Annonce
Hedensted

Minkleverandør er gået fra 325 til 40 ansatte: - Hvad der sker lige nu er skelsættende på alle mulige måder

Hedensted Gruppen på Vejlevej i Hedensted har tydeligt kunnet mærke minkkrisen. Foto: Mads Dalegaard
En minkbranche i knæ kan aflæses direkte hos den decimerede medarbejderstab hos Hedensted Gruppen. Nu holdes vejret, inden der træffes beslutninger om den endnu uvisse fremtid.
Annonce

Hedensted: Da priserne og optimismen i minkbranchen for blot syv år siden var på sit højeste, beskæftigede Hedensted Gruppen ca. 325 medarbejdere.

I dag er stemningen en ganske anden, og efter en årrække med svigtende priser og nu også en igangværende masseaflivning af danske mink på grund af covid-19, er direktøren på fornavn med alle sine ansatte.

Blot 14 hoveder er der at holde styr på i domicilet på Vejlevej, der sælger udstyr til minkindustrien, mens der er yderligere 25 på fabrikken i Polen.

I samme periode er bundlinjen decimeret med mere end 90 mio. kr., og egenkapitalen på 183 mio. kr. lyder nu i stedet på 26 mio. kr.

- Vores situation er i direkte forlængelse af minkavlernes, for ingen tænker i nye maskiner og udstyr, når man er hårdt ramt. Hvad der sker lige nu, er skelsættende på alle måder, for ingen har nogensinde oplevet, hvordan virkeligheden på den her måde har overgået den vildeste fantasi, siger direktør Michael Christensen.

Annonce

Fakta frem for formodninger

Han henviser i den forbindelse ikke blot til de mange års svigende priser, men i lige så høj grad til coronaens indvirkning på alverdens minkfarme.

Herhjemme har Regeringen besluttet, at alle mink i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning skal aflives. En beslutning, der som tidligere skrevet i avisen netop har kostet minkavler Preben Due fra Bøgballe hele sit livsværk og formentlig ender i en gæld på halvanden mio. kr.


De dårlige priser har skabt en fuldstændig opbremsning hos avlerne, som nu er yderligere begrænset. Vi er gået fra skidt til værre, men vi tror stadig på, at glasset er halvfuldt.

Mprten Christensen, direktør, Hedensted Gruppen


Samtidig er der forbud mod igen at sætte nye mink ind i de pågældende steder, og det sætter store spørgsmålstegn ved, hvordan branchens fremtid ser ud.

Endnu er det dog for tidligt at male det helt dystre billede, vurderer direktøren.

- Vi prøver at forholde os til fakta i stedet formodninger, så hvordan vi kommer til at reagere, ligger ikke fast endnu. Vi tror på branchen og dermed også Hedensted Gruppens overlevelsesevne, men det store overblik har vi først, når vi til januar kan se, hvor mange minkavlere, der reelt er tilbage i verden, siger Michael Christensen.

Han har ikke et estimat over, hvor stor del af produktionen, der bliver eksporteret. Hovedmarkedet er dog det danske, understreges det.

Annonce

Forventede bedring

Den nye situation kommer netop, som de fleste havde set frem til et år med øget efterspørgsel på minkskind, mens den globale overproduktion også var faldet i en sådan grad, at det forhåbentlig ville udmønte sig i priserne.

Således havde Hedensted Gruppen også inden coronakrisens indtog forventet, at minkavlernes mange års efterslæb inden længe kunne byttes ud med en øget investeringslyst.

- Vi indregner, at fra den dag, det vender for avlerne, går der 12-18 måneder, inden vi så kan håbe på, de har penge til at investere i fremtiden. Men indtil vi ser priserne og salget ændre sig gevaldigt, vil vi være i den forkerte ende af en smalhals, siger Michael Christensen.

Også smede- og maskinfabrikken K.S.M Kragelund, der har et mindre forretningsområde med servicering af maskiner på minkfarme, kan mærke branchens tilbagegang. Virksomheden er gået fra at have to mænd dedikeret på området til nu blot at have en enkelt på deltid.

Siden 2016 har det været en underskudsforretning af være minkavler, og det breder sig som afledte ringe i vandet til følgeindustrien. Illustration: Lennart Kjær Schouborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Tilbage på podiet: Hedensted er landets tredjebedste erhvervskommune

Annonce