Annonce
forside

Mor slipper for bøde for at hænge blotter ud på nettet

Højesteret slår fast, at mor fra Nyråd ved Vordingborg ikke skal straffes for at have delt billede af blotter på Facebook. (Arkivfoto)

Højesteret forkaster anklagemyndighedens forsøg på at rejse ny tiltalte mod kvinde, der først blev frifundet.

Rikke Louise Andersen fra Nyråd ved Vordingborg slipper for bøde for at offentliggøre billede af blotter på Facebook. Højesteret har valgt at afvise sagen.

Ifølge Højesteret har anklagemyndigheden nemlig rejst tiltale mod kvinden for noget, som hun allerede var blevet frifundet for. Og det må man ikke.

Kvinden blev i første omgang frifundet for overtrædelse af én bestemmelse i persondataloven. Det fik anklagemyndigheden til at rejse tiltale efter en anden bestemmelse.

Den blev hun i juni 2017 ved Retten i Nykøbing Falster dømt for at have overtrådt. Og Østre Landsret stadfæstede dommen i januar 2018.

På grund af sagens principielle karakter fik hun lov at indbringe sagen for Højesteret. Og her har retsformand Thomas Rørdam og fire kolleger nu valgt at afvise sagen.

- Højesteret finder efter det anførte, at retsforfølgningen i den foreliggende sag er i strid med forbuddet mod dobbelt strafforfølgning i både Den Europæiske Unions Charter og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, lyder det blandt andet i afgørelsen.

Sagen begyndte tilbage i august 2016. Her fortalte Rikke Louise Andersens datter, at hun og en veninde havde mødt en blotter.

Det var foregået på Dagli' Brugsens parkeringsplads i Nyråd, og Rikke Louise Andersen kontaktede efterfølgende butikken for at se overvågningsvideo.

Det fik hun lov til, og hun tog billeder af blotteren med sin telefon. Hendes mand ringede til politiet og anmeldte blotteren.

Rikke Louise Andersen valgte at lægge billederne af blotteren ud på Facebook. Han blev siden anholdt og idømt 10 dagbøder à 250 kroner.

Men Rikke Louise Andersen selv blev også sigtet. For ifølge anklagemyndigheden ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi havde hun nemlig overtrådt persondataloven.

Hun nægtede dog at betale en bøde, og i retten blev hun da også frifundet. Retten mente, at det kun var den dataansvarlige - altså Dagli' Brugsen, som ejede overvågningskameraet - der kunne stilles til ansvar.

Det fik anklagemyndigheden til at rejse en ny tiltale. Den drejede sig i stedet om videregivelse af fortrolige oplysninger om en anden persons strafbare forhold.

Og trods frifindelsen i første omgang udløste den nye anklage en bøde på 5000 kroner samt et krav om at betale sagens omkostninger. Samme resultat nåede landsretten frem til.

Men Højesteret mener altså, at det såkaldte ne-bis-in-idem-princip er overtrådt. Det handler om, at man ikke kan strafforfølges for den samme lovovertrædelse to gange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DF'er i replik: Løber V og S nu fra løftet om tv på stuerne på supersygehuset?

Læserbrev: Som bekendt har et flertal udenom DF sparet sølle tre mio. kr. på tv på patientstuerne på det nye supersygehus i Gødstrup. Så de indlagte patienter må nu ligge og kigge på en tom væg fremfor at kunne se tv på enestuerne. Under debatten sagde flere regionsmedlemmer, at vi bare kunne efterinstallere tv på stuerne, når byggeriet er færdigt, for så kunne man finansiere dem fra en anden kasse. Derfor fik vi i det mindste vedtaget en hensigtserklæring om, at aftalepartierne ønsker at finde midler til efterinstallere tv og patientvenlig belysning, som både Venstre og Socialdemokratiet stemte for. Men nu skriver regionsrådsmedlem Erik Vinther fra Venstre i et læserbrev her i avisen (16. februar, red.), at tiden nu er løbet fra tv på patientstuerne. Patienterne skal i stedet nøjes med deres smartphone eller iPad, må man forstå. Og regionsrådsmedlem Henrik Gottlieb Hansen fra Socialdemokratiet bakker minsandten Venstre-kollegaen op. Er V og S ved at løbe fra vores fælles løfte om at efterinstallere tv på stuerne på supersygehuset? I læserbrevet argumenteres der endvidere for, at det er en stor investering med tv på patientstuerne. Men vi taler altså kun om tre mio. kr. Til sammenligning vil samme flertal udenom DF i denne måned bevilge over 11 mio. kr. til en spritny, arkitekttegnet multihal til regionens institution for kriminelle unge, der er idømt en ungdomssanktion. Institutionen har kun plads til 10 kriminelle unge og har i dag en gymnastikhal med badmintonbane m.v. Men her skal der ikke spares. Den gamle gymnastikhal udskiftes med en dyr, ny multihal med både springgrav, klatrevæg, yogarum, volleyballbane, floorball og helt sikkert også tv. Så mens flertallet bevilger over 11 mio. kr. til en spritny multihal til 10 kriminelle unge, må samtlige patienter på det nye supersygehus i Gødstrup kigge på en tom væg eller deres medbragte iPhone for at spare regionen for tre mio. kr. Det kan vi ikke være bekendt. DF foreslår, at de kriminelle unge beholder deres gymnastiksal, og at politikerne holder deres løfte om at efterinstallere tv på patientstuerne.

Annonce