Annonce
Østjylland

Mundbind beskytter ikke den, der bærer det: - Det er fordi det bruges forkert

- Det er ikke mundbindene, der er noget galt med, det er brugen af dem, fortæller Marianne Østerlund. Foto: Jens Thaysen
Sundhedspersonalet, der passer covid-patienter, beskytter sig med den type mundbind, der i en ny dansk undersøgelse viser begrænset beskyttelse. Men på sygehuset har de effekt, fordi de bruges rigtigt.

KEJBY: En ny dansk undersøgelse om effekten af mundbind viser en begrænset beskyttelse af den, der bærer det.

På sygehusene er det den samme type mundbind, som sygeplejerskerne bruger til almindelige plejeopgaver ved syge covid-patienter.

Men undersøgelsen har ikke givet anledning til bekymring blandt sundhedspersonalet på sygehuset i Skejby.

Annonce

- Det er ikke mundbindene, der er noget galt med, det er brugen af dem, siger Marianne Østerlund, der er fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital og forklarer hvorfor.

- Man skal spritte sine hænder af, inden man tager et rent mundbind ud af pakken for at tage det på. Og når man er færdig med at bruge det, så skal det kasseres og hænderne sprittes af igen.

Marianne Østerlund er uddannet anæstesisygeplejerske, og har i forbindelse med sit arbejde på operationsgangen arbejdet med mundbind på i mere end 10 år.

Forkert brug

Den korrekte håndtering af mundbind kan Marianne Østerlund ikke genkende ude i samfundet.


Hvis man følger retningslinjerne for hvilke værnemidler, man skal bruge, og bruger dem korrekt, så er der den beskyttelse, der skal være af personalet.

Marianne Østerlund, sygeplejerske


Når vi er på indkøb, tager vi et mundbind på, fordi vi skal, men vi skifter det ikke hver eneste gang, vi har brugt det. Vi retter på det, rører ved det mange gange, og stopper det til sidst ned i lommen til nøgler og mobiltelefon.

Fællestillidsmand Marianne Østerlund Foto: Jens Thaysen

- Hvis man så har corona, får man det på fingrene, og så smitter man let andre, og derfor virker det ikke, siger Marianne Østerlund.

Men inde på sygehuset har mundbindet effekt, fordi det bruges rigtigt.

- Når sygeplejersken skal ind til patienterne, er sagen en anden, for vi ved, hvad der er rent, hvad der er sterilt, og hvad der er snavset. Så der er en helt anden hygiejne forbundet med brugen af mundbind, når man er på hospitalet. Og derfor har det en effekt, siger hun.

Annonce

Patienter uden mundbind

Den danske undersøgelse siger ikke noget om, hvorvidt mundbind ude i samfundet har en effekt, hvis de syge bruger det.

På sygehuset er det heller ikke altid muligt, for covidpatienter at bruge mundbind. De har ofte svært ved at trække vejret og der udføres behandlinger, hvor patienterne ikke kan have mundbind på.

- Der er forskel på, om man kan holde afstand til patienten eller ej. Kan man sætte et drikkeglas på en meters afstand, vil der ikke ske noget ved at bruge de samme mundbind som dem, vi bruger ude i samfundet, siger Marianne Østerlund.

Men når personalet skal helt tæt på patienterne i situationer, hvor der er stor risiko for spredning at covid, så bruger de nogle andre mundbind, der beskytter bedre.

Ved korrekt brug, giver mundbind en god beskyttelse af personalet på sygehusene. Foto: Jens Thaysen

- Når vi har opgaver, hvor vi er meget tæt på patienterne med covid, der hoster. Eller arbejder på intensiv, hvor man suger og ventilerer dem, så bruger vi en anden type masker, der beskytter mere siger hun.

Så der er ikke noget at være bange for?

- Hvis man følger retningslinjerne for hvilke værnemidler, man skal bruge, og bruger dem korrekt, så er der den beskyttelse, der skal være af personalet, siger hun.

Annonce

Smitte blandt personalet

Men hvorfor ser man så smittespredning blandt personalet på regionens sygehuse? For eksempel i Horsens, hvor antallet af smittede i sidste uge kom op over 30.

- Jeg ved ikke, hvad der er årsag til smitten i Horsens, men vi kan have en udfordring med, at vi sidder for tæt, når de fysiske rammer ikke er gode nok til at overholde den afstand, der burde være, siger Marianne Østerlund.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen afviser dispensation: Autocentralen skal flytte dæklager på Vejlevej, men naboerne er ikke tilfredse

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Grusgrav bliver en realitet - nu kigger skuffet borgergruppe fremad

Hedensted For abonnenter

Fire Juelsminde-virksomheder vil bygge fælles solcelleanlæg ved Glud: Området skal også være rekreativt

Hedensted

Nej, man må ikke brænde sit skur af som sankthansbål: - Det er ikke en god idé

Sport

Kæmpesejr til Odder

Sport

HFS dømt til nedrykning fra danmarksserien

Leder For abonnenter

Horsens holder vejret, mens politikerne kæmper om E45

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Danmarks vildeste legetøjsbutik: Kids Coolshop rykker ind på stort lejemål i Bytorv Horsens

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Hedensted rystede topholdet

Horsens For abonnenter

De sagde nej til at sende vasketøjet på vaskeri: Sådan klarer vi vasketøjet i dag

Odder

Læsernes dom: Host op med penge til legepladser

Annonce