Annonce
Horsens

Museumsleder: Vi står på en brændende platform

Is og kaffe kan man stadig købe, men Danmarks Industrimuseum i Horsens bliver i de kommende år uden café. Museets driftsøkonomi kan ikke længere bære udgiften til cafeen, der også er ramt af corona-krisen, fordi de store selskaber, som kunne give stedet penge i kassen, ikke er kommet i år. I stedet vil industrimuseet nu samarbejde med cafeer og restauranter i området omkring museet. Foto: Morten Pape
Industrimuseet lukker sin café efter et års-underskud på 900.000 kroner. Der er brug for at tjene flere penge til fremtids-sikring, konstaterer Kristoffer Jensen.

Horsens: Tre ansatte i cafeen Café Gaslight på Danmarks Industrimuseum i Horsens er blevet fyret, og med udgangen af august lukker cafeen helt ned.

Lukningen er en direkte konsekvens af, at museet på Gasvej i flere år har kæmpet forgæves for at få driften til at hænge sammen, oplyser museumsleder Kristoffer Jensen, som tiltrådte på posten sidste år.

Museet har netop præsenteret sit årsregnskab for 2019. Resultatet var et samlet underskud på 917.801 kroner, og det er utilfredsstillende, konstaterer lederen.

Annonce

Ved at lukke cafeen, der for cirka 20 år siden blev åbnet som et jobaktiveringstilbud i samarbejde med Horsens Kommune, men nu fungerer med almindeligt lønnet personale, kan der spares omkring 750.000 kroner.

Café-grundlag udhulet

- Grundlaget for cafeen er med tiden blevet udhulet af, at der dels blev færre ledige, dels af at man rent politisk har skiftet syn på, hvordan aktivering skal finde sted. Grundlaget blev skrællet væk, og det blev Gaslights problem. Det er ikke lykkedes at få omsætningen til at vokse nok i forhold til udgifterne, forklarer Kristoffer Jensen.

- Det er på ingen måde sjovt at skulle afskedige folk, siger han, men kalder cafélukningen, som stedets bestyrelse står bag, et nødvendigt skridt.

Kristoffer Jensen understreger, at Danmarks Industrimuseum ikke er lukningstruet, men efter flere år med varierende driftsunderskud, skal museet pinedød finde nøglen til at tjene flere penge, påpeger han.

Annonce

Vil investere millioner

Nøgleordet er udvikling, og en del af missionen er allerede i gang: Flere bygninger er i løbet af forår og sommer blevet renoveret, og i oktober åbner en ny, ambitiøs udstilling, der med moderne interaktive greb viser livet på en tekstilfabrik i 1920'erne.

Samtidig skal Kristoffer Jensen i efteråret i gang med at søge fonde om nogle af de omkring 50 millioner kroner, der efter planen skal puttes i en større om- og tilbygning i de kommende år.


Vi står på en brændende platform i den forstand, at vi har brug for at få nogle ting til at ske ret hurtigt.

Kristoffer Jensen


Blandt andet skal et værksted og den nuværende cafébygning rives ned, og i stedet skal der skabes en central bygning med en ny hovedindgang, udstillinger, butik og mulighed for café-drift.

Annonce

Et pres

Målet er at gøre museet så attraktivt i konkurrencen om kundernes gunst, at økonomien på sigt kan bære. Derudover skal politikere - både lokalt og nationalt - gerne se fornuft i at støtte stedets drift med flere penge end i dag, forklarer Kristoffer Jensen.

- Vi står på en brændende platform i den forstand, at vi har brug for at få nogle ting til at ske ret hurtigt.

Kristoffer Jensen siger, at han er ked af at måtte fyre de tre ansatte i Café Gaslight, men med et driftsunderskud på over 900.000 på museet sidste år valgte bestyrelsen at lukke cafeen. Lukningen begrundes også med, at den bygning, hvor Gaslight ligger, efter planen alligevel skal væltes om nogle år, når museet går i gang med en større om- og tilbygning. Foto: Morten Pape

- Jeg har fra starten vidst, at driften er udfordret, og det er nu den allervigtigste opgave for mig og bestyrelsen at rette op på. Det giver et pres for at videreudvikle museet, men det har jeg det godt med og er optimistisk omkring, forklarer museumslederen.

Annonce

Corona spiller ind

Han spår dog ikke, at det bliver i regnskabet for 2020, man kommer til at se de røde tal ændre farve til sort.

Blandt andet vil corona-krisen, som også har været med til at give dødsstødet til Café Gaslight på grund af svigtende besøgstal, spille ind, forventer han.

- Sommerferien har været rigtig fin for os. Sammenlignet med juli sidste år har der været tre gange så mange betalende besøgende i år. Det opvejer en del af det tabte, men ikke det hele. Sammenligner vi det samlede besøgstal i år med sidste år, er vi stadig væsentligt bagud på grund af nedlukningen, siger Kristoffer Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce