Annonce
Odder

Mon der kommer flere? De første vikinger har erobret Tunø

Kristian Mikkelsen og Michael Frederiksen anede ikke, om de ville møde andre vikingeentusiaster, da de gik i land på Tunø. Det gjorde de ikke, men det passede dem faktisk helt fint. Foto: Bjarne Møllgaard
Drømmen om en hel vikingelandsby på øen lever stadig, men foreløbig er har den kun haft to indbyggere - og blot for en kort stund.

Tunø: Det var en glad overfartsleder på Tunøfærgen, Bjarne Møllgaard, der lørdag tog imod to vikingeklædte gutter, der ville vide, hvor vikingelandsbyen på Tunø ligger. Indtil deres ankomst havde antallet af indbyggere i byen nemlig været lig med nul.

Men i land kom Kristian Mikkelsen og Michael Frederiksen fra Aalborg, og takket være overfartslederen fandt de hen til det område syd for havnen, som ifølge en gruppe personer med relation til øen engang skal rumme et vikingecenter eller anderledes feriecenter, om man vil.

Det simple liv. De to vikinger havde det med, de skulle bruge til deres lejr - undtagen rafter. Men dem skaffede overfartsleder Bjarne Møllgaard, som selv er optaget af at få etableret en vikingelandsby på Tunø. Privatfoto

Her opholdt de sig så i nogle dage, indtil de midt på ugen drog tilbage til fastlandet.

Annonce

- Vi vidste ikke, hvad der ventede os, da vi tog af sted, og vi fandt absolut ingenting på området. Men det lige meget, for vi havde det, vi skulle bruge. Resten købte vi på Købmandsgården, fortæller Kristian Mikkelsen, der havde læst om muligheden for at leve som viking på Tunø via en facebookside for vikinger.

Skal vokse langsomt

Der var ellers lagt op til et stort vikingecenter, da tidligere havnefoged på øen, Jens Christian Worm Gotfredsen, i 2019 bebudede, at han og andre med relationer til Tunø ville arbejde på at skabe en vikingelandsby på det 13.000 kvadratmeter store areal syd for den eksisterende havnebygning. Arealet er dels ejet af havnen og dels af Tunø Fonden, hvis bestyrelse gerne stiller jorden til rådighed. Initiativtagerne var så småt i gang med at søge fonde.

- Men så kom corona, og siden er der faktisk ikke sket noget som helst. Vi har dog på ingen måde opgivet tanken, men er nu nok mere indstillet på at lade projektet vokse løbende. Og to vikinger er da bedre end ingen vikinger, siger Jens Christian Worm Gotfredsen, der stadig forestiller sig, at man på området vil opføre en vikingelandsby uden el og med vikingehuse, som turister kan leje.

Desuden skal der laves en teltplads med udlejning af vikingetelte samt to langhuse.

Kristian Mikkelsen og Michael Frederiksen nåede at gå Tunø rundt, før de midt på ugen satte kurs mod fastlandet igen. Privatfoto

- Indtil da er vi glade for, at turistorganisationen Kystlandet.dk reklamerer for området, som man kan bo ganske gratis på, hvis man blot går klædt og lever som en viking, siger han.

Bo gratis som viking

Som noget nyt er det i år muligt at tage på på vikingelejr på Tunø kvit og frit. Den eneste betingelse er, at man vil gå klædt og leve som en viking.

Det er tilladt at tage håndværk og kunstarbejde med samt drive en bod på pladsen - eller finde en gruppe krigere og øve eller lave opvisning. Begge muligheder skal dog aftales med havnefogeden på forhånd.

Det er muligt at benytte teltpladsens og havnens faciliteter, der består af et fælleskøkken og toiletter samt bad, når man ligger i lejren. Vand kan frit afhentes ved havnebygningen. Mad og dagligvarer kan købes ved Tunø Købmandsgård, der ligger 10 minutters gang oppe i Tunø by.

Det er Tunø Havn, der har det overordnede opsyn med pladsen.

Der vil være adgang til rafter i forskellige længder, som kan lånes, man skal blot selv tage selv snor med. Affald skal sorteres og afleveres i øens containere tæt ved færgelejet.

Ved afrejse skal pladsen være helt ryddet.

For spørgsmål vedrørende priser, booking, benyttelse af øens øvrige teltpladser og andre praktiske forhold på Tunø Vikingelejr, kontakt overfartsleder Bjarne Møllgaard på telefonnummer 51 83 61 03 eller mail bjarne.mollgaard@odder.dk

Det samme var de to venner fra Aalborg, som aldrig havde hørt om Tunø, før de fandt opslaget på Facebook.

- Det er da en helt vidunderlig ø, og folk har været enormt søde. Så vi vender helt sikkert tilbage, siger Kristian Mikkelsen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce