Annonce
Østjylland

Mindfulness i stedet for piller: Stressede unge tilbydes alternativ hjælp

En ny film om mindfulness rettet mod unge er blevet produceret af Dansk Center for Mindfulness under Aarhus Universitet. Modelfoto: Iris/Scanpix

AARHUS: Eksamen, prøver, tanker om fremtid, fortid, venskaber og forhold... Der er mange tanker, som kan gøre livet som ung til en udfordring, og aldrig har unge været så stressede, deprimerede og angste som i dag.

Men i stedet for piller, bør man overveje mindfulness som løsning. Sådan lyder det fra overlæge og mindfulnessforsker fra Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Lone Overby Fjorback er leder af centret og advokerer for, at man for det første skal træne sin mentale sundhed, ligesom man træner sin fysiske. For det andet, at man kan og bør udvikle brugen af mindfulness til at afhjælpe let til moderat depression og andre stressrelaterede tendenser hos unge.

- Ligesom du kan træne fysisk, kan du også træne mentalt. Og ligesom du, hvis du træner din fysiske form, kan løbe hurtigere op ad trappen, så bliver du, når du er i god mental form, også bedre klare en dårlig karakter eller at blive uvenner med nogen, siger Lone Overby Fjorback.

Mindfulness for unge

Filmen "Styr på det hele" er produceret af Persona Film for Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet, med støtte fra Undervisningsministeriet.Filmen og øvelsesmaterialet kan findes på www.mindfulness.au.dk/unge

I filmen bruges mindfulness-baseret stress-reduktions (MBSR), som er et videnskabeligt testet program, der skal kunne forbedre livskvalitet, opmærksomhed og humør, hindre at stress bliver til sygdom og nedsætte symptomer på stress, angst, depression og smerte.

Øvelse i tilfredshed

Dansk Center for Mindfulness har netop fået produceret en film om mindfulnesstræning for unge, som følger en gruppe på 15-20 unge mennesker igennem et otte ugers mindfulness-baseret stress-reduktions kursus.

Filmen har premiere onsdag 14. juni og viser blandt andet 19-årige Maria, der går i 3. g, som fortæller, at hun har lært nye teknikker til skiftevis at arbejde effektivt og koble helt af. Det har samlet set gjort hende både gladere og mindre stresset, fordi hun faktisk har lært at arbejde hurtigere.

Noget tilsvarende konkluderer Sofie, der også går i 3. g, og som ligeledes er blevet bedre til at mærke efter i sig selv og som har "lært at lægge de der forventninger lidt til side og acceptere, at tingene de forandrer sig - sådan er det!"

Ifølge Lone Overby Fjorback er problemet for mange i dag, at vi ikke evner at værdsætte det øjeblik vi er i - lige nu.

- Vi styrter rundt og tænker: Det bliver meget bedre, når jeg har sommerferie, når børnene flytter, når jeg ser sådan og sådan ud, når der sker det og det. Det er en manglende evne til at værdsætte det øjeblik, man er i nu.

- Det er blevet sjældent at være sammen med nogen, der laver ingenting. Jeg var meget sammen med min mormor, som lavede ingenting. Hun hyggede sig bare. Det at nyde livet på godt og ondt er en sjældenhed, som mange ikke opdager. Hvis man hele tiden er på vej til noget, hele tiden scroller ned i Facebook i jagt efter det næste spændende opslag, så når vi ikke at opleve det her øjeblik, forklarer Lone Overby Fjorback, som opfordrer til, at vi øver os i at have en grundlæggende tilfredshed med livet.

- Det er ikke noget, der kommer - det er her allerede.

Ligesom vi kan øve os i at stå på rulleskøjter kan man også træne hjernen til at tænke i en anden retning. Og det er det, mindfulness kan hjælpe med.

- Hjernen er hele tiden i gang med at øve sig på noget. Og vi har længe øvet os i at tænke over, hvor dårligt livet er, eller hvor dårlig jeg er. Men man kan bevidst prøve at få den i en mere positiv retning og det kan man faktisk blive mere glad, empatisk og robust af, siger hun.

Med til filmen er der produceret en række øvelser, som unge kan gøre brug af for at styrke den mentale sundhed og som supplement til professionel behandling. Yoga, såkaldt Body Scan og meditation blandt andet.

- Tanken er, at filmen kan bruges i studievejledning, psykologiundervisning, idræt, biologi og samfundsfag, som en inspiration til at træne mental sundhed, siger Lone Overby Fjorback, der med filmen ønsker at flytte fokus fra den endeløse beskrivelse af problemet, til hvad de unge selv aktivt kan gøre.

I øjeblikket arbejder Dansk Center for Mindfulness på at skaffe bevillinger til at gøre mindfulness mere tilgængeligt for unge og udbrede det som behandlingsform i forbindelse med lettere depressioner, stress og angst.

- Nogle gange bliver behandlingen bare, at man tilbyder en pille. Jeg synes bestemt, at mindfulness skal være en behandlingsform.

Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce