Annonce
Debat

Muhammed-tegningernes lærdom: Tolerance er ikke en fordring til den, der ytrer sig, men til den, som konfronteres med ytringen

Malthe Madsen. Arkivfoto

Læserbrev: I den debat, der prægede medierne, efter at Jyllands-Posten i 2005 havde offentliggjort en række Muhammed-karikaturer, var der mange, som gav avisen den væsentligste del af skylden.

Efter deres mening havde den med sin optræden vist sig utilgiveligt snæversynet og intolerant.

Hele sagen blev for dem et udtryk for noget generelt: At vi mangler tolerance over for fremmede i almindelighed og muslimer i særdeleshed, fordi vi tillader os at krænke deres religiøse følelser, og at vi i stedet bør bestræbe os på at vise tolerance ved at undlade at trykke tegninger i stil med dem, som Jyllands-Posten havde offentliggjort.

Annonce

Den lærdom, som disse debattører uddrog af balladen, der indbefattede afbrænding af Dannebrog og af danske ambassader i fjerne muslimske lande og et krav fra højtstående arabiske politikere om, at Anders Fogh Rasmussen som dansk statsminister skulle give en officiel undskyldning og iværksætte indgreb over for Jyllands-Posten, bygger imidlertid på en misforståelse af, hvad tolerance er: Ved at kræve selvcensur af dem, der havde ytret sig gennem tegningerne, med en påstand om, at dette ville være det samme som at vise tolerance, misbrugte de reelt dette begreb; for tolerance er nu engang ikke en fordring til den, der ytrer sig. Det er derimod en fordring til den, som konfronteres med ytringen.

Ytringsfrihed er givet til den, som tilkendegiver sin mening. Tolerance kræves af den, der er genstand for ytringen. Sådan hænger ytringsfrihed og tolerance sammen i et frit samfund.

Kravet om tolerance indebærer, at man har pligt til at acceptere andres ret til at ytre meninger og holdninger, som man ikke selv deler.

Hvis man er tolerant, bruger man ikke sine krænkede følelser til at indskrænke andres ret til at ytre sig, men man nøjes med at modsige dem i en ligeværdig meningsudveksling.

Eftersom religionsfriheden er en del af ytringsfriheden, betyder det så naturligvis, at man ikke har ret til at kræve, at andre skal helligholde, hvad man selv - med sin egen religion - holder helligt.

Malthe Madsen

Eftersom religionsfriheden er en del af ytringsfriheden, betyder det så naturligvis, at man ikke har ret til at kræve, at andre skal helligholde, hvad man selv - med sin egen religion - holder helligt.

Religionsfriheden betyder, at muslimen - ligesom enhver anden - har ret til sin tro, men til gengæld må finde sig i andres ret til ikke at have denne tro og til at udtrykke, at de ikke har den.

Muslimens ret til at tro på, at Muhammed har en særlig hellighed, modsvares af hans pligt til at anerkende, at der er andre, som ikke har denne tro, fordi det er dem umuligt at opfatte Muhammed som andet end en beduinhøvding med ekstraordinær succes.

Religionsfriheden indebærer, at folk, som har en særlig religion, ikke kan kræve, at folk, som ikke har denne religion, skal bøje sig for dens påbud, og at de ikke må vise, at de finder den latterlig.

Muslimen anerkender kun andres religionsfrihed, hvis han anerkender deres ret til at lave satiriske tegninger af Muhammed. Hvis han ikke anerkender denne ret, må han anses for at ville indføre muslimsk sharia-lov i samfundet.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce