Annonce
Brædstrup

Mosstocks 'far' gennem 49 år: Det hele startede med en dokumentarfilm

Niels Godrum er i dag pensionist, men han er stadig tovholder for Mosstock Festival, der har fundet sted lige siden 1971. Foto: Peter Hald
Niels Godrum har i 49 år været tovholder for Mosstock Festival. Det hele begyndte med en dokumentarfilm.

Klostermølle: Den mest berømte og betydningsfulde musikfestival nogensinde var Woodstock-festivalen i USA i 1969. Banebrydende musikere som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Carlos Santana og mange andre spillede musik, der gik over i verdenshistorien. Woodstock blev derfor en inspiration for de utallige musikfestivaler, der siden fulgte.

Dokumentarfilmen om Woodstock blev spillet i biografer verden over i 1970, og i en biograf i Aarhus sad den dengang kun 20-årige Niels Godrum og frydede sig over filmen.

- Faktisk så jeg filmen hele tre gange i løbet af 14 dage. Det var jo helt nyt dengang med musik i det fri på den måde, fortæller han.

Niels Godrum blev så begejstret, at han besluttede sig for at skabe sit eget "mini-Woodstock" på en eng ved slægtsgården på Klostermøllevej tæt på Mossø. En kreativ leg med ord og bogstaver resulterede i navnet "Mosstock" - en kombination af Mossø og Woodstock - og i sommeren 1971 fandt den allerførste og ret beskedne udgave af Mosstock sted.

- Der var kun ét orkester, og resten af musikken blev leveret ved hjælp af båndoptager og pladespiller, husker Niels Godrum.

Annonce

Mosstock Festival

Mosstock Festival så dagens lys i 1971 og er Danmarks ældste musikfestival. Dengang som nu er festivalpladsen en mark ved hjørnet af Klostermøllevej og Gl. Ryevej.

Mosstock er en festival for amatørbands. I år deltager 21 grupper, der spreder sig over genrer som rock, pop, folk og country.

Flere af musikerne og grupperne fra Mosstock er blevet kendte i årenes løb - blandt andre Go Go Berlin, Saybia, Emmelie de Forest og Tim Schou.

Festivalen afvikles i dagene 1., 2. og 3. august. Indgang til festivalen sker fra Gl. Ryevej. Billetter kan købes via hjemmesiden www.mosstock.dk eller ved indgangen.

Forældre var musikere

Den erfarne festival-arrangør er ikke selv musiker, men han er inkarneret musikelsker. Ud over Mosstock holder han meget af at besøge Tønder Festivalen - det har han faktisk gjort 20 år i træk.

- Jeg bevæger mig rundt i alle genrer, men folkemusik er nok min favoritgenre. Det hænger sikkert sammen med, at begge mine forældre var folkemusikere - de spillede violin. Mærkeligt nok begyndte jeg ikke selv at spille musik. Jeg tog i stedet en butiksuddannelse og arbejdede for Coop i mange år, blandt andet i Kvickly i Silkeborg, indtil jeg gik på pension for halvandet år siden, fortæller Niels Godrum.

Som tovholder for Mosstock og som bestyrelsesformand for foreningen bag festivalen har Niels Godrum i alle årene haft styr på det omfattende administrative arbejde og aftalerne med musikere og de mange frivillige medarbejdere. Der er nok at se til. Hvert år sender over 130 amatørbands ansøgninger ind, og ud af dem skal der vælges omkring 20 orkestre. Samtidig er der en kæmpeflok på omkring 120 frivillige, der klarer alt det praktiske arbejde på festivalpladsen, og her skal der også koordineres en del.

Mere fokus på de unge

I år er der flere nyskabelser på Mosstock, der finder sted i dagene 1., 2. og 3. august. Især bliver der mere fokus på de unge og børnefamilier. I samarbejde med ungdomsrådet i Horsens opstilles der et telt med forskellige aktiviteter for unge, og der indrettes en ny hyggeplads med udsigt ned til Gudenåen. Her opstilles musikbaren "River Party" som bestyres af unge fra Sdr. Vissing. Dette område henvender sig primært til unge i alderen 18 til 35 år.

- Vi har ikke været gode nok til at få fat på de unge, men det prøver vi nu, understreger Niels Godrum.

For børnefamilierne bliver der også noget specielt - nemlig gratis adgang nogle timer lørdag 3. august mellem klokken 11 og 13, når bandet Lummer Stue spiller rock for børn.

Mosstock er Danmarks ældste musikfestival og kan næste år fejre 50 års jubilæum. Det skal der gøres noget ud af. Præcis hvordan kan Niels Godrum ikke fortælle endnu, men måske bliver det noget med at få fat i nogle af de bands, der i årenes løb er blevet kendte. Faktisk har fremadstormende bands som Go Go Berlin og Saybia spillet på Mosstock.

Niels Godrum tjekker festivalpladsen før det store ryk-ind. Det farvestrålende skilt har i flere år været fast inventar på Mosstock. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Tilsynssag: Når man ender i denne situation, er der selvfølgelig noget, man ville ønske, at man havde gjort anderledes

Annonce