Annonce
Horsens

Museumsåbning på Fængslet markeres med ny udstilling: Liget i tønden

Fængselsmuséet i Horsens markerer muséets genåbning efter corona-nedlukningen med udstillingen "Liget i Tønden", som fortæller den dystre historie om en 130 år gammel drabssag. Foto: Fængslet
"Liget i tønden" er titlen på en ny udstilling på Fængselsmuséet i Horsens. En udstilling, der samtidig markerer, at Fængslet i Horsens atter er åbent for publikum.
Annonce

Horsens: Fængslet i Horsens har ligesom landets øvrige museer fået lov til at slå dørene op igen i forbindelse med genåbningen af Danmark her under coronakrisen.

Det har man valgt at markere på det gamle statsfængsel i Horsens ved at åbne en ny udstilling med den makabre titel: Liget i tønden.

Der er tale om en 130 år gammel drabssag. I januar 1890 forsvandt inkassator Johan Meyer i København. Politiet efterforskede sagen, og kunne i marts samme år anholde den forgældede sæbefabrikant Adolph Philipsen, der tilstod, at han havde dræbt Meyer og stjålet hans penge og guldur.

Annonce

Skjulte liget i en tønde

For at skjule sin forbrydelse havde Philipsen anbragt liget i en tønde, og derpå sendt den til en opdigtet adresse i USA. Politiet fik imidlertid opsporet tønden, som befandt sig i New York. Tønden og liget nåede tilbage til Danmark, inden retssagen mod Philipsen begyndte. Da politiet åbnede tønden, befandt liget sig stadig deri. Museumsinspektør Lea Herbers Poulsen fortæller:

- Philipsen blev idømt dødsstraf, fordi retten mente, at der var tale om et overlagt drab. Det reb, som Johan Meyer var blevet dræbt med, befandt sig nemlig stadig omkring halsen på liget, da politiet åbnede tønden, hvilket indikerede, at han næppe var afgået ved døden ved et uheld, siger hun, og fortsætter:

- Philipsen blev dog ikke henrettet, idet hans straf i stedet blev konverteret til livsvarigt fængsel. Et fængselsophold, som foregik her i Horsens. Han slap dog med små 15 års fængsel, hvorefter han blev udvist af landet for bestandigt. Det var meget normalt dengang i forhold til grove forbrydelser, at der med en benådning fulgte et krav om, at man rejste ud af landet for aldrig siden at vende tilbage. Gjorde man det alligevel udløste det en ny fængselsstraf, fortæller Lea Herbers Poulsen.

Annonce

Flyttede til Canada

Philipsen valgte for sin del at flytte til Canada med sin kone og deres søn. Her oprettede han en ny virksomhed, som, efter hvad Lea Herbers Poulsen kan støve op, gik ganske fint.

Hele den dystre historie kan man få i Fængselsmuseets nye udstilling, hvor man også kan se den tønde, som Philipsen gemte liget i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

AC Horsens For abonnenter

Med til træning i Horsens: Europæisk topklub kigger på AC’s stortalent

Annonce