Annonce
Erhverv

Minkbranchen får milliarderstatning: - Uvisheden er stadig fremherskende

Minkavler Thomas Østergaard Pedersen fra Stourup aflivede 33.000 mink på få dage, og trods en aftale om erstatning ved han endnu ikke, hvor meget han får. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Både minkavlere og følgeindustri har udsigt til at blive kompenseret med op mod 18,8 mia. kr. Der er dog for nuværende tale om et semikolon i den samlede historie, hvor der fortsat hersker mange ubekendte, lyder det.

Hedensted: Mandag aften blev et flertal på Christiansborg enige om, hvordan den danske minkbranche skulle kompenseres for, at samtlige mink 4. november blev beordret aflivet af hensyn til folkesundheden.

I aftalen, der er indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance, er der afsat op mod 18,8 mia. kr., som blandt andet skal dække de berørte minkavlere direkte i forhold til både tabt fremtidig arbejdsfortjeneste og dækning af udgifter nedrivninger af bygninger.

Kræver individuel vurdering

Præcis, hvad den enkelte minkavler får, beror på en konkret vurdering, og derfor kan den samlede kompensation også ende med "blot" at lande på 15,6 mia. kr. Et beløb som dog fortsat er højere end de hidtil samlede udgifter til lønkompensation i hele landet.

- Vi er stadig nødt til at vente på den individuelle vurdering, så egentlig ved jeg ikke meget mere, end jeg gjorde for to dage siden. Men der er landet en aftale, som skal få os videre på et eller andet plan, og det kom på et tidspunkt, hvor man som minkavler var oprigtigt i tvivl om, hvorvidt der overhovedet ville komme noget, siger minkavler Thomas Østergaard Pedersen fra Stourup, der har aflivet ca. 33.000 mink.

I Hedensted Kommune, der havde en af landets største koncentrationer af minkavlere, blev der på få uger slagtet rundt regnet 500.000 mink. Udsigten til at skulle genopfinde sig selv efter det meste af et liv som minkavler har givet søvnløse nætter for mange, og sådan bliver det nok også en rum tid endnu.

- Der er stadig en uvished, og hvad det kommer til at betyde personligt for mig, ved jeg ikke. Men jeg tænker, at beløbet er stort nok til, at vi kan komme nogenlunde videre, siger Thomas Østergaard Pedersen.

Annonce

Inden for skiven

I aftalen ligger der også, at følgeerhverv som pelserier, fodercentraler og udstyrsproducenter skal kompenseres.

Særligt sidstnævnte vækker glæde hos Hedensted Gruppen, som på få år er gået fra at være 350 medarbejdere til nu blot at bestå af to ansatte i Hedensted foruden ejer Jens Jørgen Madsen selv.

Thomas Østergaard Pedersen aflivede 33.000 mink på få uger. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Derudover er en håndfuld på den polske fabrik, der skal være med til at sikre virksomhedens overlevelse.

- Vi ved nu, at vi er inden for skiven og derfor er kompensations- og erstatningsberettigede. Men selve opgørelsen er meget uklar, så om vi får en krone eller en million, ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Det er handel og vandel, og det kan være fint, men vi er en speciel branche med skiftende priser, så det må tiden vise, siger Jens Jørgen Madsen.

Selvom den lokale leverandør af udstyr til minkindustrien også solgte en del af sine produkter til udenlandske minkavlere, vurderer han, at der ikke længere er et marked. Nu vil alt udstyr fra de danske minkfarme nemlig blive solgt til skrotpriser, og således er det ikke muligt at afhænde det nuværende lager på ca. 50 mill. kr.


Dvaleordningen lyder ikke særlig attraktiv, så man kan godt mærke, hvor det bærer henad. Politisk ved man jo heller ikke, om der kommer et endeligt forbud, når de midlertidige nærmer sig deadline.

Thomas Østergaard Pedersen, minkavler


- De fleste af os vil nok sige, at vi helst havde fortsat, men i forhold til, hvad vi har været igennem, er det nok en okay udgang, siger Jens Jørgen Madsen.

Annonce

Kommer aldrig tilbage

Det sidste aspekt i aftalen lyder på en såkaldt dvaleordning på 60 mill. kr. til avlere, som ønsker at genoptage hvervet, når et forbud om at holde mink udløber i 2022.

Beløbet var så lavt, at det fik Dansk Folkeparti og Konservative til at forlade forhandlingerne, men tilsyneladende var det ikke noget, de behøvede kæmpe for.

Ifølge minkformand Tage Pedersen, som er bosat i Hedensted Kommune og frem til masseaflivningen havde både minkfarme og fodercentral inden for kommunegrænsen, er slaget om branchens fremtid nemlig for længst tabt.

- Desværre er et rigtig godt dansk erhverv nedlagt, og det er det for altid. Det vil aldrig komme tilbage, siger Tage Pedersen til TV2.

Enhedslisten og Alternativet står ligeledes uden for aftalen, da de mener, den er for dyr.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Dall: K er klar til hvad som helst for at vinde borgmesterkæder

Kultur For abonnenter

Sikke et døgn: voldsomt stormvejr, nedbrud på elnettet og eksplosiv gas på afveje

HH Elite

Følg kampen live: HH Elite jagter to point på udebane mod bundproppen Holstebro Håndbold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Horsens

Travl nat i Horsens: 19-årig råbte 'fucking bøsser' og sprang på politibetjent

Annonce