Annonce
Odder

Landets største: Monstermejetærsker har bælter i stedet for hjul og høster 12 meter i bredden

Sælger Hans Riis har været på masterclass på fabrikken i Italien for at lære om den nye Massey-Fergurson mejetærsker, som Dansk Maskincenter i Odder har fået tre af i denne uge. Foto: Hans Jørgensen
Virksomhed i Odder sælger landets største høstmaskine. Den har 647 hestekræfter og har et skærebord på 40 fod - så den kan høste i 12 meters bredde.

Odder: Tre eksemplarer af landet største mejetærsker landede i denne uge i Odder. Ideal T9 står der på siden af de store, sorte køretøjer, som Dansk Maskincenter har fået hjem. T'et står for Trakride og betyder, at den er bælter på det forreste hjulsæt.

Men bælterne er der ikke fordi, maskinen skal ud at køre i ufremkommeligt terræn. Det er for at skåne markerne.

- Det handler om marktryk. Maskinerne er store, og du fordeler bedre trykket på en stor flade, siger Hans Riis.

I stedet for et hjul med et lille overfladeareal er bælternes berøringsflade med jorden to og en halv meter lange.

Hans Riis er sælger hos Dansk Maskincenter, som netop har fået en sending på tre af de store mejetærskere kørt op fra fabrikken i Italien. Den ene er allerede lejet ud til en maskinstation, for det er sin sag at købe sådan en. Prisen er omkring fem millioner kroner.

Den anden skal køre som demomodel, og den tredje skal afsættes. Men hvis man skal investere i sådan et maskine, skal man have et vist behov.

Der er lavet en Ideal masterclass. Mig og to montører har lige været på fabrikken i Italien samt i Bulgarien for at høste med den.

Hans Riis, sælger

Den største mejetærsker

- Du skal have over 800 hektar. Det er Danmarks største serieproducerede mejetærsker målt på kapacitet. Den kan rumme 17.100 liter korn, og den kan tømmes på et minut og 20 sekunder. Vi har valgt at have en demomaskine, for principperne i mejetærskeren er helt nye, siger Hans Riis.

Der er aircondition og køleskab i førerrummet, hvor der også er alskens elektronik. Med en iPad kan man indstille kvaliteten af det korn, der bliver høstet. Med hjælp fra et kamera, kan man se, hvor rent det er, og om kornene er knækkede. Når kvaliteten er indstillet én gang, justerer maskinen sig selv, så kornene bliver af samme kvalitet. Bedre halm og god brændstoføkonomi er andre salgsparametre.

Der er også autopilot. Når den første bane er høstet, kører maskinen selv og udnytter hele bredden af skærebordet, der er 40 fod, altså mere end 12 meter. Man kan se på Dansk Maskinservices Facebookside, hvor og hvornår demomaskinen kører.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Fodbold

HFS mistede førstepladsen

Annonce