x
Annonce
Brædstrup

Mursten og træ fra nedrevet slusemesterbolig får nyt liv på genbrugsplads

Flemming Nielsen fra Tronier Nedbrydning renser mursten fra slusemesterboligen på Schüttesvej. Foto: Horsens Kommune
Gamle byggematerialer fra slusemesterboligen på Schüttesvej får nyt liv, når de bliver genbrugt til nye bygninger i Brædstrup. Her skal materialerne bruges til den nye genbrugsplads.

Horsens/Brædstrup: Der bliver i disse uger hamret og banket i den gamle slusemesterbolig på Schüttesvej 31 i Horsens. Nedrivningen af bygningen finder sted for at give plads til at udvide Schüttesvej til fire spor. Selve nedrivningen foregår dog ikke på traditionel vis, hvor store maskiner vælter hele bygningen på én gang.

Tværtimod bliver mursten, gulvbrædder, lofter og tagspær nøjsomt pillet fra hinanden, for flere af materialerne skal nemlig genbruges på Brædstrup Genbrugsplads, som skal udvides. I den forbindelse skal der opføres en bygning, som bl.a. skal rumme lokaler til de ansatte samt plads til at aflevere bl.a. elektronik og miljøfarligt affald.

Når materialerne fra slusemesterboligen er pillet ned, bliver de renset, inden de bliver pakket på paller, der bliver opbevaret, til byggeriet i Brædstrup går i gang. Det oplyser Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

- Materialerne stammer fra opførslen af huset i 1920'erne og er af en god kvalitet, der gør det muligt at genbruge dem. Nedrivningen tager lidt længere tid, og vi investerer mere i denne del af processen, men til gengæld belaster vi miljøet mindre. I kommunen har vi meget fokus på, hvordan vi bliver bedre til at bygge cirkulært, og det her er et eksempel, hvor det giver rigtig god mening at genbruge materialer, forklarer Mogens Wase Hansen, afdelingschef for Ejendomscentret i Horsens Kommune.

Annonce

Materialerne stammer fra opførslen af huset i 1920'erne og er af en god kvalitet, der gør det muligt at genbruge dem.

Mogens Wase Hansen, afdelingschef for Ejendomscentret i Horsens Kommune.

Udgår at fremstille nyt

Under nedrivningen bliver alle materialerne vurderet, om de kan genbruges. Det er særligt mursten og træ fra f.eks. gulve og tagkonstruktion, der kan genbruges.

- Der er mange fordele ved, at vi genbruger byggematerialerne. Vi sparer CO2, fordi vi ikke skal fremstille og bruge nye materialer. Vi forsøger også at minimere, at noget brugbart bliver smidt væk, samtidig med at vi sparer det spild, der er, når man bygger og bruger nye materialer, fortæller Mogens Wase Hansen.

Et godt eksempel

Det er det lokale firma Tronier Nedbrydning, der står for at nedbryde bygningen og at afrense de materialer, der skal genbruges.

- Hele processen er virkelig spændende. I entreprenørbranchen skal vi ligesom i kommunen blive bedre til genbrug og genanvendelse, og det her projekt er et godt eksempel på, hvordan det kan lade sig gøre, siger Richard Tronier, indehaver af Tronier Nedbrydning.

Forventningen er, at selve nedrivningen vil tage et par uger endnu. De fleste af murene til hus er revet omkuld nu, og de første læs materialer er kørt til genbrugspladsen på Endelavevej, hvor de får lov til at stå, indtil arbejdet går i gang på Brædstrup Genbrugsplads.

Murstenene bliver efter rensningen efterfølgende pakket på paller - klar til at blive genbrugt i Brædstrup. Foto: Horsens Kommune
Den gamle slusemesterbolig på Schüttesvej 31 i Horsens bliver for tiden revet ned for at give plads til at udvide Schüttesvej. Foto: Horsens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Alt aflyst til og med august: Horsens & Friends-direktør er overrasket

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce