Annonce
forside

Minister vil rydde op i kaos med havbrug

Miljø- og fødevareministeren forventer at kunne præsentere en status på havbrugsområdet midt i 2019. Derefter vil han indkalde til drøftelser om resultaterne. (Arkivfoto)

Jakob Ellemann-Jensen (V) vil sætte gang i en grundig gennemgang af havbrug efter store problemer på området.

Manglende miljøgodkendelser, gamle havbrugstilladelser og kritik fra tilsynet.

Der har været store problemer på havbrugsområdet, men nu skal det være slut, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Han vil sætte gang i en grundig gennemgang af hele området, hvor "alt om havbrug skal på bordet". Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Der er for mange ubesvarede spørgsmål på havbrugsområdet.

- Det bekymrer mig, og jeg kan ikke leve med, at der er så meget usikkerhed omkring hele dette område. Vi er nødt til at have alt frem. Hverken miljøet eller erhvervet kan være tjent med denne tvivl, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hos brancheforeningen Dansk Akvakultur hilser man gennemgangen velkommen. Her vil man bidrage med de nødvendige oplysninger og hjælpe med at kaste lys over havbrugsområdet.

- Vi synes selv, at vi har en meget miljøvenligt, ressourceeffektivt og klimavenlig fødevareproduktion.

- Vi tager ministerens udmelding til efterretning, og vi vil gerne samarbejde med myndighederne om, at vi får miljøforholdene klarlagt, siger Niels Dalsgaard, der er formand for Dansk Akvakultur.

En kulegravning af havbrugenes placeringstilladelser blev offentliggjort i oktober, og den viste, at flere havbrug ikke har den nødvendige tilladelse.

Miljø- og fødevareministeren bad i den forbindelse Kammeradvokaten om at gennemgå hvert enkelt havbrugs placeringstilladelse for at få et komplet overblik.

Meddelelsen fra ministeren kommer efter et samråd onsdag, hvor Ellemann-Jensen skulle svare på spørgsmål fra blandt andre SF's miljøordfører, Trine Torp.

Hun er glad for, at regeringen nu tager affære.

- Der er store miljømæssige konsekvenser ved havbrugene. De er en ulmende miljøkatastrofe for vores havmiljø og vores kystmiljø i hele Danmark, som kan have langsigtede konsekvenser, siger hun i en skriftlig kommentar.

Ministeren forventer at kunne præsentere en status på området midt i 2019. Derefter vil han indkalde til drøftelser om resultaterne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce