Annonce
Østjylland

Mindfulness i stedet for piller: Stressede unge tilbydes alternativ hjælp

En ny film om mindfulness rettet mod unge er blevet produceret af Dansk Center for Mindfulness under Aarhus Universitet. Modelfoto: Iris/Scanpix

AARHUS: Eksamen, prøver, tanker om fremtid, fortid, venskaber og forhold... Der er mange tanker, som kan gøre livet som ung til en udfordring, og aldrig har unge været så stressede, deprimerede og angste som i dag.

Men i stedet for piller, bør man overveje mindfulness som løsning. Sådan lyder det fra overlæge og mindfulnessforsker fra Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Lone Overby Fjorback er leder af centret og advokerer for, at man for det første skal træne sin mentale sundhed, ligesom man træner sin fysiske. For det andet, at man kan og bør udvikle brugen af mindfulness til at afhjælpe let til moderat depression og andre stressrelaterede tendenser hos unge.

- Ligesom du kan træne fysisk, kan du også træne mentalt. Og ligesom du, hvis du træner din fysiske form, kan løbe hurtigere op ad trappen, så bliver du, når du er i god mental form, også bedre klare en dårlig karakter eller at blive uvenner med nogen, siger Lone Overby Fjorback.

Mindfulness for unge

Filmen "Styr på det hele" er produceret af Persona Film for Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet, med støtte fra Undervisningsministeriet.Filmen og øvelsesmaterialet kan findes på www.mindfulness.au.dk/unge

I filmen bruges mindfulness-baseret stress-reduktions (MBSR), som er et videnskabeligt testet program, der skal kunne forbedre livskvalitet, opmærksomhed og humør, hindre at stress bliver til sygdom og nedsætte symptomer på stress, angst, depression og smerte.

Øvelse i tilfredshed

Dansk Center for Mindfulness har netop fået produceret en film om mindfulnesstræning for unge, som følger en gruppe på 15-20 unge mennesker igennem et otte ugers mindfulness-baseret stress-reduktions kursus.

Filmen har premiere onsdag 14. juni og viser blandt andet 19-årige Maria, der går i 3. g, som fortæller, at hun har lært nye teknikker til skiftevis at arbejde effektivt og koble helt af. Det har samlet set gjort hende både gladere og mindre stresset, fordi hun faktisk har lært at arbejde hurtigere.

Noget tilsvarende konkluderer Sofie, der også går i 3. g, og som ligeledes er blevet bedre til at mærke efter i sig selv og som har "lært at lægge de der forventninger lidt til side og acceptere, at tingene de forandrer sig - sådan er det!"

Ifølge Lone Overby Fjorback er problemet for mange i dag, at vi ikke evner at værdsætte det øjeblik vi er i - lige nu.

- Vi styrter rundt og tænker: Det bliver meget bedre, når jeg har sommerferie, når børnene flytter, når jeg ser sådan og sådan ud, når der sker det og det. Det er en manglende evne til at værdsætte det øjeblik, man er i nu.

- Det er blevet sjældent at være sammen med nogen, der laver ingenting. Jeg var meget sammen med min mormor, som lavede ingenting. Hun hyggede sig bare. Det at nyde livet på godt og ondt er en sjældenhed, som mange ikke opdager. Hvis man hele tiden er på vej til noget, hele tiden scroller ned i Facebook i jagt efter det næste spændende opslag, så når vi ikke at opleve det her øjeblik, forklarer Lone Overby Fjorback, som opfordrer til, at vi øver os i at have en grundlæggende tilfredshed med livet.

- Det er ikke noget, der kommer - det er her allerede.

Ligesom vi kan øve os i at stå på rulleskøjter kan man også træne hjernen til at tænke i en anden retning. Og det er det, mindfulness kan hjælpe med.

- Hjernen er hele tiden i gang med at øve sig på noget. Og vi har længe øvet os i at tænke over, hvor dårligt livet er, eller hvor dårlig jeg er. Men man kan bevidst prøve at få den i en mere positiv retning og det kan man faktisk blive mere glad, empatisk og robust af, siger hun.

Med til filmen er der produceret en række øvelser, som unge kan gøre brug af for at styrke den mentale sundhed og som supplement til professionel behandling. Yoga, såkaldt Body Scan og meditation blandt andet.

- Tanken er, at filmen kan bruges i studievejledning, psykologiundervisning, idræt, biologi og samfundsfag, som en inspiration til at træne mental sundhed, siger Lone Overby Fjorback, der med filmen ønsker at flytte fokus fra den endeløse beskrivelse af problemet, til hvad de unge selv aktivt kan gøre.

I øjeblikket arbejder Dansk Center for Mindfulness på at skaffe bevillinger til at gøre mindfulness mere tilgængeligt for unge og udbrede det som behandlingsform i forbindelse med lettere depressioner, stress og angst.

- Nogle gange bliver behandlingen bare, at man tilbyder en pille. Jeg synes bestemt, at mindfulness skal være en behandlingsform.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce