Annonce
Ikast-Brande

Mogens Sommer Madsen siger farvel til Brande Højskole

Forstander Mogens Sommer Madsen, Brande Højskole, siger snart farvel til skolen. Her et velkendt foto fra 2014, da han tog første spadestik til en udbygning af Brande Højskole. Foto: Søren E. Alwan
Markant højskoleforstander på Brande Højskole går på pension og har aflagt sin sidste beretning.
Annonce

Brande: Efter at have stået i spidsen for Brande Højskole lige siden den blev etableret, meddelte forstander Mogens Sommer Madsen på højskolens generalforsamling for nylig, at han stopper som forstander med udgangen af november. Forklaringen er, at han går på pension i en alder af snart 66 år.

Tilsyneladende var det en generalforsamling, som så mange andre, der blev afholdt på Brande Højskole. Der blev budt velkommen, Henry Madsen blev valgt som dirigent, og der var genvalg til de to bestyrelsesmedlemmer og to stedfortrædere, som var på valg.

Generalforsamlingen på Brande Højskole skulle egentlig have fundet sted i marts, men som så meget andet var den blevet udskudt på grund af covid-19.

Det var ikke det eneste usædvanlige. Regnskabet har gennem flere år vist et pænt overskud, men i 2019 var det efter afskrivninger vendt til et lille minus.

Årsagen var en reduktion i antallet af elever. Regnskabet, som blev forelagt af viceforstander, Mette Christensen, viser dog også, at Brande Højskole er en meget velkonsolideret institution.

Det mest usædvanlige ved generalforsamlingen var imidlertid, at Mogens Sommer Madsen kunne afsløre, at det var sidste gang, han fremlagde beretning for højskolen, da han stopper med udgangen af november, hvor han runder de 66 år.

Annonce

Unge falder fra

Beretningen var som sædvanlig meget direkte og markant. Især kom Mogens Sommer Madsen ind på de mange forhindringer, som ungdommen i dag møder:

- Der er sat stærke økonomiske og strukturelle skodder op for de unges muligheder. Hvad der for tiden bliver sat i gang for at få unge ind på en ungdomsuddannelse eller i job, er ikke virksom overfor denne gruppe unge. De føler sig magtesløse, fordi de igen og igen ramler ind i de samme fordomme og rolleforventninger, de ikke kan komme ud af. De opgives af et skolesystem, der ikke har tid eller forståelse for dem, sagde han i sin beretning.

- Der bliver taget alt for mange misforståede hensyn, der er alt for mange gode viljer, men ingen tid og penge, og der er sagsbehandlere, vejledere og socialrådgivere derude, der har hjerte og ildhu for vore unge, men ikke politisk overlades nogen kompetence til at gøre det, de ved, er det rette at gøre for de unges bedste. Imens forsvinder vore unge ud af syne i al denne strukturelle lukkethed. De falder fra den nye FGU-uddannelse, ligesom de er faldet fra al anden skolegang forud for denne. Og hvad falder de fra til? Til intet! De selvisolerer sig på værelset eller prøver at få et liv op at stå sammen med andre tabere i samfundsspillet. Det er systemet, det har været galt med hele tiden – selvom de unge undervejs har fået skylden, lød det fra forstanderen.

- De unge falder fra FGU i hobetal – og den økonomi, som samfundet før stillede til rådighed for de unge, som samfundet selv har svigtet, er nu væk. Der er ingen mulighed længere for at finansiere et højskoleophold for de unge, der er gået i stå i hjemmemiljøet. Og det selvom alle ved, at jo længere de bliver hjemme, jo større bliver problemet, understregede Mogens Sommer Madsen.


Der er ingen mulighed længere for at finansiere et højskoleophold for de unge, der er gået i stå i hjemmemiljøet.

Mogens Sommer Madsen


Bestyrelsen for Brande Højskole består fortsat af flg. medlemmer: Arne Holst Larsen, Carsten Kissmeyer, Cathrine Bak Pedersen, Marianne Oksbjerre, Susanne Rasmussen, Yvonne Hessellund og Ejgil Jessen Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce