Annonce
Erhverv

Minkbranchen får milliarderstatning: - Uvisheden er stadig fremherskende

Minkavler Thomas Østergaard Pedersen fra Stourup aflivede 33.000 mink på få dage, og trods en aftale om erstatning ved han endnu ikke, hvor meget han får. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Både minkavlere og følgeindustri har udsigt til at blive kompenseret med op mod 18,8 mia. kr. Der er dog for nuværende tale om et semikolon i den samlede historie, hvor der fortsat hersker mange ubekendte, lyder det.

Hedensted: Mandag aften blev et flertal på Christiansborg enige om, hvordan den danske minkbranche skulle kompenseres for, at samtlige mink 4. november blev beordret aflivet af hensyn til folkesundheden.

I aftalen, der er indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance, er der afsat op mod 18,8 mia. kr., som blandt andet skal dække de berørte minkavlere direkte i forhold til både tabt fremtidig arbejdsfortjeneste og dækning af udgifter nedrivninger af bygninger.

Kræver individuel vurdering

Præcis, hvad den enkelte minkavler får, beror på en konkret vurdering, og derfor kan den samlede kompensation også ende med "blot" at lande på 15,6 mia. kr. Et beløb som dog fortsat er højere end de hidtil samlede udgifter til lønkompensation i hele landet.

- Vi er stadig nødt til at vente på den individuelle vurdering, så egentlig ved jeg ikke meget mere, end jeg gjorde for to dage siden. Men der er landet en aftale, som skal få os videre på et eller andet plan, og det kom på et tidspunkt, hvor man som minkavler var oprigtigt i tvivl om, hvorvidt der overhovedet ville komme noget, siger minkavler Thomas Østergaard Pedersen fra Stourup, der har aflivet ca. 33.000 mink.

I Hedensted Kommune, der havde en af landets største koncentrationer af minkavlere, blev der på få uger slagtet rundt regnet 500.000 mink. Udsigten til at skulle genopfinde sig selv efter det meste af et liv som minkavler har givet søvnløse nætter for mange, og sådan bliver det nok også en rum tid endnu.

- Der er stadig en uvished, og hvad det kommer til at betyde personligt for mig, ved jeg ikke. Men jeg tænker, at beløbet er stort nok til, at vi kan komme nogenlunde videre, siger Thomas Østergaard Pedersen.

Annonce

Inden for skiven

I aftalen ligger der også, at følgeerhverv som pelserier, fodercentraler og udstyrsproducenter skal kompenseres.

Særligt sidstnævnte vækker glæde hos Hedensted Gruppen, som på få år er gået fra at være 350 medarbejdere til nu blot at bestå af to ansatte i Hedensted foruden ejer Jens Jørgen Madsen selv.

Thomas Østergaard Pedersen aflivede 33.000 mink på få uger. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Derudover er en håndfuld på den polske fabrik, der skal være med til at sikre virksomhedens overlevelse.

- Vi ved nu, at vi er inden for skiven og derfor er kompensations- og erstatningsberettigede. Men selve opgørelsen er meget uklar, så om vi får en krone eller en million, ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Det er handel og vandel, og det kan være fint, men vi er en speciel branche med skiftende priser, så det må tiden vise, siger Jens Jørgen Madsen.

Selvom den lokale leverandør af udstyr til minkindustrien også solgte en del af sine produkter til udenlandske minkavlere, vurderer han, at der ikke længere er et marked. Nu vil alt udstyr fra de danske minkfarme nemlig blive solgt til skrotpriser, og således er det ikke muligt at afhænde det nuværende lager på ca. 50 mill. kr.


Dvaleordningen lyder ikke særlig attraktiv, så man kan godt mærke, hvor det bærer henad. Politisk ved man jo heller ikke, om der kommer et endeligt forbud, når de midlertidige nærmer sig deadline.

Thomas Østergaard Pedersen, minkavler


- De fleste af os vil nok sige, at vi helst havde fortsat, men i forhold til, hvad vi har været igennem, er det nok en okay udgang, siger Jens Jørgen Madsen.

Annonce

Kommer aldrig tilbage

Det sidste aspekt i aftalen lyder på en såkaldt dvaleordning på 60 mill. kr. til avlere, som ønsker at genoptage hvervet, når et forbud om at holde mink udløber i 2022.

Beløbet var så lavt, at det fik Dansk Folkeparti og Konservative til at forlade forhandlingerne, men tilsyneladende var det ikke noget, de behøvede kæmpe for.

Ifølge minkformand Tage Pedersen, som er bosat i Hedensted Kommune og frem til masseaflivningen havde både minkfarme og fodercentral inden for kommunegrænsen, er slaget om branchens fremtid nemlig for længst tabt.

- Desværre er et rigtig godt dansk erhverv nedlagt, og det er det for altid. Det vil aldrig komme tilbage, siger Tage Pedersen til TV2.

Enhedslisten og Alternativet står ligeledes uden for aftalen, da de mener, den er for dyr.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

John Madsen er død

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Horsens

Skabte lang kø på motorvejen: Bil gled i spildt olie og kørte galt

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

20-årig bilist mistede pludselig kontrollen på Havneallé - både hus og bil beskadiget

Annonce