Annonce
Hedensted

Museum skal støves af: Telefoncentral og traktorer skal spinne igen

Nakken skal bøjes, når man går igennem de lavtloftede stuer på Hjortsvang Museum, hvor Martin Holm fra Ejstrupholm for nylig er begyndt som museumsleder. Foto: Mads Dalegaard
Frivillige skuespillere i gamle klæ'r, et udendørs brusebad og en telefoncentral, man kan ringe til, skal alt sammen være med til at skabe mere liv på Hjortsvang Museum, mener stedets nye museumsleder Martin Holm.
Annonce

Hjortsvang: Historien skal gøres levende, genstandene skal ud af glasmontrene, og frivillige skal klædes ud og agere alt fra post til malkepige.

Sådan lyder ambitionerne fra 58-årige Martin Holm, der 1. juni begyndte i sit nye job som museumsleder på Hjortsvang Museum.

Med sig har han blandt andet 17 års erfaring som frivillig på Silkeborg Bunkermuseum.

- Da jeg begyndte der, var der mange lighedspunkter med Hjortsvang. Der var stille og tyst, men jeg var med til at få bunkermuseet til at blomstre ved at levendegøre historien, og det håber jeg også at kunne gøre her, fortæller Martin Holm, mens han viser rundt på museet og fortæller om de arrangementer, han håber at kunne stable på benene i Hjortsvang.

- Der er i forvejen nogle store arrangementer her, men jeg vil gerne lave flere og gøre dem større. Jeg håber at kunne få et mylder af frivillige, der vil klæde sig ud og levendegøre historien, siger Martin Holm og tilføjer:

- Jeg tror på, at det er bedre at have åbent to dage om ugen med aktiviteter, frem for at have åbent hver dag, uden der sker noget.

Annonce

200 års historie

Han har haft travlt med at komme rundt i alle krogene, rydde op på kontoret og lære stedets historie at kende i sin første arbejdsmåned i Hjortsvang, men har også haft tid til at få Ferguson-traktoren hevet ud på gårdspladsen og sammen med museets frivillige sikre sig, at den stadig kan starte.

Den lille grå er kommet ud på gårdspladsen på Hjortsvang Museum og bliver nu startet to gange om dagen. Foto: Mads Dalegaard

I modsætning til bunkermuseet, der udelukkende beskæftiger sig med besættelsestiden, rummer Hjortsvang Museum omkring 200 års landsby- og landbrugshistorie, som Martin Holm er i fuld gang med at sætte sig ind i.

Deriblandt historien om den metalspand, som én af de omkring 15 aktive museumsfrivillige er ved at hænge op under taget på et af bindingsværkshusene.  Den blev  i sin tid brugt som bruser i stalden via en snore-vippe anordning.

- Vi har tænkt os at fylde den med vand og lokke børnene til at trække i snoren. Det er sådan en lille ting, der er med til at gøre det sjovt at komme på museum. Der er så mange pragtfulde analoge ting her som skal levendegøres, forklarer Martin Holm.

Han drømmer blandt andet om at gøre det muligt at ringe til mejeriet eller posten fra telefoncentralen og lade børnene prøve hvor besværligt, det er at taste et telefonnummer på en drejeskivetelefon.

- Generelt vil jeg gerne prøve at vise det rige sociale liv, der var på landet. Før mekaniseringen af landbruget hjalp man hinanden i høsten, og der gik nærmest ikke en formiddag uden både posten, naboen, købmanden, mejeristen og skorstensfejeren havde været inde at få kaffe, fortæller Martin Holm.

Hjortsvang Museum er en selvejende institution og åbnede officielt i 1985. Starten på samlingen blev lavet af Jens Markussen fra Vroldgaard. Op gennem 1990'erne blev flere bindingsværkshuse, herunder Hattinghuset, Hornborghuset og Honumhuset flyttet til museet. Foto: Mads Dalegaard


Vi har tænkt os at fylde den med vand og lokke børnene til at trække i snoren

Martin Holm, Museumsleder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Tilde blev trukket efter scooter og døde af kvæstelserne: - Hun var lyspunktet i min svigerfars liv

Annonce