Annonce
Horsens

Minimumsnormeringer: en sejr for befolkningen

Mandag blev finansloven præsenteret, og her er der afstat et millardbeløb til minimumsnormeringer, det vækker glæde hos stifterne af "Hvor er der en voksen - Horsens". Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
1,6 milliarder og minimumsnormeringer i 2025. Finansloven spreder glæde blandt de lokale stiftere af "Hvor er der en voksen - Horsens".

Horsens: "Hvor er der en voksen?", har vrede forældre over hele landet spurgt politikerne det seneste år. Og det lader til, at politikerne har lyttet. For da regeringen og støttepartierne mandag aften kunne præsentere en færdig finanslov for 2020, var minimumsnormeringer blevet en realitet - i 2025.

Og det glæder en af foregangskvinderne og medstifter af Hvor er der en voksen - Horsens, Sanne Stensig Tange.

- Jeg sad og så det i aftens, det var et stort øjeblik - jeg synes, det er fantastisk, siger hun og fortsætter:

- Jeg havde mine bange anelser. Det har lydt i debatten, som om det alligevel ikke ville blive prioriteret, men blive lagt ud kommunalt. Så det, at det er vedtaget, er bare megastort - og vigtigt.

Annonce

Det er en sejr for os - det viser, hvad vi kan som befolkning, når vi står sammen og går på gaden.

Sanne Stensig Tange

En sejr

I aftaleteksten for finansloven er målet, at der skal være minimumsnormeringer - det vil sige tre børn pr. voksen i vuggestuerne og seks børn pr. voksen i børnehaverne - i 2025. Altså en løbende indfasning, og den tidshorisont er Sanne Stensig Tange ikke begejstret for.

- Jeg synes selvfølgelig ikke, det er hurtigt nok. Der er børn, som allerede nu har brug for det, og der kunne godt laves en mere akut plan. Men jeg ved jo også, at der er ting, som tager tid, siger hun.

Hun ser finansloven som en sejr for bevægelsen og et bevis på, at det nytter noget at råbe op.

- Det er en sejr for os - det viser, hvad vi kan som befolkning, når vi står sammen og går på gaden. Jeg tror langt fra, at politikerne var kommet hertil uden befolkningens protester, siger hun.

Glæde hos SF

Også SF's byrådsmedlem i Horsens, Paw Amdisen, er tilfreds med at minimumsnormeringer er kommet på finansloven. I kommunens eget budget for 2020 er minimumsnormeringer tænkt ind over en fireårig periode, men den bliver nu kortere, håber han. Og han er da heller ikke sen til at rose forældrenes vedholdenhed.

- Med de penge, der nu kommer fra staten til normeringer, er det min forventning, at vi kan komme i hus med minimumsnormeringer noget hurtigere, end vi havde regnet med lokalt. Også et stykke tid før 2025. Det glæder mig, og jeg synes virkelig, at de faglige organisationer og forældre, der har presset på for det her, skal klappe sig selv på skulderen, lyder det fra Paw Amdisen i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvik nabo forhindrede tyveri

Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce