Annonce
Odder

Museumsinspektør glæder sig helt vildt til larm i den gamle mølle

Museumsinspektør Klaus Markmann Jensen håber, at der kan etableres et møllelaug, som kan hjælpe til, når den gamle mølle skal køre. Det vil formentlig ske 10-12 gange om året. Arkivfoto

Efter 63 års pause og tre-fire års renovering skal der snart males mel i Odder Damp- og Vandmølle. Det bliver stort for museumsinspektør Klaus Markmann Jensen, som er gået på jagt efter frivillige, der vil være med i et møllelaug.

Annonce

Odder: Odder Vand- og Dampmølle har ikke malet korn og mel siden 1955, men torsdag 22. november kommer der igen melstøv i de gamle bygninger - hvis alt går vel.

Den dag vil Odder Museum nemlig starte den gamle mølle og forsøge, om man kan producere møllens gamle varemærke, Stærk Odder Byggryn.

- Og vi indrømmer gerne, at vi er mere spændte end et barn til juleaften. For nylig oplevede vi for første gang, møllen kørte med alle dens maskiner i spil. Det vil sige larmende maskiner på alle tre etager. For en, der ikke havde oplevet den slags før, var det rent ud sagt heftigt, fortæller museumsinspektør Klaus Markmann Jensen og fortsætter:

- Store hjul af træ og metal i hurtig kørsel, masser af fladremme på kryds og tværs, hvinende maskiner og underlig Storm P-agtig mekanik fra før elektronikkens tidsalder. Jeg var nok ligeså overvældet som journalisten fra Odder Avis, der skrev begejstret om det nye mølleri i 1910.

For nylig kørte med alle dens maskiner i spil. For en, der ikke havde oplevet den slags før, var det rent ud sagt heftigt

Museumsinspektør Klaus Markmann Jensen, Odder Museum

Møde for frivillige

Når Odder Vand- og Dampmølle torsdag 22. november begynder at male, sker det for en kreds af personer, som har meldt sig til på forhånd - nemlig folk, som overvejer at melde sig ind i det nye møllelaug.Arrangementet starter kl. 17, og med er Henrik Højer Nielsen fra Dansk Motor- og Maskinsamling. Han er ekspert i gammelt maskineri.

John Grøndahl fra virksomheden 3G deltager også. Han er ekspert i arbejdsmiljø og sikkerhed. Hans funktion er at udarbejde procedurer for, hvordan man sikkert betjener de forskellige maskiner og færdes i møllen med publikum, når den er i drift. Netop det er et af hovedformålene den aften.

Er man interesseret i at deltage, sker tilmelding på kmj@moesgaardmuseum.dk eller på telefon 8654 0175 i museets i åbningstid.

Museet er vært for lidt godt at spise og drikke for de kommende frivillige.

Snart kører maskinerne icden gamle mølle igen. Foto: Odder Museum
Annonce

Vil lave møllelaug

Nu skal der så korn på for første gang, siden den gamle møller Jens Jeppesen drejede nøglen om i 1955.

Bag det hele ligger museets drøm om, at stedet på regelmæssig basis, det vil sige 10-12 gange om året, kan køre med møllen og lave Stærk Odder Byggryn. Det sker ikke for at tjene penge men for at fortælle levende historie og skabe store oplevelser for et moderne publikum.

For at nå det mål får Odder Museum brug for flere frivillige og gerne både dem, som har interesse og evner for mekanik og dem, som bare elsker historie. De frivillige skal samles i et møllelaug.

- Kort sagt håber vi at bemande møllen igen og lave en levende udstilling. Her skal være en møller, et par møllersvende, en bonde eller to, en møllerkone og en pige fra gården, som kan koge byggrød til en stor forsamling. I kulisserne bliver der plads til dem, som kan hjælpe til med at få både maskinerne og arrangementerne til at køre på skinner, siger Klaus Markmann Jensen.

En sjælden mølle

Odder Vand- og Dampmølle er en meget speciel og i dag desuden meget sjælden mølle, nemlig den type, som repræsenterer overgangen fra håndværk til industri.Den blev oprindelig bygget som en traditionel vandmølle, der blev drevet alene på vandkraft. Omkring 1910 blev de første maskiner imidlertid installeret, ligesom man fik turbiner. Møllen repræsenterer derfor også et meget vigtigt kapitel i historien, ikke bare om møllerne, men også om Hads Herred og Danmark i andelstiden.

Odder Vand- og Dampmølle. Foto: Odder Museum
Annonce

Alle maskiner renoveret

Melder man sig ind i lauget, vil Odder Museum sørge for, at medlemmerne får lært noget om, hvordan man formidler historie. Som en del af Moesgaard Museum har museet fået nogle værktøjer til det i form af kurser, og Klaus Markmann Jensen lover, at alle frivillige vil blive klædt godt på til deres opgaver.

- Vi vil med andre ord gøre alt, hvad vi kan, for at skabe de bedst mulige rammer for et nyt møllelaug, herunder også besøge andre møller og laug for eksempel på Moesgaards Skovmølle eller ved en af møllerne på Samsø, siger museumsinspektøren.

Museet holder et møde for potentielle frivillige torsdag 22. november.

Forud den store opstart er der blevet lagt et kæmpe arbejde.

For et par år tilbage blev alle møllens maskiner renoveret. Restaureringen fik fondsstøtte fra A. P. Møllerfonden, Augustinus Fonden og Odder Kommune.

Gennem det seneste år har museet så opbygget diskrete og tidstypiske afskærmninger og installeret en moderne, men skjult, elmotor, som indtil videre bliver trækkraft. På sigt håber man at få den gamle motor fra 1910 i spil igen.

Snart kører maskinerne icden gamle mølle igen. Foto: Odder Museum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Hedensted For abonnenter

Butiksdetektiv fangede fire tyve samme dag: - Det er sørgeligt, men desværre ikke overraskende

Annonce