Annonce
Hedensted

Minkformand efter masseaflivning i Nordjylland: Man skal nok ikke deltage i demonstrationer med 15.000 andre

Tage Pedersen, medejer af Sole Holding og formand for Danske Minkavlere, begræder masseaflivningen af mink i Vendsyssel, hvor der blev fundet coronavirus hos en minkbesætning. Coronaen har også haft stor indvirkning i Hedensted, hvor man de seneste år har været ramt af blodrøde regnskaber. Arkivfoto: Morten Marboe
Tage Pedersen, medejer af Sole Holding og formand for Danske Minkavlere, begræder coronasituationen, som har ført til en masseaflivning af mink i Nordjylland og er endnu en mavepumper i en hårdtramt branche.
Annonce

Hedensted: I sidste uge blev der for første gang konstateret coronavirus i en dansk minkbesætning, efter at Fødevarestyrelsen analyserede 34 prøver fra en minkfarm i Vendsyssel i Nordjylland, som var udslagsgivende for en masseaflivning af 11.000 mink.

Et arbejde med mink medfører, at man er i tæt kontakt med dyrene, når man plejer dem, fodrer dem og renser burene, hvorfor virussen kan sprede sig på identisk måde, som den spreder sig mellem mennesker.

Enhver minkavlers mareridt, hvorfor man ifølge Tage Pedersen, medejer af Sole Holding ApS i Hedensted, skal tage nøjagtigt samme forholdsregler som minkavler, som på andre arbejdspladser under den igangværende coronapandemi, så den grufulde situation i Nordjylland forbliver et enkeltstående tilfælde.

- Mink går jo ikke rundt ude i samfundet og samler virussen op. Hvis mink skal have corona, skal det bringes ind på farmen af mennesker. Så os, der passer mink, skal naturligvis træffe de samme foranstaltninger, som man gør på mange andre arbejdspladser ved at holde afstand og have en god hygiejne – og i hvert fald undgå at deltage i demonstrationer med 15.000 andre mennesker, siger Tage Pedersen, der er formand for danske minkavlere og deres fælles salgsselskab Kopenhagen Fur, som er verdens største auktionshus for minkpels.

Annonce

Hårdtramt branche med millionunderskud

Selvom coronaen endnu ikke har taget livet af mink i Hedensted, så har den verdensomspændende virus alligevel spillet en markant rolle i de seneste måneder, hvor det har været en massiv udfordring at få afsat pelsen.

Dette har bare været endnu en mavepumper i den hårdtramte branche, hvor man på få år er gået fra eventyrlige overskud til rædselsfulde resultater.

Det har også været tilfældet hos Sole Holdings fremtrædende datterselskaber Sole Minkfarm, Sole Minkfoder, Thyra Mink og Kollund Minkfarm, der forleden kunne præsentere et samlet underskud på 16,6 millioner kroner før skat for 2019.

Det er dog kun i Sole Minkfarm, at underskuddet er blevet endnu større end i 2018, men Tage Pedersen frygter, at den lange periode med underskud, der har fået minkavlere til at trække i håndbremsen og gennemføre historisk stor reduktion af produktionen, vil blive efterfulgt af endnu værre resultater.

- Regnskaberne for 2019 er et resultat af den store overproduktion, der har været globalt siden 2014. Vi har arbejdet hårdt på at få verdensproduktion nedsat, men nu står vi i en helt anden situation på grund af corona. Det er på nuværende tidspunkt svært at spå om fremtiden, men det ser ikke for godt ud, kan man vist godt sige, fastslår Tage Pedersen, hvis far etablerede minkfarmen i Sole for 70 år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce