Ikast/Brande: Da regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen i starten af november besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives på baggrund af, at muteret coronavirus havde spredt sig til mennesker, trak hun samtidig tæppet væk under en hel branche.
I Ikast-Brande Kommune var 28 minkfarme omfattet at nedlukningen. Foruden ejerne mistede 44 personer, heraf en del sæsonarbejdere, deres arbejde. I Ikast-Brande var næsten to tredjedele af medarbejderne udlændinge, primært fra Ukraine, Rumænien og de baltiske lande.
Desuden er virksomheden Jasopels i Bording, der leverede maskiner og udstyr til minkbranchen, hårdt ramt, og virksomhedens 17 medarbejdere er i overhængende fare for at miste deres arbejde.
Landbrugsrådgivningen Sagro koordinerer støtten til og vejledningen af minkavlerne og har derfor oprettet en Task Force Mink, som kan hjælpe minkavlerne med socialrådgivertjeneste samt juridisk og økonomisk vejledning.
Task forcen kan bl.a. trække på bistand fra Region Midtjyllands psykologiske beredskab, konsulenter fra det lokale erhvervsråd og fra jobcentrets virksomhedskonsulenter.
Jobsøgningskurser
Ikast-Brande Kommunes arbejdsmarkeds- og borgerservicechef, Charlotte Sørensen, deltog den 1. december i et informationsmøde for minkavlere i Herning, hvor hun orienterede om de muligheder, Jobcentret kan tilbyde.
Det kan eksempelvis være et jobsøgningskursus i op til to uger, afklaring af mulighederne som selvstændig, opkvalificering på kurser af op til otte ugers varighed og frikøb af jobcentermedarbejder til at koordinere indsatsen.
I samarbejde med Jobcentret i Herning Kommune vil Ikast-Brande Kommunes Jobcenter søge midler fra en central varslingspulje med henblik på at kunne tilbyde de enkelte minkavlere og medarbejdere en målrettet indsats for hurtigst muligt at finde et andet job inden for et område med mangel på arbejdskraft eller at kunne starte som selvstændig igen, fremgår det af den orientering, Arbejdsmarkedsudvalget får om sagen på sit møde onsdag.