Annonce
Udland

Museum omdannet til moské i Tyrkiet smerter pave Frans

Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix
Hagia Sofia i Istanbul er igen en moské, har Tyrkiet bestemt. Det ærgrer pave Frans i Vatikanet.

Pave Frans er ked af, at Tyrkiet har valgt at ændre Hagia Sofias status fra museum til moské. Det siger han søndag under sin ugentlige velsignelse ved Peterspladsen i Rom, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Mine tanker går til Istanbul. Jeg tænker på Santa Sofia, og det smerter mig meget, siger pave Frans om beslutningen vedrørende den oprindeligt kristne kirke.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at den første muslimske bøn bliver afholdt i Hagia Sofia 24. juli. Meldingen kom, umiddelbart efter at han havde bekræftet, at Hagia Sofia igen skulle have status som moské.

Muligheden for at ændre status for det berømte museum i Istanbul til moské kom, da den øverste administrative domstol slog fast, at det var lovstridigt, da et regeringsdekret i 1934 gjorde moskéen Hagia Sofia til et museum.

Erdogan havde før foreslået, at den igen skulle fungere som moské. Og efter kendelsen slog han straks til og underskrev et dekret, så turistattraktionen nu er en moské.

Erdogan har påpeget, at den næsten 1500 år gamle bygning, som engang var en kristen katedral, fortsat skal være åben for muslimer, kristne og udlændinge.

Verdens sammenslutning af kirker har opfordret Erdogan til at omgøre beslutningen. Beslutningen har internationalt mødt kritik fra blandt andet USA og EU.

Men Erdogan har afvist al kritik som et angreb på Tyrkiets suverænitet.

Hagia Sofia er på Unescos verdensarvsliste, hvilket den har været siden 1985. Unesco genovervejer nu, om det stadig skal være tilfældet.

Beslutningen rejser spørgsmål om Hagia Sofias "universelle værdi", lyder det.

Hagia Sofia var en katedral i den byzantinske æra, men Det Osmanniske Rige erobrede Istanbul i 1453 og lavede katedralen om til en moské.

I 1935 lavede det daværende verdslige styre i Tyrkiet Hagia Sofia om til et museum, hvilket altså ifølge domstolen var lovstridigt.

Hagia Sofia blev opført i 532-537 under Det Byzantiske Rige.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste plus

Annonce