Annonce
Debat

Mon politikerne fra de andre partier reelt er interesserede i at få disse borgere i job? Eller handler det mere om at udsætte dem for en hård sanktion, fordi de er ledige?

Cecilie Roed Schultz. Arkivfoto

Læserbrev: Er jeg den eneste der undrer mig over, at næsten alle partier taler om nyttejobs (læs: tvangsaktivering af ledige på kontanthjælp) som en løsning på noget som helst?

Nyttejobs er ikke jobs. Man får ikke løn, pension eller andet af den slags. Man optjener ikke ret til dagpenge. Man bruger en masse tid på noget andet end at søge job. Og nyttejobbere kommer meget sjældent i arbejde af at være i nyttejob.

Der er ingen evidens for, at det virker efter hensigten, hvis hensigten er beskæftigelse. Tvært imod er der evidens for, at man bliver langsommere til at løse arbejdsopgaver af at være i nyttejob.

Annonce

En af de største barrierer for at komme i job, i den gruppe regeringen nu vil sende 20.000 flere af i nyttejob (og håber på at 250 af dem kommer i arbejde - regeringens egne tal) er manglende sprogkundskaber. Og man kommer altså ikke til at blive særlig meget bedre til dansk af at gå rundt og samle cigaretskodder og hundelorte op.

Til gengæld har vi en masse brancher, der skriger på mere arbejdskraft - hoteller, restauranter, cafeer, plejesektoren m.m. Og her er der mange gode jobmuligheder - også for ufaglærte. Og også gode muligheder for opkvalificering med henblik på ansættelse.

Er det ikke næsten en hån at tvinge disse virksomheders potentielle ansatte til at gå rundt og trække tiden og opgaverne ude på gaden i stedet for at lade dem komme indenfor på arbejdspladserne og gøre reelt nytte?

I Fredericia bruger vi op mod en halv mio. kr. om året på at have 10-15 personer i nyttejob. Skal vi tage vores andel af de ekstra 20.000, regeringen m.fl. vil have i nyttejob, er det ca. 200 personer ekstra. Det er rundt regnet fem mio. kr. mere, der skal bruges på nyttejobindsatsen. Penge, der skal tages fra andre beskæftigelsesindsatser.

Tænk, hvor mange vi kunne få i job, hvis vi i stedet brugte pengene på sprogskole, dansk- og matematikkurser, samarbejde med lokale virksomheder, praktik, løntilskud m.m. Altså de ting, der er evidens for virker. Det, der får folk i ordinært arbejde.

Cecilie Roed Schultz

Tænk, hvor mange vi kunne få i job, hvis vi i stedet brugte pengene på sprogskole, dansk- og matematikkurser, samarbejde med lokale virksomheder, praktik, løntilskud m.m. Altså de ting, der er evidens for virker. Det, der får folk i ordinært arbejde.

Mon politikerne fra de andre partier reelt er interesserede i at få disse borgere i job? Eller handler det mere om at udsætte dem for en hård sanktion, fordi de er ledige?

Regeringen har i sit store reformudspil fremlagt et forslag om arbejdspligt for indvandrere på kontanthjælp. - Godt, vi er "danskere".
Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce