Annonce
Kultur

Modstandsfolk og nazister side om side i samme menighed

Et billede taget umiddelbart efter befrielsen af modstandsfolk fra Brande. Nis Haugaard står i forreste række nr. fire fra venstre. Arkivfoto
Online-publikation fortæller om dansk baptisme, nazisme og modstandsfolk.
Annonce

Brande: På 75-årsdagen for befrielsen udgiver Baptistkirken i Danmark historien om de danske baptisters forhold til den tyske nazisme. I Brande har især politimanden Nis Haugaard haft stor betydning. Han havde sin gang hos tyskerne som tolk, men kompromitterede aldrig modstandsbevægelsen, som han samtidig var leder af.

Det er Bent Hylleberg, der har forsket i historien, og i første omgang er den blevet offentliggjort som en online publikation den 5. maj 2020. ”Dansk baptisme og tysk nazisme” er overskriften for det omfattende værk, der kan læses på hjemmesiden danskbaptismeogtysknazisme.dk

Der var både modstandsfolk og nazister iblandt de danske baptister. I nogle menigheder levede de side om side. Ingen blev udelukket fra fællesskabet. Der var også – få - baptister, der meldte sig ind i nazistpartiet. Der var altså udpræget samvittighedsfrihed. Men alle måtte stå til regnskab i opgøret efter krigen, slår Bent Hylleberg fast.

Baptistsamfundets daværende næstformand, Frederik Bredahl Petersen, sendte hemmelige breve til menighederne om, hvordan de kunne undgå at få deres kirker beslaglagt af de tyske besættelsestropper. Efter tyskerne havde taget de danske jøder i oktober 1943, blev han aktiv i modstandsbevægelsen, og det satte sit præg på hans forkyndelse - selv den, der kom direkte i radiotransmitterede prædikener. Historieprojektet omfatter perioden 1930-50. Spørgsmålene er: Hvad vidste de danske baptister før krigen – hvis de læste, hvad der stod i bl.a. Baptisternes Ugeblad? Hvordan håndterede de censur og fake news og tyskernes besættelse under krigen? Og hvordan engagerede baptister sig efter krigen?

Der er tre niveauer i fortællingen: Dels hvad ledelsen sagde til menighederne, dels hvordan menighederne levede lokalt under besættelsen og dels hvordan engagerede baptister opførte sig under og efter besættelsen. Derfor er det både det store historiske rids, beskrivelser af hvad der skete i udvalgte menigheder og medrivende personskildringer. Og fordi ”bogen” er digital, kan man begynde lige præcis, hvor ens interesse er størst.

Bent Hylleberg har alle årene været glødende optaget af kirkehistorien – ikke mindst de danske baptisters. Han understreger, at projektet ikke er færdigt. Han håber, at udgivelsen kan lokke endnu mere materiale frem af gemmerne. Allerede i det nu skrevne er der breve, der aldrig før har været offentliggjort. Blandt andet en brevveksling mellem en dansk politibetjent i koncentrationslejr og hans kone, som - mens han var interneret - fødte deres første barn.

Bent Hylleberg er historieskriveren i BaptistKirken. Han var også primus motor for 30 år siden, da baptisternes historie for de første 100 år (1839-1939) blev skrevet. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce