Annonce
Horsens

Museum varmer op til millionjagt når lokalplan er på plads

Den mest markante ændring på industrimuseets plads mellem Gasvej og Ny Havnegade bliver den ny bygning. Den skal blandt andet rumme hovedindgang, café og udstilling. Her er placeringen af bygningen markeret med orange. Illustration fra Horsens Kommunes lokalplanforslag
Danmarks Industrimuseum satser på vokseværk i de kommende år, og Horsens Kommune gøder nu grunden på Gasvej med et udspil til en ny lokalplan.

Horsens: Pengene til mursten og håndværkere er ganske vist ikke fundet endnu, men en 40-50 millioner kroner dyr om- og tilbygning på industrimuseet i Horsens kan snart være et skridt nærmere virkeliggørelse.

Horsens Kommune er undervejs med en ny lokalplan for museums-arealerne, og bliver planen vedtaget, vil museet reelt få en opret tommelfinger til nedrivning af flere bygninger på grunden mellem Gasvej og Ny Havnegade, hvor museet ligger.

Nedrivningen af bygningerne – der ikke er bevaringsværdige - vil være med til at bane vej for en kommende udstillingsbygning, der skal være med til at fremtidssikre museet, forklarer museumsdirektør Kristoffer Jensen.

Han skal snart i gang med at rejse de mange millioner via fonde.

Annonce

Flere ting skal på plads

- Der er imidlertid nogle forudsætninger, der skal være på plads, for at vi kan komme videre med vores drøm om den ny, store udstillingsbygning: Den ene er lokalplanen, som giver os den grundlæggende mulighed for at bygge det, vi drømmer om. Den anden er, at vi kan få balance i vores driftsøkonomi, så vi kan gøre det troværdigt, at vi kan drive et udvidet museum, og den tredje bliver at skitsere nogle udstillinger, der skal være i den ny bygning. Vi arbejder lige nu på alle tre elementer, siger museumsdirektøren.


Er vi heldige, kan det være, at vi til sommer næste år har skaffet finansiering, og så kan vi sætte gang i nedrivning efter sommerferien.

Kristoffer Jensen


De bygninger, der skal jævnes med jorden, er en værkstedsbygning, den bygning, hvor det nu lukkede Café Gaslight lå, samt museets madpakkehus.

Annonce

Kombinations-bygning

Hvis lokalplanen vedtages, kan bygningen med Nimbus-museet desuden flyttes, og når de er væk, vil der midt på Gasværks-grunden, ved siden af arkitekt Viggo Norns 114 år gamle elektricitetsværk, være plads til en op mod 14 meter høj tilbygning. Den skal tjene som kombineret hovedindgang, café, udstilling og maskinhal.

Derudover vil museet gerne åbne og forskønne hele arealet omkring museet, så det bliver en mere åben og indarbejdet del af det gamle kvarter, der omgiver det, forklarer Kristoffer Jensen.

Horsens Byråd vil formentlig på sit næste møde sende lokalplanen i høring, og museumsdirektøren forventer umiddelbart, at den vil glide igennem systemet.

Annonce

Velvillighed afgør nedrivnings-start

Med de formelle tilladelser i hus har museet et stærkere fundament at stå på, når jagten på de 40-50 millioner kroner i fondsmidler går ind, vurderer han.

Fondenes velvillighed vil derefter afgøre, hvornår nedbrydningsmaskinerne bliver startet.

- De kommende måneder vil vi rejse rundt og præsentere projektet for fondene. Er vi heldige, kan det være, at vi til sommer næste år har skaffet finansiering, og så kan vi sætte gang i nedrivning efter sommerferien, siger han og tilføjer:

- Men der er mange andre, der også går fondene på dørene med spændende projekter for tiden, så vi er bevidste om, at det kan ende med en længere proces.

Annonce

Fik 12,5 millioner sidste år

Kristoffer Jensen fremhæver dog, at fonde før har set med milde øjne på Danmarks Industrimuseums ønsker.

For et år siden donerede Villum Fonden, Konsul Axel Schur & Hustrus Fond og Augustinus Fonden tilsammen 12,5 millioner kroner, der skulle styrke industrimuseets fortælling om Danmark som industriland.

Pengene har blandt andet været medvirkende til en af museets største udstillings-satsninger i nyere tid, "Tekstilfabrikken", som åbnede for nylig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce