Annonce
Ikast-Brande

Misfarvet vand i Brande Å

Misfarvningen af Brande Å kan henføres til denne afvandingskanal nedenfor Slagterstien, og selvom det overfladevand, der bliver skyllet videre ud i åen, efter alt at dømme ikke er giftigt, kan det alligevel få betydelige negative konsekvenser for fiskenes ynglemuligheder. Foto: Mikael Lund
Grumset vand fra byggeplads resulterer i misfarvning af Brande Å.

Brande: Torsdag og fredag har vandet i Brande Å et vist omfang om ikke skiftet fra klart vand til mere grumset, uigennemsigtigt vand, og årsagen er ikke til at tage fejl af: Udledning af ufiltreret overfladevand fra det igangværende skolebyggeri i Centerparken.

To pumper, der siden de nu nedrevne bygningers tid har sørget for at holde vandet i Centerparken under et vist niveau, er fortsat i drift, hvilket betyder, at vandet fra byggepladsen via en sidekanal bliver sendt videre ud i Brande Å lige før broen nedenfor Slagterstien.

Annonce

Rammer fiskene

Selvom vandet efter alt at dømme ikke indeholder giftstoffer, er det alligevel et problem: Sandet, som der er tale om, er så fint, at det aflejres i de gydebanker, der henover de seneste år er blevet anlagt flere steder i åen. Når gydegruset dækkes af sand, mister de deres funktion og bliver reelt ubrugelige for fiskene, uanset om der er tale om laks, ørreder eller mindre fiskearter.

Jan Sørensen, der er ingeniør Ikast-Brande Kommunes miljøafdeling, oplyser, at en tilsvarende episode fandt sted 27. november. Dengang blev problemet løst konsekvent og hurtigt.

Da han torsdag blev gjort opmærksom på, at der igen var problemer, tog han straks kontakt til NCC, der har totalentreprisen på skolebyggeriet, som han forventer får styr på situationen fredag.

- Vi skal i den grad passe på vores fine vandløb her i Brande, lyder det fra Jan Sørensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Østjylland For abonnenter

Rektor inden elevfordeling: - Der bliver ramaskrig, hvis vi skal aflevere elever

Annonce