.h.) er overbeviste om, at hærværksmanden kendte til kameraet og gik målrettet efter at smadre det. Foto: Birgitte Avnesø

Kameraet, der normalt hænger på et træ, var smadret med en hård genstand. Det samme gjaldt for fældealarmen, mens et lamineret papir med info om fælden, der hang ved kameraet, var klippet i stykker. De ødelagte dele var hængt op i strips på et træ - ligesom for at sætte en tyk sort streg under hærværket.

- Det er for at sende et signal. Jeg var ganske forfærdet over at se, at det hele er ødelagt. Det er ren ondskab, siger Jørn Lomborg.

Annonce

Hærværk for 7000 kr.

Hærværket løber op i 7000 kr. Det svarer til 10 pct. af det budget, som mårhundegruppen, der står for at skyde mårhunde i Horsens Kommune, årligt har at gøre godt med.

Ærgerlige penge, lyder det fra Erik Rosenbæk, der er koordinator for mårhundejægerne.


Normalt kommer der aldrig nogle personer ud til pladsen, da her er sumpet og fyldt med siv. Men sjovt nok er der dagen før hærværket sendt billeder fra kameraet af en mand i 40'erne med briller, iført hvide kondisko, sorte joggingbukser og en fleecetrøje med hætte og camouflagemønster, der gik forbi.

Erik Rosenbæk, koordinator, mårhundegruppen


- Mårhundegrupper i andre kommuner har fået stjålet kameraer. Jeg har - indtil nu - været så stolt af, at vi aldrig har oplevet noget lignende, selvom der er megen færdsel ved Nørrestrand, siger Erik Rosenbæk.

Mårhunden er en invasiv art, der- udover at den kan være bærer af sygdomme - også udgør en trussel for fugle og mindre pattedyr. Foto: Colourbox

Han er ikke i tvivl om, at hærværksmanden vidste, at udstyret var der, og gik målrettet efter at smadre det. Det er ikke en tilfældig forbipasserende, der er gået grassat, vurderer han.

- Normalt kommer der aldrig nogle personer ud til pladsen, da her er sumpet og fyldt med siv. Men sjovt nok er der dagen før hærværket sendt billeder fra kameraet af en mand i 40'erne med briller, iført hvide kondisko, sorte joggingbukser og en fleecetrøje med hætte og camouflagemønster, der gik forbi, fortæller Erik Rosenbæk.

Annonce

Kattedrama i området

Han har anmeldt hærværket til Sydøstjyllands Politi og overdraget billedet af den ukendte mand.

Om det er ham, der står bag, er foreløbig uvist.

Hverken Erik Rosenbæk eller Jørn Lomborg genkender ham. Alligevel har Jørn Lomborg en formodning om, hvad der kan være motivet til hærværket.

Han fortæller, at en kat for nylig blev fanget i en ulovlig mårhundefælde, som en lodsejer havde opstillet i området.

Katten blev lukket ud efter nogle dage, men episoden gav en del debat.

- Selvom vi intet havde med den fælde at gøre, tror jeg, at nogle har set sig sure på os, der regulerer mårhunde. Vi ved godt, at der er øjne på det, vi gør, men vi kæmper altså en god sag for den danske fauna. Vi tager absolut ikke katte, og skulle det ske, at en kat gik i fælden, ville den blive lukket ud med det samme, pointerer Jørn Lomborg.

Annonce

- Vi bliver ved

Hærværket får ikke mårhundegruppen til give op, understreger Erik Rosenbæk.

- Det er ærgerligt, at det er sket, og vi kommer til at tage vores forholdsregler nu. Men vi vil ikke stoppe mårhundebekæmpelsen her på Nørrestrand.

Mårhunden

Mårhunden stammer oprindelig fra Østasien, men blev indført til Østeuropa i 1922-1955 som jagtobjekt.

Den lever af blandt andet fugleæg, padder, insekter, snegle og planter.

Mårhunden udgør en trussel mod fugle og små pattedyr, fordi de ikke er vant til mårhunden.

Erfaringer fra andre lande viser, at mårhunden hurtigt spreder og formerer sig, og at den kan udrydde vores beskyttede og truede dyr. Mårhunden er en god svømmer og kan derfor komme til områder, hvor ræve aldrig kommer.

Mårhunden kan også være bærer af rabies samt den farligere bændelorm Echinococcus multiloculus. Bændelormen kan være dødelig for mennesker, men parasitten kan også sprede sig til hjemmehørende vildt.

Indtil videre har de frivillige jægere i mårhundegruppen dræbt 162 mårhunde i år. Sidste år blev 119 mårhunde aflivet, oplyser Erik Rosenbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce