Annonce
Østjylland

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Der er stadig langt mellem passagerer, der har mundbind på i busserne. Det endelige påbud træder først i kraft mandag. Foto: Ernst van Norde
Fra mandag 10. august træder påbuddet om mundbind i den kollektive transport i Aarhus i kraft. - Men vi anbefaler selvfølgelig, at man begynder at bruge mundbind allerede i weekenden, lyder det fra Midttrafik. Lørdag er det dog langt fra tilfældet.
Annonce

AARHUS: Det er lørdag formiddag, og en 3A er netop holdt ind ved busstoppestedet på Hasle Torv, hvor den samler fire ventende passagerer op.

Kun en af dem, en yngre pige, trækker et mundbind op over mund og næse i det hun træder ind i bussen.

De andre tre passagerer bryder dog ikke reglerne. For i weekenden er der kun tale om en anbefaling - selve påbuddet træder lovmæssigt først i kraft mandag.

- Påbuddet trådte i kraft i går (fredag, red.), men rent juridisk kan vi først håndhæve påbuddet på mandag. G4S-kontrollørerne udviser konduite indtil mandag, understreger Midttrafik, efter der både på deres egen Facebooksside og på nettet generelt har der været forvirring omkring, hvornår påbuddet reelt træder i kraft. Og det er altså mandag.

Både borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Midttrafik opfordrer dog til, at kunderne ikke venter med at bruge maske hvis det er muligt.

Annonce

Ok med mundbind for at stoppe smittespredning

En tur forbi flere af stoppestederne i Aarhus viser samme billede som ved Hasle Torv: Kun enkelte har mundbind på.

En af dem er 22-årige Maja Laursen, der fra Park Allé er på vej til sine forældre i Viby.

- Jeg har faktisk længe haft mundbind liggende derhjemme, og jeg troede egentligt, at påbuddet allerede var trådt i kraft, siger hun.

Hun synes det er fint, at der indføres krav om mundbind i den kollektive transport i Aarhus:

- Det er virkelig varmt på en dag som i dag, men jeg synes faktisk det er et lille offer at gøre i forhold til at få stoppet smittespredningen.

Annonce

Svært at skaffe mundbind

På den anden side af gaden står Torben Holst, 39, og venter på en 4A mod Brabrand. Han har ikke mundbind på, men det skyldes ikke nødvendigvis uvilje:

- Jeg var på arbejde til sent i går aftes, og det har indtil videre ikke været til at skaffe mundbind.

Han håber, at det lykkedes ham at få fat på nogen inden mandag.

- Umiddelbart virker det jo som en rigtig god idé, og det generer mig heller ikke at skulle have mundbind på. Men jeg håber, at mundbind bliver nemmere at få fat i, ellers må jeg hoppe på cyklen, siger han med et smil.

Annonce

Ekstra kontrollører i busserne

Ved Aarhus Sporveje er opfattelsen også, at folk ikke er helt så hurtige til at tage mundbindene til sig.

Det fortæller Bjarne Larsen, der er HR- og kvalitetschef hos busselskabet Aarhus Sporveje, til Ritzau.

- Hvis man bevæger sig gennem byen og kigger på busserne, kan man godt se nogle mundbind, men det er ikke sådan, at det er 50 procent af passagererne, der har dem på endnu, siger han.

Mundbind i busserne

  • De næste 14 dage er der krav om brug af mundbind i Midttrafiks busser i Aarhus og i letbanen. Kravet træder lovmæssigt i kraft mandag 10. august.
  • Midttrafik håber, at alle vil bære mundbind. Dog er der fra Sundhedsstyrelsens side visse undtagelser: Børn op til 12 år og personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet behøver ikke bære mundbind.
  • Man får ikke en bøde, hvis man ikke bærer mundbind, man man kan blive afvist i bussen og ikke komme med. Midttrafik indsætter ekstra G4S-kontrollører i busser og letbanen, der om nødvendigt skal afvise de kunder, der sidder i bussen uden mundbind.
  • Midttrafiks kundecenter sælger mundbind fra onsdag i uge 33. Det er ikke muligt at købe mundbind i busserne, fordi trafikselskabet ønsker at begrænse kontakten mellem chauffør og kunde.
  • Skal du med bussen fra blandt andet Park Allé i Aarhus, kan du fra mandag eftermiddag møde såkaldte stoppestedsværter. Stoppestedsværterne vil uddele håndsprit, mundbind og gode corona-råd.

Efter det i sidste uge blev meldt ud, at passagerer i den kollektive trafik bør have mundbind på, når der er trængsel, har Bjarne Larsen oplevet en lille, gradvis stigning i, hvor mange der har brugt mundbind i busserne.

- Jeg har en forventning om, at det selvfølgelig stiger mere, siger Bjarne Larsen.

Det er dog ikke chaufførernes opgave at tjekke, om folk husker mundbindet. Midttrafik har meldt ud, at man fra mandag vil have ekstra kontrollører i busserne som skal tjekke, om folk bruger mundbindene. Gør de ikke det, kan de i sidste ende blive smidt af bussen.

Udover ekstra kontrollører, så vil man fra mandag også have stoppestedsværter ved visse stoppesteder, blandt andet Park Allé i Aarhus.

- Stoppestedsværterne vil uddele håndsprit, mundbind og gode corona-råd, forklarer Midttrafik.

Radio4 har været på gaden i Aarhus for at tale med passagerer om, hvad de synes om det nye påbud. Lyt med herunder.

Mandag morgen talte Radio4 også med Thomas Dahlgaard Mikkelsen, funktionsleder hos Midttrafik, om det nye påbud og om, hvordan trafikselskabet håndterer situationen. Herunder kan du lytte til indslaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce