Annonce
Brædstrup

Murerarbejde i 24 meters højde: Vil hellere bestige bjerge end Brædstrups høje skorsten

En tiltrængt reperation af den høje skorsten ved det tidligere mejeri og vaskeri i Rosengade gik i gang mandag, hvor murerfirmaet Sdr. Vissing Murer ApS gik i gang med at reparere fugerne. Foto: Henrik Sandvad
Murermester og bjergbestiger Carl Blaschke og hans murersvend, Kim Pedersen, gik mandag i gang med en lidt speciel muropgave. Brædstrups karakteristiske skorsten ved det gamle mejeri skal have nye fuger.

Brædstrup: Murmester og bjergbestiger Carl Blaschke fra Sdr. Vissing er vant til at begå sig i højderne. Tidligere i år forsøgte den 62-årige murermester og hans søn Jeppe på 12 år at bestige det 6153 meter høje bjerg Stok Kangri i den indiske del af Himalaya, og sidste år besteg de to det 4660 meter høje bjergpas Yanama i Andesbjergene i Sydamerika.

Med de mange højdemeter i fødderne var det derfor oplagt, at det er murerfirmaet Sdr. Vissing Murer ApS og murermester Carl Blaschke, der står for at renovere den høje og karakteristiske skorsten ved det gamle mejeri og vaskeri på Rosengade i Brædstrup. Den 24 meter høje skorsten skal have nye fuger, og det arbejde står Carl Blaschke og murersvend Kim Pedersen fra Ejstrupholm for.

- Det er en meget speciel opgave i forhold til det, vi plejer at lave. Jeg var derfor heller ikke i tvivl, da vi blev spurgt til opgaven. Jeg sagde ja med det samme. Men det gynger meget, når vi står og arbejder, så det skal man lige vænne sig til. Jeg tror, Kim er bedre til det, end jeg er, siger Carl Blaschke i en kort pause fra murerarbejdet.

Mursvend Kim Pedersen har tidligere arbejdet i et andet firma, hvor mange af opgaverne foregik i højderne. Det bekymrer ham derfor ikke, at arbejdsstedet er 24 meter oppe i luften.

- Det højeste, jeg har prøvet, er 28 meter, men det var med stillads. Det står væsenlig mere stille, end liften gør. Men ellers rører højderne mig ikke, siger Kim Pedersen.

Annonce

Jeg har det egentlig bedst med fast grund under fødderne, så jeg vil faktisk hellere bestige et bjerg på 6000 meter end arbejde på skorstenen på 24 meter.

Carl Blaschke, murermester

Skorsten i dårlig stand

Det gyngende underlag er ikke noget, hverken den erfarne bjergbestiger eller Kim Pedersen bryder sig om. Et godt råd var at lade være med at tænke, når man arbejder oppe i toppen af skorstenen, er de begge enige om.

- Til gengæld kan vi se, at det er godt, at vi kommer derop. Skorstenen er i en virkelig ringe forfatning, og jeg gætter på, at hvis der var gået ét til to år mere, var den væltet af sig selv. Så det er på høje tid. Jeg synes, det er glædeligt, at de nye ejere vil bruge penge på at bevare skorstenen og ikke bare vælter den. Den er en slags vartegn for byen, siger Carl Blaschke.

Vil hellere bestige bjerge

Murmesteren regner med, at det tager en uge at fuge skorstenen op. Men selvom arbejdsstedet er oppe i højderne, vil den erfarne bjergbestiger hellere bestige bjerge end bestige mejeribygningens gamle skorsten.

- Jeg har det egentlig bedst med fast grund under fødderne, så jeg vil faktisk hellere bestige et bjerg på 6000 meter end at arbejde på skorstenen på 24 meter. Her er man afhængig af liften. Det er jeg ikke i bjergene, hvor jeg er afhængig af mig selv, og jeg ved, hvad jeg selv kan i bjergene. Men bortset fra det, så synes jeg, det er herligt med sådan en type opgave. Det er meget anderledes, og udsigten deroppe er fantastisk. Man kan se hele byen, siger Carl Blaschke.

Renoveringen af skorstenen er en del af en større renovering af det tidligere vaskeri og mejeri, som ejes af PHC Ejendomme i Brædstrup. Her skal der nu etableres bryghus, whiskysalg og lejligheder, mens selve skorstenen ikke får nogen funktion i det nye bryghus.

Skorstenen er opført i 1951, og den trænger ifølge murmester Carl Blaschke virkelig til en kærlig hånd. Foto: Henrik Sandvad
Carl Blaschke (t.v.) og Kim Pedersen står for murarbejdet i højderne på mejeribygningens gamle skorsten. Foto: Henrik Sandvad
I 24 meters højde svinger liften, så det er ligesom at sejle i en båd på vandet, lyder det fra de to murere. De lader sig dog ikke gå på af arbejdet, selvom de begge bedst kan lide fast grund under fødderne. Foto: Henrik Sandvad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce