Annonce
forside

Minister: Ny satspuljesvindel uden forbindelse til mistænkt ansat

Mai Mercado mener ikke, at frivillige foreninger skal underlægges skrappere kontrol efter svindelsag.

Det lyder helt utroligt. Men der er ifølge børne- og socialminister Mai Mercado (K) ingen som helst sammenhæng mellem to højst usædvanlige svindelsager med satspuljemidler, der er blevet opdaget i denne uge.

Fredag har Socialstyrelsen politianmeldt tre frivillige foreninger for svindel med tilskud fra satspuljemidler.

Det sker, efter at det tirsdag kom frem, at en ansat i selvsamme styrelse mistænkes for at have tilegnet sig 111 millioner kroner over 16 år. Også fra satspuljen.

- Selv om timingen ikke kunne være værre, så har de to sager faktisk ingenting at gøre med hinanden, siger Mercado.

- Der er ikke konstateret en sammenhæng mellem de to sager. Men når det er sagt, er det møghamrende ærgerligt.

De tre foreninger har modtaget midler til 25 projekter fra 2014 til i dag. Midlerne er modtaget fra ansøgningspuljer på børne- og socialområdet.

Mercado oplyser, at der blandt andet er mistanke om, at de har forfalsket en revisorpåtegning. Det er den måde, hvorpå frivillige foreninger skal dokumentere, at de anvender de tildelte midler korrekt.

Men ministeren mener ikke, at dokumentationskravene til de frivillige foreninger skal strammes.

- Vores system er baseret på en høj grad af tillid, hvor vi stoler på, at revisorpåtegningerne er ægte. Derfor er det svært at gardere sig mod, siger hun.

- Vi har et frivilligt foreningsliv, som gør det rigtig godt. Her ser vi et broddent kar. Dem politianmelder vi. Der skal selvfølgelig ryddes op. Det er bare vigtigt, at det ikke går ud over samtlige foreninger, der udøver frivilligt socialt arbejde.

Spørgsmål: Det lyder næste for utroligt, at I opdager de to sager i samme uge helt uafhængigt af hinanden?

- Det har jeg spurgt indgående om. Det svar jeg får fra ministeriet er, at de to sager ikke har noget med hinanden at gøre. Så det vælger jeg at tro på, siger Mercado.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Transportminister svarer igen: Hvorfor sænker du ikke sigtekornet, Troels Lund Poulsen?

Læserbrev: Troels Lund Poulsen (V) påstår her i avisen, at jeg løber fra et løfte om at ville udbygge E45 (læserbrevet "Tillykke. Nu skylder de røde en ny motorvej" 13. september, red.). Inden han skyder os for mange såkaldte "løftebrud" i skoene, vil jeg ganske stilfærdigt oplyse, hvad vi rent faktisk lovede før valget. For som vi sagde, så ønsker vi - i modsætning til hvad den tidligere regering leverede - at indgå en bred infrastrukturaftale til gavn for hele Danmark, som kan holde uanset, om regeringsmagten skulle skifte. Jeg synes derfor, at Troels Lund Poulsen skal sænke sigtekornet og lytte til opfordringen fra dele af erhvervslivet, som gør opmærksom på, at investeringer i infrastruktur er for vigtige til at være en årlig tilbagevendende politisk kampplads. Jeg kan naturligvis ikke svare på, hvorfor den tidligere regering valgte at indgå en så smal infrastrukturaftale kort før lukketid inden folketingsvalget. Men jeg kan konstatere, at hvis det havde været magtpåliggende for den tidligere regering, at dens investeringsplan skulle overleve efter et valg, så havde de nok brugt energien bedre på at sikre et bredt flertal. Og her - få måneder efter valget - så har Venstre allerede selv har trukket stikket på den tidligere regerings investeringsplan ved at melde ud, at partiet ikke længere vil prioritere Ring 5-motorvejen. Situationen er altså den, at der ikke længere er flertal for planen. Og det er den risiko, man løber, når man indgår smalle politiske aftaler. Det er også derfor, jeg ønsker at indgå en så bred infrastrukturaftale som muligt, hvilket også var formålet med vores eget trafikudspil fra før valget. Og i den forbindelse vil det være naturligt, at vi også drøfter trængselsudfordringerne på E45. Jeg ser meget frem til de kommende forhandlinger om en ny infrastrukturaftale og glæder mig over den konstruktive tilgang, som jeg har bemærket fra Venstres transportordfører, der på et samråd har udtalt: "Nu er valget overstået, og nu skal vi så se, om vi kan finde hinanden i en bred aftale, og det er vi da opsat på fra Venstres side." Det, synes jeg, er meget positivt. Og det synes jeg, at Troels Lund Poulsen bør lytte til. For vores fælles infrastruktur bør ikke være en politisk kampplads. Det er erhvervslivet, pendlerne og alle andre trafikanter, der hver dag sidder fast i trafikken, altså for vigtige til.

Annonce