Annonce
Kultur

Museum bliver herre i eget hus - køber gammel præstegård

Endelave Museum ligger idyllisk placeret i Endelave by, og hovedbygningen alene fortæller om øens mange hundrede år gamle historie. Den nu tidligere præstegård blev bygget i 1741. Foto: Morten Pape
- Der er de perspektiver i det, at vi selv kan sikre, at huset forbliver i den stand, det er i nu; at vi kan bevare det fremadrettet, og at vi kan bevare inventaret og al det indbo, som er der. Vi fortæller jo øens CV, siger formanden for Endelave Museum.

Endelave: Endelave Museum er noget af det første, man støder på, når man ankommer med færgen til den lille ø og bevæger sig ind i den lille by. Sådan vil det også være fremover, og nu kan museet endda kalde sig herre i eget hus.

Siden museet blev etableret i 1984, har det siddet til leje i øens 280 år gamle præstegård, som var ejet af Horsens Provsti.

Provstiet har imidlertid længe arbejdet for et salg af den del af kirkens bygninger, der rummer museet og en gammel kampestenslade, og da muligheden for at byde på den fredede bygning opstod i efteråret, slog museet til. Og vandt, fortæller Inge Grosen Jørgensen, formand for Endelave Museums bestyrelse.


For os handler det om en vigtig bevarelse af Endelaves kulturhistorie.

Inge Grosen Jørgensen


- Buddet er nu blevet godkendt af menighedsråd, provsti og Aarhus Stift, og vi er et stykke inde i overdragelses-proceduren, som jeg går ud fra vil gå sin gang, så vi måske kan overtage officielt 1. april, siger formanden.

Annonce

Vigtigt køb for museet

Hun glæder sig over erhvervelsen, ønsker ikke at oplyse købsprisen endnu, men forklarer, at det var muligt at give ”et flot bud”, fordi museet – takket være øgede indtægter fra turisme i de senere år - har haft penge på kistebunden.

Den 280 år gamle ejendom er fredet og omfattet af servitutter, som ville gøre det svært for ret mange andre end museet at bruge stedet, forklarer Inge Grosen Jørgensen. Hun glæder sig derfor over, at museumsbestyrelsens bud på et køb nu er godtaget af Horsens Provsti. Foto: Morten Pape

Købet er vigtigt for museet, som ellers risikerede at skulle underlægge sig en anden ejers betingelser, fastslår hun.

- Der er de perspektiver i det, at vi selv kan sikre, at huset forbliver i den stand, det er i nu; at vi kan bevare det fremadrettet, og at vi kan bevare inventaret og al det indbo, som er der. Vi fortæller jo øens CV: om de folk, der har levet her og tilpasset sig øen, siger hun og fremhæver, at museet er indrettet som et klassisk Endelave-hjem og er et lokalmuseum, der blandt andet formidler stedets historie og ikke mindst beretningen om Agda: en passager-dampfærge, som i 1944 på dramatisk vis sank i lokale vande.

- For os handler det om en vigtig bevarelse af Endelaves kulturhistorie, siger Inge Grosen Jørgensen.

Annonce

Vil gerne udvide aktiviteter

Nyerhvervelsen inkluderer også en stenlade, der står ved siden af museets stråtækte hovedbygning.

Laden er hidtil blevet brugt til vinteropbevaring af sejleres joller og andet grej.

Om muligheden for vinteropbevaring består i en eller anden form, kan Inge Grosen Jørgensen ikke sige, men museet vil gerne bruge bygningen til med tiden at udvide sine aktiviteter.

Det kunne være med nye udstillinger om nogle af de erhverv, der har præget øen; for eksempel landbrug, fiskeri og mejeri, forklarer hun.

Den kampestenslade, der står ved siden af museet, bruges p.t. til vinteropbevaring af lokale sejleres joller og grej. På sigt håber museumsbestyrelsens formand, at laden kan bruges til nye udstillinger, men hvad der kommer til at ske og i hvilket tempo, tør hun ikke spå om. Det afhænger blandt andet af mulighederne for finansiering. Foto: Morten Pape

- I det hele taget vil vi også gerne inddrage folk og foreninger mere, og vi vil gerne have input til nye ideer fra folk, som er interesserede i museet. Helt lavpraktisk får vi også brug for hjælp fra vores medlemmer. Museet er en forening baseret på deres indsats (og får ikke offentligt tilskud, red.), så vi håber, at de og andre vil bakke os op i den ny situation. Det er noget af det, vi skal ud at slå på tromme for ved vores næste generalforsamling, forklarer formanden.

Museets generalforsamling plejer at finde sted i februar, men er på grund af corona udskudt i år. Indtil videre er der ikke sat ny dato på afviklingen, siger Inge Grosen Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er der ingen jubel over fremskudt genåbning: - Det var på høje tid

Annonce