Annonce
Danmark

Minkavlere raser: Vores virksomheder er nedlagt, men alligevel opkræves vi penge til selvstændiges barselsfond

Ole Høj Jensen er en af de minkavlere, der blev vred, da han mandag fik en opkrævning fra Barsel.dk i sin E-boks på trods af, at han ikke længere mener, han har en virksomhed. Privatfoto
De danske minkavlere fik nedlagt deres erhverv sidste efterår. Alligevel bliver de i øjeblikket opkrævet et bidrag til en ny barselsfond for selvstændige erhvervsdrivende for kalenderåret 2021. Det vækker stor frustration og vrede hos minkavlerne.

Uden undtagelse: Den 70-årige, nordjyske minkavler Ole Høj Jensen, sagde ord, han ikke mener tåler offentlighedens lys, da han mandag fik en ny opkrævning i sin E-boks. Sort på hvidt stod der, at han skulle betale 1225 kroner til en ny barselsfond for selvstændige erhvervsdrivende for kalenderåret 2021.

Der er bare et problem. Ole Høj Jensen har ikke længere en virksomhed. Den mistede han sidste efterår, da regeringen lukkede minkerhvervet ned. Det eneste han har tilbage fra sin minkfarm i nærheden af Tårs er tomme minkhaller og et CVR-nummer, der ikke kan sløjfes før erstatningerne udbetales om op mod fire år.

- Det er grotesk. Jeg blev vred, da jeg så regningen. Det er flabet, at gør det. De lukker vores virksomheder, og så skriver de bagefter, at vi som virksomhedsejere skal betale. Det er lidt af en provokation. De ved udmærket godt, vores virksomhed er lukket, siger han.

Annonce

- Sparker til en, der ligger ned

Anders Tønning, der har drevet minkfarm omkring Slagelse, deler sin kollegas frustration over opkrævningerne fra den nye barselsfond for selvstændige, der er blevet til gennem en politisk aftale mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet.

For selvom han synes, formålet med fonden er fint, mener han kun, det bør være erhvervsdrivende, der reelt har en virksomhed, der skal betale til den. Ikke minkavlere, som på grund af deres lukkede erhverv, heller ikke kan få glæde af fonden.

- Hvis man har overskud og er i godt humør, kan man godt tage det med et smil. Men hvis man er påvirket af hele situationen, føler man, de sparker, de sparker til en, der ligger ned. Regeringen har lukket vores erhverv, og nu kommer staten bagefter og vil have penge af os som erhvervsdrivende, siger han.

Annonce

- Så meget er gået galt

Men opkrævningen til barselsfonden er langt fra den eneste årsag til minkavlernes frustration. Opkrævningen kommer på et tidspunkt, hvor minkavlerne fortsat er tvunget til at vedligeholde de tomme minkfarme, indtil Taksationskommissionerne kommer forbi. På et tidspunkt, hvor flere minkavlere føler sig stavnsbundne, fordi de ikke kan sælge deres farme, før de har fået deres kompensation om op mod fire år. Samtidig har flere minkavlere oplevet at have miljøtilsyn på trods af, at deres farme og gylletanke længe har været tomme.

- Det er spild af alles tid og penge, og der må sidde nogle mennesker, som ikke har tænkt sig om. Der er så mange ting, der er gået galt i den her sag, og jeg bliver efterhånden ikke længere overrasket, siger Anders Tønning.

Det her er fuldstændig i tråd med alt det andet, de har lavet. Enten er det ulovligt, forkert eller begge dele. Det er helt vildt.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere

Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, ser opkrævningerne af barselspenge fra minkavlerne som den seneste i en lang række af fejl fra regeringens side.

- Det her er fuldstændig i tråd med alt det andet, de har lavet. Enten er det ulovligt, forkert eller begge dele. Det er helt vildt, siger han.

Annonce

En historisk beslutning

Selvom beløbene på 1225 kroner er til den overkommelige side, dulmer det ikke minkformandens frustration.

- Jeg er vred på minkavlernes vegne. Det er dårligt arbejde. Det er det samme med miljøtilsynene, som fortsætter. Det er som om, de ikke har opdaget, at minkerhvervet er lukket ned. Mange minkavlere føler sig i forvejen dårligt behandlet. Selvom det her er en lille ting økonomisk, kommer den oveni en masse andre ting, og gør det endnu værre, siger Tage Pedersen.

Barselsfonden

I august 2020 blev regeringen og partierne bag finansloven for 2020 (S, RV, SF, EL og ALT) enige om en barselsordning for selvstændige.

Det betød, at selvstændige udover barselsdagpenge fremover kan få kompensation fra ordningen, når de går på barsel. De selvstændige skal indbetale til ordningen fra oktober 2021, men kan få kompensation fra april 2021, hvis de går på barsel.

Minkavlere er vrede over, at de er blevet omfattet af ordningen og skal betale, selvom deres virksomheder i praksis blev lukket ned sidste efterår.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede minkerhvervet ned i november sidste år var det en historisk beslutning. Aldrig før har staten skullet kompensere over 1000 virksomheder, efter den har lukket et erhverv. Men hverken Tage Pedersen eller de to minkavlere mener, at den særlige situation undskylder regeringen.

- Vi er klar over, at det er første gang i Danmarkshistorien, at man har lukket et helt erhverv ned, så selvfølgelig skal de have tid. Vi kan også godt ryste på hovedet over, at der nu er endnu en sjov historie, men på de dårlige dage bliver det til vredesudbrud. De fire år vi skal vente på kompensationen er også rigtig lang tid, når mange bare gerne vil have en afslutning på det. Nu hvor beslutningen er taget, vil vi gerne have ryddet op, så vi ikke skal gå og kigge på en spøgelsesvirksomhed hver dag, siger Anders Tønning.

Annonce

Minkavlere: Træk opkrævningen tilbage

Formanden for Danske Minkavlere opfordrer regeringen til at sørge for, at opkrævningerne til barselsfonden bliver trukket tilbage.

- De skal ikke bare sige, de har lavet en fejl. De må rette op, siger Tage Pedersen.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, er enig.

- Det er helt uacceptabelt opkræve betaling til en barselsfond fra erhvervsdrivende i en situation, hvor statsministeren har lukket deres virksomhed. De er nødt til at beholde deres cvr-nummer for at få udbetalt erstatning. Jeg synes anstændigvis, at beskæftigelsesministeren bør se at lave en undtagelse hurtigt muligt, siger han.

Avisen Danmark har forsøgt at få beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at forholde sig til kritikken, men han har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet henviser han til partiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller, der siger, at han har forståelse for minkavlerne, men at Venstre må tage sagen op.

Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Erhverv

Martin har været mekaniker i 10 år: De svære fejl løser han derhjemme om aftenen

AC Horsens

19-årige David Kruse dominerede på midtbanen, da AC Horsens slog de nærmeste konkurrenter: Nu jagter han flere chancer i Jens Berthel Askous startopstilling

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Seneste plus

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

AC Horsens For abonnenter

Drømmen om oprykning lever: Nu spiller AC Horsens som et tophold på to afgørende punkter

Annonce