Annonce
Hedensted

Mor til fire oprørt over brev fra kommunen: Mine børn skal ikke opdrages efter en tjekliste

Ester Due mener ikke, at de syv kompetencer, kommunen har valgt at have fokus på, er de vigtigste i børneopdragelsen. Foto: Søren E. Alwan
Hedensted Kommune sender videoer og breve ud til samtlige forældre om, hvordan de kan opdrage deres børn. Den er helt gal, mener Ester Due, mor til fire, der ikke vil ensrette sine børn til at blive "robuste", "automatiserende" og "selvregulerende".

Hedensted: Ester Due, 43-årig mor til fire fra Bøgballe, var meget tæt på at få kaffen galt i halsen, da hun forleden åbnede sin e-boks og fandt to breve fra Hedensted Kommune. I brevene og i det medfølgende link til to videoer fulgte en liste fra kommunen om, hvilke kompetencer, det vil være godt for hendes børn at have, og hvordan hun som forælder kan hjælpe børnene til at opnå dem.

Der er tale om standardbreve, som i overensstemmelse med kommunens strategi om "Klar til læring" er sendt ud til forældre i Hedensted Kommune med børn i alderen 0-16 år, men Ester Due føler sig i den grad provokeret og talt ned til.

- Det føltes næsten, som om kommunen kom ind i mit køkken og fortalte om det, jeg skulle ændre. Og når man er et autoritetstro menneske, som jeg, så kan man hurtigt få den opfattelse, at man selv eller ens barn er forkert. Men er det rimeligt, at kommunen belærer os om, hvordan vi opdrager vore børn, spørger Ester Due.

Skal vi belære hinanden om opdragelse, hvad så med ting som empati, gavmildhed, tillidsfuldhed, godhjertethed og evnen til at bede om hjælp?

Ester Due

Er det en fejl at være sårbar?

Hedensted Kommune har nogle specifikke ønsker for, hvilke kompetencer børnene skal have for at opnå de "bedste muligheder for et godt liv".

Ifølge en tjekliste skal børn, der vokser op i Hedensted Kommune, være robuste, vedholdende, nysgerrige, behovsudsættende, selvregulerende, automatiserende og have gode omgangsformer.

Ester Due har ikke som sådan noget at udsætte på de enkelte ord, men snarere den ensretning, der ligger i det, eller de ord, der måske mangler, som fx empati, gavmildhed eller evnen til at bede om hjælp.

- Det, jeg ikke bryder mig om, er tanken om, at alle børn skal ensrettes og være på en bestemt måde. At vi skal have en tjekliste, så vi som samfund kan se, at vi er ok. For jeg synes faktisk, det er godt, at vi er forskellige. Det er i orden, at ikke alle kan klare sig selv hele tiden, og at vi har brug for fællesskabet, siger Ester Due.

Et af de ord, der skærer særligt i hendes øre, er robusthed.

- Robusthed kan være godt, men det kan også være tromlende eller overvældende. Modsætningen til det er enten skrøbelighed eller sårbarhed. Nogle af de smukkeste mennesker, jeg kender, er skrøbelige, meget empatiske, og en kilde til inspiration. Her er det bestemt ikke en fejl at være sårbar eller skrøbelig, siger Ester Due og tilføjer:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg også hellere have en empatisk hjemmeplejer eller sygeplejerske, end en robust.

Annonce

Børn er forskellige

Ester Due mener, det er vigtigt, at børn kan færdes i et læringsmiljø med gode værdisæt, men hun synes, skolerne selv skal have lov til at fastsætte deres værdier, og hun synes slet ikke, kommunen skal træde ind over hendes dørtærskel med råd til opdragelsen. Hun mener, kommunens fremgangsmåde viser en mangel på tillid til, at forældre kender deres børn bedst.

- Jeg ved, at mine fire børn ikke skal opdrages ens, for på trods af, at alle fire har samme forældre, er de vidt forskellige. Nogle er meget robuste, andre mere skrøbelige og fintfølende. Nogle kan sætte flueben ved alle kommunens punkter, andre kan ikke. Med kommunens tjekliste får man en fornemmelse af, at de fintfølende og skrøbelige er forkerte. Skal de så laves om, spørger Ester Due.

Med brevene fra Hedensted Kommune fulgte også to instruktionsvideoer, en rettet mod opdragelsen af datteren på 10, en mod sønnen på 13, af hver halvandet minuts varighed. Her bliver der skitseret, hvad forældre skal gøre og ikke skal gøre.

- Vi bliver jo også bombarderet med det til forældremøder, og jeg synes, det er grænseoverskridende. Samtidig fjerner det fuldstændigt fokus fra den grundlæggende værdi, som jeg lægger vægt på i opdragelsen af mine børn, nemlig at hvert enkelt menneske har uendelig stor værdi - uanset hvad det indeholder, og hvad det kan præstere. Det kan ikke gøres op efter en tjekliste, mener Ester Due.

Foruden at være mor til fire er Ester Due førstesuppleant for Kristendemokraterne i Hedensted Byråd.

Læs hvad udvalgsformanden siger til kritikken her.

Ester Due

 • Er 43 år og bor på en gård i Bøgballe.
 • Arbejder som kirke- og kulturmedarbejder i Skanderup Kirke.
 • Førstesuppleant for Kristendemokraterne i Hedensted Byråd.
 • Gift med Preben Due, som er minkavler.
 • Har børnene Alberte, 16, Jonas, 15, Alexander, 13, og Liva, 10. Den ældste har sabbatår, de tre yngste går på Bøgballe Friskole.
Annonce

Se eksempel på opdragelses-video her

Klar til læring

Klar til Læring er en målrettet, pædagogisk indsats udarbejdet af Hedensted Kommune. Indsatsen gælder alle børn fra nul til 16 år. Materialet henvender sig dels til fagpersoner dels til forældre. Der arbejdes med syv kompetencer, som ifølge kommunen er vigtige for at opnå læring og i sidste ende et godt liv. De syv kompetencer følger her:

 • Robusthed
 • Behovsudsættelse
 • Nysgerrighed
 • Vedholdenhed
 • Automatisering
 • Selvregulering/selvdisiplin
 • Gode omgangsformer
Ester Due har fire børn, som er meget forskellige, og som ikke kan opdrages efter en tjekliste. Foto: Søren E. Alwan
Ester Due er fortørnet over breve i E-boks fra Hedensted Kommune, der giver råd om, hvordan hun skal opdrage sine børn. Foto: Søren E. Alwan
Ester Due, mor til fire, er fortørnet over breve i E-boks fra Hedensted Kommune, der giver råd om,, hvordan hun skal opdrage sine børn. Brevene er et led i kommunens politik om "Klar til læring", hvor der er udvalgt syv kompetencer, børnene skal have, blandt andet robusthed og automatisering. Foto: Søren E. Alwan
Ester Due, mor til fire, er fortørnet over breve i e-boks fra Hedensted Kommune, der giver råd om, hvordan hun skal opdrage sine børn. Brevene er et led i kommunens politik om "Klar til læring", hvor der er udvalgt syv kompetencer, børnene skal have, blandt andet robusthed og automatisering. Foto: Søren E. Alwan

Radio4 Morgen har på baggrund af artiklen i Vejle Amts Folkeblad talt med Ester Due om, hvorfor hun som mor mener, at beskederne i e-boks var over grænsen. Lyt med her.

Byrådsmedlem Ole Vind (V) i Hedensted Kommune har over for Radio4 begrundet kommunens beslutning om at sende råd om børneopdragelse til forældres e-bokse.

Annonce
Kultur For abonnenter

Kom med backstage hos Horsens-bandet Bænch på Wall of Sound: 'En for alle, og alle for Brille!'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Video: Horsens rykker sammen i bussen igen, siger lettet festivalleder

Horsens For abonnenter

- Det er et mareridt at komme hjem efter kl. 16: Nu er område med 1837 beboere i spil til betalingsparkering

Brædstrup

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Navne

Peter Frandsen fylder 100 år: Kom først på plejehjem for to måneder siden

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Horsens

Kommunen vil ikke være lyseslukker: Gadebelysning om natten bevares, da der ikke er penge at spare ved at slukke den

Hedensted For abonnenter

Politi og kommune vil ikke kommentere på forældrekritik i kølvandet på overgrebs-sag: - Men generelt informerer vi hinanden

Horsens

Psykisk sårbare kæmper mod spareforslag, der vil ramme deres værested i Tordenskjoldsgade

Erhverv

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Brædstrup

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Krigen er rykket tættere på: Freden skal dagligt vindes og er værd at kæmpe for

AC Horsens

Fyrtårn i forsvaret har vokseværk: Kiilerich peger på denne styrke som årsag til de gode præstationer

Annonce