Annonce
Hedensted

Moden voksenlærling: Nina på 61 år er snart udlært som blomsterdekoratør

Nina Elisabeth Knudsen er voksenlærling hos Malice Blomster & Brugskunst i Hedensted, og det er hun i den modne alder af 61 år. Foto: Mads Dalegaard
Nina Elisabeth Knudsen fra Eriknaur er i lære som blomsterdekoratør hos Malice Blomster & Brugskunst i Hedensted. Hvis alt går vel, så er hun udlært til september. Det specielle ved lige netop den her elev er, at hun er 61 år gammel.

Hedensted: Besøger man Malice Blomster & Brugskunst på Bredgade i Hedensted, så kan man meget vel blive ekspederet af en moden kvinde på 61 år. Gammel i gårde i blomsterfaget, tænker mange måske, men det er ingenlunde tilfældet, for 61-årige Nina Elisabeth Knudsen er nemlig i lære som blomsterdekoratør.

Hun er faktisk en del af en statistik med vokseværk i Hedensted Kommune.

Mulighederne for støtte til voksenlærlinge er blevet ændret fra august 2020, og det har betydet en stor stigning i antallet af voksenlærlinge i kommunen i perioden fra 2018 til april 2021. Hele 113 borgere er i den periode blevet opkvalificeret via ordningen.

Annonce

Hendes første uddannelse

Støtten gives til arbejdsgivere, der ansætter lærlinge over 25 år, som enten er ufaglærte, eller har en forældet uddannelse. Nina Elisabeth Knudsen tilhører førstnævnte kategori, idet hun aldrig har fået taget sig en uddannelse - før nu altså.

- Jeg har været ufaglært fabriksarbejder i mange år. Først 20 år hos Glud & Marstrand i Løsning, og senest 15 år med at lave køkkener for Modulia i Horsens. Da den fabrik flyttede til Aulum flyttede jeg med til at starte med, fordi jeg fik en fire-dages uge. Da man pillede ved den aftale, så jeg ikke anden udvej end at stoppe, siger Nina Knudsen, som dermed fik mulighed for at kigge i andre retninger rent arbejdsmæssigt.

Annonce

Har grønne fingre

- Jeg har altid elsket at gå i haven og arbejder også meget med pileflet, så det er nok en gammel drøm at få lov til at være kreativ med blomster, siger Nina Elisabeth Knudsen.

I første omgang førte det til et seks ugers kursus ud i blomsterbinderi på Beder Gartnerskole. Det blev siden forlænget med yderligere ti uger med jobcentrets velsignelse, fordi hun i mellemtiden havde fået tiltusket sig et job hos Malice Blomster. Efter en seks-syv uger var der dog ikke arbejde nok til hende længere, og hun måtte tage en periode som ledig.

- Efter et stykke tid efterlyste min gamle chef fra Malice Blomster, Steen Holch, en uddannet blomsterdekoratør, og jeg foreslog, at han da kunne tage mig ind som elev. Han bad mig undersøge, hvad det krævede, og så blev der herefter lavet en voksenlærlingekontrakt, siger Nina Knudsen.

Annonce

Tæt på at være færdig

Det er snart to år siden, hvorfor Nina Elisabeth Knudsen er meget tæt på at være færdigudlært. Hun har gennemgået de krævede undervisningsforløb på uddannelsen på Campus Vejle og kører i disse dage et fagprøveprojekt i butikken, som hun efterfølgende skal lave en rapport omkring og derpå forsvare til en mundtlig eksamen til september.

- Min opgave går ud på at reducere antallet af ældre potter i butikken. Jeg har lavet en varepræsentation i butikken, som gerne skulle booste salget af disse potter, siger Nina Elisabeth Knudsen, der håber at få lov til at fortsætte i Malice Blomster, når læretiden er overstået.


Jeg har altid elsket at gå i haven, og arbejder også meget med pileflet, så det er nok en gammel drøm at få lov til at være kreativ med blomster.

Nina Elisabeth Knudsen, i lære som blomsterdekoratør hos Malice Blomster i Hedensted


- Qua min alder bliver det nok svært at finde noget andre steder, om end der faktisk er mangel på uddannede blomsterdekoratører. Jeg kunne egentlig godt gå på efterløn som 64-årig, men hvis helbredet vil, så tænker jeg, at jeg fortsætter med at arbejde til jeg er 67. Også selv om der skal løbes stærkt i den her branche, siger Nina Elisabeth Knudsen, der bor i Eriknaur sammen med sin 63-årige mand.

Her har de boet i det samme hus siden 1980. Sammen har de to voksne døtre på henholdsvis 41 og 38 år.

Voksenlærlinge-ordningen

I voksenlærlinge-ordningen er der overordnet fire målgrupper, og virksomhederne kan få tilskud til en lærling, der er fyldt 25 år:

Ledige ufaglærte og ledige faglærte med forældet uddannelse. Tilskud er 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden.

Ledige faglærte (som ikke har en forældet uddannelse) med mere end 3 måneders ledighed (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021). Tilskud er 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden.

Beskæftigede ufaglærte. Tilskud er 30 kr. i timen i op til 2 år.

Beskæftigede faglærte med en forældet uddannelse (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021). Tilskud er 30 kr. i timen i op til 2 år.

Nina Elisabeth Knudsen er så langt i sin uddannelse til blomsterdekoratør, at hun i øjeblikket er i gang med sit afsluttende fagprøveprojekt, som hun skal forsvare ved en mundtlig eksamen til september.  Foto: Mads Dalegaard
Nina Elisabeth Knudsen har efter mange år som fabriksarbejder skiftet spor arbejdsmæssigt, idet hun lige nu - i en alder af 61 år - er i gang med at uddanne sig til blomsterdekoratør i Malice Blomster & Brugskunst i Hedensted. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Horsens For abonnenter

Langt fra første gang: 35-årig sendte dickpics og truede piger til at sende nøgenbilleder, mens han var i behandlingsdom for tilsvarende kriminalitet

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Horsens

Nyt svar fra ministerium: Bådvraget i fjorden kan få lov at blive liggende

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Brædstrup

Udvidelse af hal, julebelysning og en skovtrold: Budgetforlig kastede lidt af hvert af sig

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Få styr på de vigtigste lokale historier på fem minutter

Horsens

Dement beboer gik hjemmefra og blev fundet død: Alle procedurer er fulgt både før og efter, han forlod plejehjemmet

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Sport

Drømmen om OL lever: Dramatisk kollision i kapsejlads var et stort antiklimaks for Horsens-sejler

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jan Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

Horsens

Beboere skal genhuses efter brand i villa

Annonce