Annonce
Hedensted

Mor til fire oprørt over brev fra kommunen: Mine børn skal ikke opdrages efter en tjekliste

Ester Due mener ikke, at de syv kompetencer, kommunen har valgt at have fokus på, er de vigtigste i børneopdragelsen. Foto: Søren E. Alwan
Hedensted Kommune sender videoer og breve ud til samtlige forældre om, hvordan de kan opdrage deres børn. Den er helt gal, mener Ester Due, mor til fire, der ikke vil ensrette sine børn til at blive "robuste", "automatiserende" og "selvregulerende".

Hedensted: Ester Due, 43-årig mor til fire fra Bøgballe, var meget tæt på at få kaffen galt i halsen, da hun forleden åbnede sin e-boks og fandt to breve fra Hedensted Kommune. I brevene og i det medfølgende link til to videoer fulgte en liste fra kommunen om, hvilke kompetencer, det vil være godt for hendes børn at have, og hvordan hun som forælder kan hjælpe børnene til at opnå dem.

Der er tale om standardbreve, som i overensstemmelse med kommunens strategi om "Klar til læring" er sendt ud til forældre i Hedensted Kommune med børn i alderen 0-16 år, men Ester Due føler sig i den grad provokeret og talt ned til.

- Det føltes næsten, som om kommunen kom ind i mit køkken og fortalte om det, jeg skulle ændre. Og når man er et autoritetstro menneske, som jeg, så kan man hurtigt få den opfattelse, at man selv eller ens barn er forkert. Men er det rimeligt, at kommunen belærer os om, hvordan vi opdrager vore børn, spørger Ester Due.

Skal vi belære hinanden om opdragelse, hvad så med ting som empati, gavmildhed, tillidsfuldhed, godhjertethed og evnen til at bede om hjælp?

Ester Due

Er det en fejl at være sårbar?

Hedensted Kommune har nogle specifikke ønsker for, hvilke kompetencer børnene skal have for at opnå de "bedste muligheder for et godt liv".

Ifølge en tjekliste skal børn, der vokser op i Hedensted Kommune, være robuste, vedholdende, nysgerrige, behovsudsættende, selvregulerende, automatiserende og have gode omgangsformer.

Ester Due har ikke som sådan noget at udsætte på de enkelte ord, men snarere den ensretning, der ligger i det, eller de ord, der måske mangler, som fx empati, gavmildhed eller evnen til at bede om hjælp.

- Det, jeg ikke bryder mig om, er tanken om, at alle børn skal ensrettes og være på en bestemt måde. At vi skal have en tjekliste, så vi som samfund kan se, at vi er ok. For jeg synes faktisk, det er godt, at vi er forskellige. Det er i orden, at ikke alle kan klare sig selv hele tiden, og at vi har brug for fællesskabet, siger Ester Due.

Et af de ord, der skærer særligt i hendes øre, er robusthed.

- Robusthed kan være godt, men det kan også være tromlende eller overvældende. Modsætningen til det er enten skrøbelighed eller sårbarhed. Nogle af de smukkeste mennesker, jeg kender, er skrøbelige, meget empatiske, og en kilde til inspiration. Her er det bestemt ikke en fejl at være sårbar eller skrøbelig, siger Ester Due og tilføjer:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg også hellere have en empatisk hjemmeplejer eller sygeplejerske, end en robust.

Annonce

Børn er forskellige

Ester Due mener, det er vigtigt, at børn kan færdes i et læringsmiljø med gode værdisæt, men hun synes, skolerne selv skal have lov til at fastsætte deres værdier, og hun synes slet ikke, kommunen skal træde ind over hendes dørtærskel med råd til opdragelsen. Hun mener, kommunens fremgangsmåde viser en mangel på tillid til, at forældre kender deres børn bedst.

- Jeg ved, at mine fire børn ikke skal opdrages ens, for på trods af, at alle fire har samme forældre, er de vidt forskellige. Nogle er meget robuste, andre mere skrøbelige og fintfølende. Nogle kan sætte flueben ved alle kommunens punkter, andre kan ikke. Med kommunens tjekliste får man en fornemmelse af, at de fintfølende og skrøbelige er forkerte. Skal de så laves om, spørger Ester Due.

Med brevene fra Hedensted Kommune fulgte også to instruktionsvideoer, en rettet mod opdragelsen af datteren på 10, en mod sønnen på 13, af hver halvandet minuts varighed. Her bliver der skitseret, hvad forældre skal gøre og ikke skal gøre.

- Vi bliver jo også bombarderet med det til forældremøder, og jeg synes, det er grænseoverskridende. Samtidig fjerner det fuldstændigt fokus fra den grundlæggende værdi, som jeg lægger vægt på i opdragelsen af mine børn, nemlig at hvert enkelt menneske har uendelig stor værdi - uanset hvad det indeholder, og hvad det kan præstere. Det kan ikke gøres op efter en tjekliste, mener Ester Due.

Foruden at være mor til fire er Ester Due førstesuppleant for Kristendemokraterne i Hedensted Byråd.

Læs hvad udvalgsformanden siger til kritikken her.

Ester Due

 • Er 43 år og bor på en gård i Bøgballe.
 • Arbejder som kirke- og kulturmedarbejder i Skanderup Kirke.
 • Førstesuppleant for Kristendemokraterne i Hedensted Byråd.
 • Gift med Preben Due, som er minkavler.
 • Har børnene Alberte, 16, Jonas, 15, Alexander, 13, og Liva, 10. Den ældste har sabbatår, de tre yngste går på Bøgballe Friskole.
Annonce

Se eksempel på opdragelses-video her

Klar til læring

Klar til Læring er en målrettet, pædagogisk indsats udarbejdet af Hedensted Kommune. Indsatsen gælder alle børn fra nul til 16 år. Materialet henvender sig dels til fagpersoner dels til forældre. Der arbejdes med syv kompetencer, som ifølge kommunen er vigtige for at opnå læring og i sidste ende et godt liv. De syv kompetencer følger her:

 • Robusthed
 • Behovsudsættelse
 • Nysgerrighed
 • Vedholdenhed
 • Automatisering
 • Selvregulering/selvdisiplin
 • Gode omgangsformer
Ester Due har fire børn, som er meget forskellige, og som ikke kan opdrages efter en tjekliste. Foto: Søren E. Alwan
Ester Due er fortørnet over breve i E-boks fra Hedensted Kommune, der giver råd om, hvordan hun skal opdrage sine børn. Foto: Søren E. Alwan
Ester Due, mor til fire, er fortørnet over breve i E-boks fra Hedensted Kommune, der giver råd om,, hvordan hun skal opdrage sine børn. Brevene er et led i kommunens politik om "Klar til læring", hvor der er udvalgt syv kompetencer, børnene skal have, blandt andet robusthed og automatisering. Foto: Søren E. Alwan
Ester Due, mor til fire, er fortørnet over breve i e-boks fra Hedensted Kommune, der giver råd om, hvordan hun skal opdrage sine børn. Brevene er et led i kommunens politik om "Klar til læring", hvor der er udvalgt syv kompetencer, børnene skal have, blandt andet robusthed og automatisering. Foto: Søren E. Alwan

Radio4 Morgen har på baggrund af artiklen i Vejle Amts Folkeblad talt med Ester Due om, hvorfor hun som mor mener, at beskederne i e-boks var over grænsen. Lyt med her.

Byrådsmedlem Ole Vind (V) i Hedensted Kommune har over for Radio4 begrundet kommunens beslutning om at sende råd om børneopdragelse til forældres e-bokse.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens ser på disse fire spillere: - De er for gode, hvor de spiller nu

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce